Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
spot_img

Επέκταση ωραρίου παιδικών σταθμών και δημοτικών πιλοτικά έως 17:30 και εν συνεχεία ως τις 18:00

Σημαντικές αλλαγές στα ωράρια λειτουργίας των παιδικών σταθμών και των δημοτικών σχολείων της χώρας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Δημογραφικό: Η μεγάλη πρόκληση», την Τετάρτη 8 Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στην επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών και των δημοτικών σχολείων μέχρι τις 18:00 το απόγευμα, ώστε, όπως είπε, «να περιλαμβάνουν και την μελέτη των παιδιών ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο τους γονείς στο σπίτι».

Την εξαγγελία του πρωθυπουργού εξειδίκευσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία διευκρίνισε αρχικά ότι το μέτρο θα ξεκινήσει πιλοτικά σε επιλεγμένα σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας από τον Σεπτέμβριο, με τη διεύρυνση κατά τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος, να φτάνει αρχικά μέχρι τις 17:30 μ.μ.., με το ΑΠΕ-ΜΠΕ να κάνει λόγο για πιλοτική εφαρμογή στο 50% των μονάδων της χώρας, επικαλούμενο πηγές στο Υπουργείο Παιδείας.

Η υπουργός τόνισε ακόμα ότι η εισαγωγή των μαθητών στο διευρυμένο πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου θα είναι ελεύθερη και δεν θα υπάρχουν οικονομικά κριτήρια που πρέπει να πληροί η οικογένεια του μαθητή.

Όπως ανέφερε, «στόχος του μέτρου είναι από την μια να αναβαθμιστεί η παρεχόμενη εκπαίδευση και από την άλλη να στηριχθεί η ελληνική οικογένεια και οι εργαζόμενοι γονείς», προσθέτοντας ότι θα ενισχυθεί η δημιουργική κατεύθυνση, με έμφαση στα εικαστικά, τη μουσική και τις τέχνες γενικότερα, ενώ παράλληλα θα ολοκληρώνεται και η μελέτη των μαθημάτων των παιδιών. Με αυτό τον τρόπο, όπως υποστήριξε, «θα μένει πιο πολύς χρόνος για παιχνίδι και διάδραση με την οικογένεια».

Τα προγράμματα, σύμφωνα με την υπουργό βρίσκονται υπό διαμόρφωση,, ενώ θα γίνουν και οι απαραίτητες προσλήψεις προσλήψεις προσωπικού, με απώτερο στόχο την επέκταση του ολοήμερου σχολείου ως τις 18.00, όπως ανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με το δημογραφικό ζήτημα, η κ. Κεραμέως το χαρακτήρισε «βραδυφλεγή βόμβα», περιγράφοντας ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι εγγραφές στην Α’ Δημοτικού έχουν μειωθεί κατά 16,5-17%. Βασικά αίτια είναι η υπογεννητικότητα, αλλά και το «μεταναστευτικό ισοζύγιο» με το «brain drain και το brain gain».

H υποστήριξη της οικογένειας είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού τόνισε η κ. Κεραμέως, αναφερόμενη σε ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν «για υπηρεσίες, οι οποίες παρέχονταν από ιδιωτικούς φορείς και τώρα ενσωματώνονται στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα». Για παράδειγμα, το υποχρεωτικό νηπιαγωγείο από τα τέσσερα, όπου τα παιδιά διδάσκονται και αγγλικά, η ενισχυτική διδασκαλία στα Γυμνάσια και το γεγονός, ότι πια τα Ειδικά Μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων προσφέρονται στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, μεταξύ άλλων.

Επίσης, η κ. Κεραμέως, αναφέρθηκε σε ειδικές ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση επιστημόνων και στην επιστροφή τους στην Ελλάδα (brain gain), όπως το κονδύλι των 60 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του παραπάνω στόχου και τη ριζική αναδιάταξη του ΔΟΑΤΑΠ.

 

Το πλάνο αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός εξήγγειλε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Αναφέρθηκε στη στελέχωση των μονάδων υγείας κυρίως των νησιών από γυναικολόγους και υπενθύμισε μέτρα για τη διευκόλυνση των νέων ζευγαριών ώστε να τεκνοποιήσουν, όπως η ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση αλλά και το αυξημένο αφορολόγητο για κάθε παιδί, το μειωμένο ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ για τους πολύτεκνους, την αύξηση βρεφονηπιακών σταθμών, την επιδοτούμενη άδεια τεσσάρων μηνών και για τους δύο γονείς που προστατεύονται από την απόλυση πριν και μετά τη γέννηση του παιδιού.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης μεταξύ άλλων ότι το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί τη διαμόρφωση χώρων φύλαξης βρεφών στους χώρους των επιχειρήσεων. Επισήμανε ότι είναι μία πρωτοβουλία την οποία θα αξιοποιήσουν 120 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και τόνισε: «Πρέπει να δίνουμε περισσότερες δυνατότητες στις εργαζόμενες μητέρες να μπορούν να είναι σίγουρες ότι κάποιος θα φροντίσει τα παιδιά τους».

Ταυτόχρονα εφαρμόζεται το σήμα ισότητας, εκεί που παρέχονται πολιτικές ίσων ευκαιριών στους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως φύλου, και ο θεσμός των «Νταντάδων της γειτονιάς» ξεκινά πιλοτικά, για τον οποίο ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ένας θεσμός που πάλι διευκολύνει τις γυναίκες να συμμετέχουν περισσότερο στην αγορά εργασίας και με αυτόν τον τρόπο να αισθάνονται πιο άνετα, ότι μπορούν να έχουν την κατάλληλη υποστήριξη, ώστε να προβούν στην πολύ σημαντική απόφαση να ξεκινήσουν οικογένεια ή να περάσουν από το πρώτο στο δεύτερο παιδί. Διότι οι στατιστικές μας δείχνουν ότι πολλές φορές πολλές οικογένειες σταματούν στο πρώτο παιδί και η ιδέα και μόνο απόκτησης δεύτερου ή πόσω μάλλον τρίτου παιδιού, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη».

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θεσπίστηκε ήδη η επταήμερη άδεια για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ενώ  στάθηκε ιδιαίτερα σε μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες μέρες και όπως εκτίμησε θα έχει γίνει νόμος του κράτους μέχρι τα τέλη Ιουλίου: Τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

«Αυξάνουμε – ενδεικτικά αναφέρω μόνο – στα 54 το δυνητικό όριο ηλικίας όσων επιλέγουν αυτές τις διαδικασίες και διορθώνουμε και κάποιες απίστευτες στρεβλώσεις. Δεν ξέρω πόσοι από σας γνωρίζετε ότι σήμερα, με το υφιστάμενο πλαίσιο, αν μία γυναίκα χωρίσει χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη του τέως συζύγου της προκειμένου να αξιοποιήσει μη γονιμοποιημένα ωάρια. Όλες αυτές οι στρεβλώσεις διορθώνονται και αναγνωρίζουμε πια ότι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο ιατρικό εργαλείο, το οποίο διευκολύνει γυναίκες που, για οποιοδήποτε λόγο, έχουν δυσκολία να αποκτήσουν τέκνα και τις βοηθά να αντιμετωπίσουν αυτές τις σημαντικές προκλήσεις», τόνισε.

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στη δημιουργία ειδικού χαρτοφυλακίου υπουργού για τις δημογραφικές πολιτικές και την οικογένεια, για το συντονισμό όλων των πρωτοβουλιών που διατρέχουν οριζόντια πολλά υπουργεία και υπηρεσίες.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ