Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Με το μυαλό στον χειμώνα

Με τις πληρωμές του Power Pass για την αναδρομική επιστροφή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος έκλεισε η εβδομάδα, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται ν’ ανοίξει η πλατφόρμα για το Fuel Pass Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου και την επιδότηση στα καύσιμα. Παράλληλα, έως τα τέλη του μήνα αναμένεται ν’ ανακοινωθούν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Αύγουστο από όλους τους παρόχους, καθώς εφαρμόζεται το νέο σύστημα χωρίς ρήτρα και το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δώσει ανάσα στους καταναλωτές. Το γεγονός πάντως ότι δόθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας παράταση 15 ημερών για την ανακοίνωση των τιμολογίων, φημολογείται ότι οφείλεται στις υψηλές τιμές που δήλωσαν αρχικά οι πάροχοι…

Η κατάσταση έτσι εξακολουθεί να είναι κρίσιμη στην αγορά, καθώς η αποκλιμάκωση στην τιμή των καυσίμων μετά τη μείωση της τιμής του πετρελαίου δεν είναι τόσο γρήγορη, ενώ η αλυσίδα ακρίβειας επεκτείνεται. Το πιο κρίσιμο ωστόσο εξακολουθεί να είναι τι μέλλει γενέσθαι με το φυσικό αέριο στην Ευρώπη τον χειμώνα και πώς αυτό θα επηρεάσει την επάρκεια και κυρίως τις τιμές στην Ελλάδα, με τις προβλέψεις να είναι ασφαλώς δυσοίωνες και γι’ αυτό η κυβέρνηση εξακολουθεί να μελετά τις άμυνές της – ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει τελικώς ή όχι παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με δεδομένο πάντως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε -όπως ο ίδιος λέει- να πάει σε εκλογές την άνοιξη του 2023, το ζητούμενο είναι ακριβώς πώς θα βγει ο χειμώνας και στο επίπεδο αυτό εστιάζεται από εδώ και στο εξής η πολιτική αντιπαράθεση. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση για αδυναμία να διαχειριστεί την κατάσταση και εκτιμά ότι η κοινωνική οργή μπορεί ν’ αποτελέσει εφαλτήριο για τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές, ωστόσο οι πολιτικοί του αντίπαλοι και οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις του για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι έωλες και σε πολλά σημεία θολές και ανεφάρμοστες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ