Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Fuel Pass: Ανοίγει η πλατφόρμα τέλη Ιουλίου – Οι δικαιούχοι

Τα μέτρα για τον νέο κύκλο της επιδότησης στα καύσιμα (Fuel Pass 2) εξειδίκευσαν το μεσημέρι της Τρίτης 21 Ιουνίου οι Χρήστος Σταϊκούρας και Θεόδωρος Σκυλακάκης. Η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2 θα είναι διαθέσιμη και πάλι στο vouchers.gov.gr από τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.

Οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν την επιδότηση με τη μορφή ψηφιακής ηλεκτρονικής κάρτας. Για όσους δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, μπορούν να λαμβάνουν την επιδότηση κατευθείαν στην τράπεζα. Όσοι λάβουν το Fuel Pass 2 με ψηφιακή κάρτα, η επιδότηση θα είναι προσαυξημένη κατά 15 ευρώ.

Αναλυτικά:

-Για αυτοκίνητα ΙΧ στην ηπειρωτική Ελλάδα θα είναι 65 ευρώ χωρίς κάρτα, 80 με κάρτα.

-Στα νησιά (συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη), για τα αυτοκίνητα θα είναι 85 χωρίς κάρτα, 100 με κάρτα.

-Για δίκυκλα στην ηπειρωτική Ελλάδα: 35 ευρώ χωρίς κάρτα, 60 με κάρτα

-Για δίκυκλα σε νησιά: 55 ευρώ χωρίς κάρτα, 70 με κάρτα.

-Το συνολικό κόστος για το Fuel Pass 2 θα είναι 200 εκατ. ευρώ.

Για το diesel κίνησης, η ενίσχυση θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος – συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ – θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης φτάνει τα 115 εκατ. ευρώ.

Επίσης, επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στους πολίτες που είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ και για το 2022. Το κόστος του μέτρου αυτού υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχος του fuel pass είναι κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο μέλος, έως συνολικά 45.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, συνολικά οι δικαιούχοι που μπορούν να επωφεληθούν από το Fuel Pass 2 αγγίζουν τα 3,1 εκατομμύρια άτομα.

Όπως και με το προηγούμενο Fuel Pass, κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσικλέτα-μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο, να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας, και να υπάρχει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας ή να είναι σε leasing (πχ. από τον εργοδότη σας).

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στα 80 ευρώ η επιδότηση βενζίνης και στα 100 στα νησιά

Νωρίτερα πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο, το πλαίσιο της νέας επιδότησης καυσίμων για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, που θα είναι ενισχυμένη σε σχέση με την προηγούμενη, τόσο στον αριθμό των δικαιούχων όσο και στα ποσά που θα λάβουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυξάνεται η επιδότηση για το Fuel Pass στα 80 ευρώ (από 45) για τα αυτοκίνητα και στα 60 ευρώ από τα 35 για τις μοτοσικλέτες. Στα νησιά, η επιδότηση θα είναι 100 ευρώ για τα αυτοκίνητα και 70 ευρώ για μοτοσικλέτες. Η επιδότηση θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και θα έχει διάρκεια τρεις μήνες, έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου.

H τοποθέτηση του πρωθυπουργού:

«Πριν από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασής μας θα ήθελα εν συντομία να ανακοινώσω μία νέα δέσμη μέτρων του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης, με αιχμή την επιδότηση των καυσίμων.

Όπως έχει συμφωνηθεί με τα συναρμόδια Υπουργεία και κυρίως με το οικονομικό επιτελείο, αυτή θα αφορά τρεις μήνες: τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και θα είναι μια παρέμβαση που θα αφορά τις τιμές και της βενζίνης και του diesel και απευθύνεται σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια οδηγούς.

Κάνουμε όμως και μία ξεχωριστή παρέμβαση για τους αγρότες μας, καθώς επισπεύδεται, για τις αρχές Αυγούστου, η επιστροφή σε αυτούς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022

Θυμάστε ότι η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν αυτό να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, αλλά έχουμε πια την τεχνική δυνατότητα για τους αγρότες οι οποίοι θα έχουν συμπληρώσει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ να επισπεύσουμε αυτή την πληρωμή κι αυτή να γίνει εντός του Αυγούστου, οπότε και οι αγρότες μας έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στα χωράφια τους. Αναλυτικά οι ρυθμίσεις θα εξειδικευτούν σήμερα στις 15:00, από τον Χρήστο Σταϊκούρα, τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ