Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Χειρότερα και από τα Μνημόνια

Γράφει ο Πάνος Σκουρολιάκος, βουλευτής Ανατολικής Αττικής και υπεύθυνος Τομέα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Eξαιρετικά βαριά τα σύννεφα πάνω από τον χώρο του πολιτισμού. Απίστευτη η οικονομική πίεση, όχι μόνον για τη μεγάλη πλειοψηφία των καλλιτεχνών, αλλά και για τα μεγάλα συγκροτήματα, εταιρείες και παραγωγούς του χώρου.

Έκθεση της Unesco προειδοποιεί για μεγάλη περαιτέρω κατάρρευση στον πολιτιστικό τομέα. Υπολογίζει πως οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν εξαιτίας της πανδημίας ανέρχονται σε 10.000.000!

Η ψηφιοποίηση, ως το αναμφισβήτητα ακριβό δώρο της επιστημονικής εξέλιξης, εδώ δρα αρνητικά. Οι μεγάλες εταιρείες όλων των κατηγοριών οδηγούν τον άνθρωπο του 21ου αιώνα στην κάλυψη όλο και περισσότερων αναγκών του, μέσω της ψηφιακής οδού. Ψωνίζουμε ρούχα και συσκευές από τις πλατφόρμες, παραγγέλνουμε τα ψώνια από το super market και έτοιμο φαγητό με ψηφιακές παραγγελίες, βλέπουμε ταινίες, σειρές, συναυλίες και άλλα πολιτιστικά αγαθά σε ψηφιακή μορφή.

Έτσι, τη στιγμή που υπάρχει διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για ψηφιακά πολιτιστικά προϊόντα, ταυτόχρονα δυσχεραίνεται συνεχώς η θέση των καλλιτεχνών, με τεράστιες απώλειες, όπως είπαμε, στις θέσεις εργασίας.

Στη χώρα μας, δυστυχώς, η μείωση του κύκλου εργασιών στον πολιτιστικό τομέα υπερβαίνει το 90%. Όπως παντού στον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα, οι καλλιτέχνες ζητούν τη στήριξη του κράτους. Δυστυχώς, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έχει ερμητικά κλειστά τα αυτιά και τα μάτια της. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, μετά από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις, απεύθυνε επιστολή απόγνωσης στον πρωθυπουργό.

Ερωτά απλά πράγματα. Ζητάει να εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης γιατί το πρώτο πράγμα που κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπισθεί η Covid είναι η απαγόρευση των πολιτιστικών εκδηλώσεων και όχι η αραίωση των επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Γιατί, αν και οι ακυρώσεις των προγραμματισμένων εκδηλώσεων γίνονται με ευθύνη της κυβέρνησης και όχι με υπαιτιότητα των καλλιτεχνών, δεν υπάρχει καμία αποζημίωση για τους εργαζόμενους. Του επισημαίνουν πως τα μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών είναι πάντα ελλιπέστατα, αν όχι ανύπαρκτα. Σαν καλή νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, επιδοτεί αναδρομικά μουσικές και θεατρικές σκηνές και, την ίδια στιγμή, δεν αναγνωρίζει την ανάγκη να επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων, έχοντας ως άλλοθι την κοροϊδία του Μητρώου Καλλιτεχνών (στο οποίο έληξε η εγγραφή πριν ένα χρόνο). Περιορίζουν λοιπόν στα ελάχιστα και σε ελάχιστους τα επιδόματα. Δίνουν πολλά στους μεγάλους και ψίχουλα για τους μικρούς, οδηγώντας τους στο λουκέτο. Κατά κόρον χρησιμοποιείται το εφεύρημα του «αυτοχρηματοδοτούμενου πολιτισμού». Μια ιδεολογική εμμονή απολύτως ψευδής. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπάρχει αυτοχρηματοδοτούμενος πολιτισμός. Παντού το κράτος στέκεται αρωγός.

Ζητούν ακόμα, όπως είναι φυσικό, μέτρα στήριξης. Να υπάρχει η δυνατότητα να μπαίνουν όλοι οι χώροι σε καθεστώς αναστολής ως «πληττόμενες επιχειρήσεις». Και οι χώροι πολιτισμού. Να υπάρχει επιδότηση ενοικίου, όπως σε τόσες άλλες (εκτός πολιτισμού) περιπτώσεις. Καταγγέλλουν πως οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης που εξασφαλίζουν εισόδημα στους δημιουργούς και ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού, από τον Μάρτιο του 2020, αντιμετωπίστηκαν σχεδόν με εχθρότητα από το κράτος. Ζητούν ακόμη να υπολογισθούν τα ένσημα από την επιδότηση του 2021 μέσω του ΕΡΓΑΝΗ, για να μπορούν να αποζημιώνονται από το ταμείο ανεργίας. Γι’ αυτά και άλλα ακόμη, οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό μάταια περιμένουν απάντηση από τον Κ. Μητσοτάκη. Ο κ. πρωθυπουργός απαξιοί να τους απαντήσει.

Στο πλαίσιο λοιπόν της ενημέρωσης για την κατάσταση στον χώρο και της διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους, εκπρόσωποι της ΠΟΘΑ επισκέφθηκαν, την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος, αφού άκουσε τους εκπροσώπους της ΠΟΘΑ, διαβεβαίωσε για την ανάγκη λήψης μέτρων για την επιβίωση των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού. Είπε χαρακτηριστικά πως «το lock down είναι παρελθόν, αλλά τα προβλήματα παραμένουν». Σημείωσε πως για την Αριστερά, αλλά και για τον καθένα, ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο, που δημιουργούνται και άλλης φύσης προβλήματα, όπως ψυχολογικά, από την απόγνωση για την ακρίβεια και τη γενικότερη ανασφάλεια. Δεσμεύτηκε ως αξιωματική αντιπολίτευση να μεταφέρει, όπως κάνει άλλωστε μέχρι τώρα, τις διεκδικήσεις στη Βουλή. Αλλά και να συνταχθεί με τους εργαζόμενους και σε άλλες μορφές πάλης.

Θα είμαστε στο πλευρό σας, κατέληξε, υπερασπιζόμενοι τα δίκαια και χρονίζοντα αιτήματά σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ