Κραυγή αγωνίας για τη σωστή προστασία του Υμηττού, ενός εκ των λίγων πνευμόνων πρασίνου της Αττικής, βγάζουν οι δέκα δήμαρχοι που απαρτίζουν τον ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) με αφορμή την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Άνω Γλυφάδα καίγοντας 4.322 στρέμματα στη νότια πλευρά του βουνού.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης το προεδρείο του ΣΠΑΥ στο δημαρχείο της Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, αναφέρθηκε ότι η πυρκαγιά της 4ης Ιουνίου 2022, απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι ο Υμηττός, όπως και κάθε βουνό, μπορεί να δεχτεί μια μεγάλη καταστροφή με πληθώρα αρνητικών επιπτώσεων ως προς τη χλωρίδα και την πανίδα του οικοσυστήματος αλλά και ως προς τις περιουσίες και τις ανθρώπινες ζωές.
Παρά τις μεγάλες προσπάθειες των πυροσβεστών, των πιλότων, των εθελοντών, των μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας των Δήμων – Μελών του ΣΠΑΥ, της τοπικής αυτοδιοίκησης συνολικά και όλων όσων έσπευσαν να συνδράμουν με δυνάμεις που απέτρεψαν την απώλεια ανθρώπινης ζωής ή τις μεγάλες υλικές καταστροφές, εντούτοις η ζημιά που υπέστη το δασικό οικοσύστημα είναι μεγάλη και ανέδειξε σοβαρές παθογένειες στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών εν γένει.
«Όταν μιλάμε για περιβάλλον και δάσος δεν μπορούμε να χρονοτριβούμε. Η διαδικασία καθαρισμού πρέπει να γίνεται νωρίτερα», συμφώνησαν και οι δέκα δήμαρχοι-μέλη του ΣΠΑΥ, τονίζοντας την αγάπη τους για τον Υμηττό.
«Ο ΣΠΑΥ δεν είναι το κράτος. Είναι αγάπη. Είναι μεράκι. Ο,τι κάνουμε, το κάνουμε από αγάπη για τον Υμηττό», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος.
Ανύπαρκτη πολιτική προστασία
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, και οι δέκα δήμαρχοι συμφώνησαν ότι στην Ελλάδα η πολιτική προστασία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι ως χώρα δεν επενδύουμε στον τομέα της πρόληψης.
«Ούτε εφέτος καταφέραμε να είμαστε έτοιμοι πριν την αντιπυρική περίοδο. Δίνουμε το 80% στην καταστολή και μόλις το 20% στην πρόληψη. Πρέπει να γίνεται το αντίστροφο», σημείωσε ο δήμαρχος Ηλιούπολης, Γιώργος Χατζηδάκης.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Κωνσταντάτος εξήρε τη στάση του δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου στην πρόσφατη πυρκαγιά. «Είναι εντυπωσιακό το πώς έχει “χτίσει” την πολιτική του προστασία ο κ. Κωνσταντέλλος. Αν δεν είχε οργανωμένο τοπικό γραφείο διαχείρισης κρίσεων, θα είχε καεί η μισή Βούλα. Αυτή η υπηρεσία πρέπει να οργανωθεί σε κάθε δήμο. Το θέμα το έχουμε θέσει και στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη. Αν δεν οργανωθεί η πολιτική προστασία σωστά θα έχουμε καταστροφές περιουσιών, ακόμη και ανθρώπινες απώλειες».
Ο δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος ανέφερε ότι πλέον δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική κρίση που ήρθε για να μείνει, άρα και οι ενέργειες της Πολιτείας πρέπει να είναι ανάλογες, ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης έθεσε ως βασικό ζήτημα την επάνδρωση και λειτουργία του δασαρχείου Υμηττού, ενώ ο δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης ανάφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξαναδεί σε διαφορετική βάση το θεσμικό πλαίσιο για την Πολιτική Προστασία.
Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Μεταξύ των προτάσεων των δημάρχων-μελών του ΣΠΑΥ, τις οποίες επιθυμούν να θέσουν στον πρωθυπουργό, είναι η λειτουργία των Αυτοτελών Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας των δήμων (με βάση τον υπάρχοντα νόμο 4662/20 απαιτείται η έκδοση κανονιστικής πράξης που θα καθορίζει το προσωπικό, τις αρμοδιότητες και τα μέσα που απαιτούνται προκειμένου να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο). «Χρειαζόμαστε αυτά τα εργαλεία και τις αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καθιστούν εφικτή τη δημιουργία μόνιμης επανδρωμένης δομής σε κάθε Δήμο της χώρας, με κατάλληλο προσωπικό που θα μπορεί να επιλέγει ο κάθε Δήμος όχι σε επίπεδο τεσσάρων μηνών που ισχύει σήμερα, αλλά σε ετήσιο επίπεδο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δήμοι γύρω από τον Υμηττό έχουν χρηματοδοτηθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2022 για την κάλυψη των δράσεων πυροπροστασίας με τα εξής χρηματικά ποσά: Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης 52.600 ευρώ, Δήμος Βύρωνα 27.000 ευρώ, Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης 26.000 ευρώ, Δήμος Ζωγράφου 24.000 ευρώ, Δήμος Ηλιούπολης 27.000 ευρώ, Δήμος Καισαριανής 32.000 ευρώ, Δήμος Κρωπίας 61.600 ευρώ, Δήμος Παιανίας 40.000 ευρώ, Δήμος Παπάγου Χολαργού 38.400 ευρώ, Δήμος Αγίας Παρασκευής 24.800 ευρώ.
«Είναι πλέον κοινά παραδεκτό ότι για να λειτουργήσουν σωστά τα αυτοτελή τμήματα πολιτικής προστασίας των Δήμων πέρα από όλες τις παραπάνω νομοθετικές ρυθμίσεις θα πρέπει να εστιάσουμε σε αύξηση των χρηματοδοτήσεών τους για όλες τις δράσεις πυροπροστασίας με την υποχρέωση να τις υλοποιούν σε χρόνο ρεκόρ για να πετυχαίνουμε αρτιότερη και ολοκληρωμένη πρόληψη», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντάτος.
Επίσης, για την υλοποίηση των έκτακτων μέτρων πρόληψης με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα θεωρούν αναγκαίο να υπάρξει αυτοτελής κωδικός πολιτικής προστασίας των δήμων, με ενίσχυση των οικονομικών πόρων.
Καλούν τον δήμαρχο Γλυφάδας να επιστρέψει στον ΣΠΑΥ
Έκκληση προς τον δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου να επιστρέψει στον ΣΠΑΥ απηύθυνε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Κωνσταντάτος. Να σημειωθεί ότι το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου αποφάσισε πριν από λίγους μήνες την αποχώρηση της Γλυφάδας από τον ΣΠΑΥ. Ο δήμαρχος, ερωτηθείς σχετικά τότε, επικαλέστηκε οικονομικούς λόγους. «Στον ΣΠΑΥ δίνουμε 1,40 ευρώ να δημότη. Δεν θεωρώ ότι το ποσόν που αναλογεί σε κάθε δήμο είναι εξωφρενικό, ειδικά για έναν τέτοιο σκοπό», τόνισε ο κ. Κωνσταντάτος.
Ανακοίνωσε δε ότι μέχρι το τέλος του έτους, ο ΣΠΑΥ θα «μεγαλώσει» αφού αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτόν ο Δήμος Αθηναίων και ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού.
Τη συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, ο αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας και οι δήμαρχοι Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης, Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, Παιανίας Ισίδωρος Μάδης, Παπάγου-Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος και Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς.
Παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς και οι βουλευτές Διονύσης Χατζηδάκης (ΝΔ) και Τόνια Αντωνίου (ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής).
Διαβάστε επίσης: Μάνδρα: Αθώα η Ρένα Δούρου, ένοχη η τότε δήμαρχος κι άλλοι επτά κατηγορούμενοι για τις φονικές πλημμύρες