Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Σισμανόγλειο: Εγκαινιάστηκε η Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής – Ψυχογενούς Ανορεξίας

Τα εγκαίνια της Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής – Ψυχογενούς Ανορεξίας στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο πραγματοποίησαν τη Τετάρτη 13 Ιουλίου το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αν. υπουργός Μίνα Γκάγκα και η υφυπουργός Ζωή Ράπτη. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν η υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ Μαρίζα Οικονόμου και ο διοικητής του ΓΝΑ «Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ – Παίδων Πεντέλης Ηλίας Δαλαϊνας.

Η Μ. Γκάγκα δήλωσε «ιδιαίτερα χαρούμενη που εγκαινιάζεται αυτή η μονάδα» και πρόσθεσε: «Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι πολλές, από την βουλιμία μέχρι την ανορεξία και όλες επηρεάζουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικο να διαγνωσθούν και να αντιμετωπισθούν όλες αυτές οι διαταραχές. Όμως, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανορεξία, επηρεάζει ιδιαίτερα εφήβους και νέους ενήλικες και προκαλεί θανάτους. Είναι άρα ένα θέμα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίζεται, να προλαμβάνονται οι θάνατοι και να ηρεμεί η κραυγή αγωνίας των γονιών και των συγγενών. Θερμά συγχαρητήρια στον πρώτο, εδώ και χρόνια οραματιστή της μονάδας, ψυχίατρο Ερρίκο Τζεμπελίκο, στην διοίκηση, τη νοσηλευτική, ιατρική, διοικητική και τεχνική υπηρεσία και όλο το προσωπικό που αγκαλιάζει τη νέα μονάδα με αγάπη».

Από την πλευρά της, η Ζ. Ράπτη ανέφερε: «Εγκαινιάσαμε σήμερα την Μονάδα Ψυχογενούς Ανορεξίας για Ενήλικες, ένα έργο με τεράστια σημασία σε ένα πεδίο, στο οποίο έχουν εντοπιστεί κενά διαχρονικά και επιτέλους γίνονται ενέργειες για να καλυφθούν.

Πρόκειται για την πρώτη Μονάδα του είδους, που ανήκει στο ΕΣΥ. Έχει δυναμικότητα 6 κλινών με προοπτική επέκτασης. Τη λειτουργία καλύπτουν 4 γιατροί του νοσοκομείου, καθώς και 8 νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό.

Το ΓΝΑ Σισμανόγλειο επιλέχθηκε για να στηρίξει μια τέτοια Μονάδα, καθώς διαθέτει εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό, νέες, εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις, πρωτοποριακές υπηρεσίες και θεραπείες, καθώς και τεχνογνωσία στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών.

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής αποτελούν χρόνιες ψυχιατρικές διαταραχές, με πιο συχνή την ψυχογενή ανορεξία που έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Αποτελούν πλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, «συχνές» διαταραχές, καθώς πλήττουν περίπου το 8% του γενικού πληθυσμού.

Μάλιστα, κατά την περίοδο της πανδημίας το ποσοστό αυτό αυξήθηκε, καθώς τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν τη συμπεριφορά που έχουμε απέναντι στο φαγητό.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε εντάξει τη δημιουργία δύο Κέντρων Ημέρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με στόχο την πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία ψυχικών διαταραχών, όπως είναι και οι διαταραχές πρόσληψης τροφής, δομές οι οποίες θα προκηρυχθούν άμεσα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας της χώρας μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ