Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Οι προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης στο επίκεντρο εκδήλωσης μελών του UN Global Compact Network Hellas

Σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων, η πίστη σε διαμοιραζόμενες αξίες, που προασπίζουν το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό κεφάλαιο και δημιουργούν το πλαίσιο του ηθικού επιχειρείν, δυναμώνει ακόμη περισσότερο. Η βιώσιμη ανάπτυξη και η υπευθυνότητα από εθελοντικό στοιχείο μεταλλάσσεται σε κανονιστικό.

Οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιδόσεις μιας εταιρείας γίνονται εξίσου σημαντικές με τις οικονομικές επιδόσεις της”. Με επίκεντρο αυτό το μήνυμα της κ. Ιουλίας Τσέτη, προέδρου του UN Global Compact Network Hellas, υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 20 Ιουνίου 2022 -κατά την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων- η δια ζώσης εκδήλωση μελών του φορέα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς που έχουν υπογράψει τις Δέκα Αρχές του UN Global Compact είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν υψηλού επιπέδου ομιλίες που ανέδειξαν πτυχές των τοπικών προκλήσεων και ευκαιριών της βιώσιμης ανάπτυξης, φωτίζοντας παράλληλα σημεία δημιουργίας συνεργιών.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα συνεχάρη το UN Global Contact Network Hellas και τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε αυτό για το πρόγραμμα «Target Gender Equality» που πρόκειται να υλοποιήσουν καθώς και για τις δράσεις τους για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων. «Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πιστεύουμε ότι η πολυπόθητη ισότητα των φύλων περνά μέσα από την εργασία» δήλωσε η κ. Συρεγγέλα και πρόσθεσε ότι «προωθούμε μέτρα και δράσεις για την ενίσχυση της γυναικείας εργασίας και γυναικείας επιχειρηματικότητας, την ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων και την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

Η κ. Κιάρα Κόντη, Γενική Γραμματέας του UN Global Compact Network Hellas, μιλώντας για τις εξελίξεις του κανονιστικού πλαισίου στην Ε.Ε. αναφορικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη τόνισε ότι «H ταχύτητα των κανονιστικών εξελίξεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, αναδεικνύουν την κρισιμότητα της ανάγκης για την ουσιαστική μετάβαση της οικονομίας και των επιχειρηματικών μοντέλων προς τη δημιουργίας μακροπρόθεσμης αξίας για όλους».

Την εκδήλωση τίμησαν με την ενεργό συμμετοχή τους εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, της UNICEF Greece και του UN Sustainable Development Solutions Network Greece. H κ. Maria Clara Martin, αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κατά την ομιλία της ανέφερε ότι  «Η υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα – τόσο οικονομική όσο και σε είδος – μας επιτρέπει να προσεγγίζουμε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για προστασία. Με περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να βρίσκονται σε καθεστώς εκτοπισμού, θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, και να προωθούμε το μήνυμά μας για αλληλεγγύη και συμπερίληψη».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, κ. Luciano Calestini, εστιάζοντας στην σύνδεση των SDGs με το μέλλον των παιδιών, υπογράμμισε πως «Έχοντας διανύσει περισσότερα από τα μισά της διαδρομής για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, πρέπει πλέον να μιλάμε όχι για την επίτευξη των στόχων αυτών αλλά για το πως θα τους διασώσουμε. Με σχεδόν έναν στους πέντε δείκτες των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης να αφορούν άμεσα τα παιδιά και με τα ίδια να αποτελούν το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, η αδυναμία συμπερίληψης τους στην επίτευξη τους σημαίνει και αποτυχία επίτευξης των ίδιων των στόχων. Είναι πλέον καιρός γίνουμε πιο φιλόδοξοι, να δράσουμε ταχύτερα και να είμαστε πιο τολμηροί από ποτέ».

Ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου, συνπρόεδρος UN Sustainable Development Solutions Network Greece και Καθηγητής του ΕΚΠΑ, επεσήμανε ότι «Οι μεγάλες κοινωνικο-οικονομικές κρίσεις που ζούμε μπορούν να ενισχύσουν τις απαραίτητες μεταβολές στους τρόπους διακυβέρνησης και στα πρότυπα συμπεριφοράς, όπως είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και το ESG για τις επιχειρήσεις, ή μπορεί να ενισχύσουν την αντιπαλότητα και τις δυνάμεις της συντήρησης παλαιών προτύπων και συμφερόντων. Αν πρόκειται να ξεπεράσουμε την κλιματική κρίση και να σώσουμε το πλανήτη και την ευημερία όλων είναι ξεκάθαρο σε ποια πλευρά αυτού του διλήμματος θα πρέπει να σταθούμε».

Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Παναγιώτα Λαμπροπούλου, Executive Director του UN Global Compact Network Hellas σημειώνοντας στην εισαγωγική της ομιλία πως «η συνεργασία είναι βασικός πυλώνας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και οι Δέκα Αρχές του UN Global Compact μαζί με τους SDGs αποτελούν μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη». Τέλος, η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στον υπαίθριο χώρο των εταιριών UNI-PHARMA και INTERMED και στο πλαίσιο της ανταλλαγής ιδεών και καλών πρακτικών περιλάμβανε παρουσίαση από την κ. Σμαραγδή Ταλάκη, Head of Human Resources & CSR του ΟΦΕΤ, των δράσεων βιωσιμότητας του Ομίλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ