Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Καλοκαιρινά… προεόρτια

Με την προοπτική να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και να επανέλθει στην κανονικότητα, η αγορά ενέργειας να μοιάζει εξαιρετικά μακρινή και σε κάθε περίπτωση όχι νωρίτερα από το τέλος της φετινής χρονιάς ή του φετινού χειμώνα, η κυβέρνηση συνεχίζει να καλείται να βγάλει λαγούς από το καπέλο για να διαχειριστεί την κατάσταση στο οικονομικό πεδίο. Από την 1η Αυγούστου καταργείται έτσι η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο όσοι αναμένουν ελαφρύνσεις ή επιστροφή των τιμών στα προ κρίσης επίπεδα απλώς πετάνε στα σύννεφα.

Ερωτηματικό παραμένει την ίδια στιγμή τι θα συμβεί τον χειμώνα με την τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και την επάρκειά του, με τους Γερμανούς ή τους Ιταλούς π.χ. να μην αποκλείουν ακόμη και την επιβολή δελτίου και τους αρμόδιους εδώ στην Ελλάδα να διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα επάρκειας και τροφοδοσίας – ανεξάρτητα πάντως από την τιμή που θα είναι σίγουρα «τσιμπημένη». Τις επόμενες ημέρες εξάλλου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές για το Power Pass, δηλαδή την αναδρομική επιστροφή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του τελευταίου εξαμήνου, ενώ αναμένεται ν’ ανοίξει η πλατφόρμα για το Fuel Pass και την επιδότηση καυσίμων για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου – η οποία υπενθυμίζεται πως θα είναι αυξημένη και με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να καλύψει περισσότερους δικαιούχους.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και με στοιχήματα ακόμη και για τις ακριβείς ημερομηνίες, η συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές εντός του φθινοπώρου φουντώνει όλο και περισσότερο. Εξ ου και η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή την Τετάρτη και η δήλωσή του ότι σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία, καθώς ο πρωθυπουργός επιδιώκει να… ξανασηκώσουν τα μολύβια που έχουν αφήσει κάτω υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ εν όψει της κάλπης. Το αν πράγματι θα εξαντλήσει την τετραετία θα κριθεί εν πολλοίς από τις οικονομικές συνθήκες το φθινόπωρο και κυρίως το αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει τη δυνατότητα να προχωρεί σε παρεμβάσεις και βοηθήματα για να ελαφρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ