Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

Παλιότερα ο Έλγιν, σήμερα οι Τούρκοι, αύριο;

Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης Δικηγόρος ε.τ.

Για την ετυμολογία τής λέξης “Αιγαίο” διχάζονται οι γνώμες. Η πιο γνωστή που διδαχθήκαμε από τα μαθητικά θρανία είναι πως ονομάστηκε έτσι από τον Βασιλιά τής Αθήνας Αιγέα, που έπεσε και πνίγηκε σ’ αυτό το πέλαγος, όταν είδε το πλοίο τού γιου του, Θησέα, να γυρίζει με μαύρα πανιά από την Κρήτη (σημάδι πως τον είχε φάει ο Μινώταυρος, όπως είχαν συμφωνήσει να κάνουν γνωστό το γεγονός, πριν φύγει για το νησί τού Μίνωα). Ο Πλίνιος αναφέρει πως το όνομα τούτο γίνεται από κάποια ύφαλο “Αιξ”, που βρισκόταν ανάμεσα στη Χίο και την Τήνο, ενώ άλλοι πως πήρε το όνομα από το “Αιγαί”, που έφεραν παραθαλάσσιες πόλεις στην Εύβοια και την Αχαϊα (εγκυκλ. Χάρη Πάτση, Τόμος 3, σελ.31) . Η ονομασία του, λοιπόν, χιλιάδες χρόνια τώρα ήταν και παραμένει ελληνική. Κληρονομιά πολιτιστική και ιστορική τής Ελλάδας, που κανένας ποτέ, ίσαμε σήμερα, ύπουλος ή ιερόσυλος δεν τόλμησε να καπηλευτεί ή αμφισβητήσει. Το θράσος, όμως, και η μπαμπεσιά τού Ερντογάν δεν γνωρίζουν όρια. Μας υπέκλεψε και κατοχύρωσε για την Τουρκία, στην Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ευρωπαϊκού σπιτιού μας, τον όρο “Turkaegean”, ονομασία την οποίαν οι αρμόδιες υπηρεσίας των Η.Π.Α. αρνήθηκαν να κατοχυρώσουν στην Τουρκία και απέρριψαν το αίτημά της.

Η Ευρώπη, όμως, και η σημερινή της ηγεσία, “φίλοι”, κατά τ’ άλλα, και εταίροι μας, δέχθηκαν το αίτημα και κατοχύρωσαν τον όρο σε μια χώρα που δεν είναι μέλος της -και ούτε πρόκειται να γίνει, όπως φαίνεται σε βάθος πολύ χρόνου- σε βάρος, όμως, των συμφερόντων και του κύρους τής Ελλάδας, επίλεκτου και πολύ παλαιού κράτους – μέλους της, που αποτελεί τα νότια σύνορά της και, ταυτόχρονα, την προστατεύει από το ίδιο το χαϊδεμένο της τσακάλι, την Τουρκία ! Εύγε και μπράβο στη φιλότουρκη, γερμανική Ευρώπη. Μπράβο στην Πρόεδρό της, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τη λοιπή ηγεσία της και εύγε στον Καγκελάριο κ. Όλαφ Σολτς ! Όταν τα νιτερέσα και το χρήμα κυβερνούν, φιλίες και αισθήματα ξεχνιούνται!

Το θέμα, όμως, τής “κλοπής τού Αιγαίου” από τούς Τούρκους ιερόσυλους είναι ύψιστο και συνιστά ντροπή για την Ελλάδα. Γίναμε ρεζίλι διεθνώς σε φίλους και μη. Τι συμβαίνει, αλήθεια; Είμαστε τόσο ανίκανοι οι Έλληνες να κατοχυρώσουμε τον πολιτισμό, την κληρονομιά, την πατρογονική μας ιστορία και παράδοση δεκάδων χιλιετιών και τ’ αφήνουμε έρμαια στις ορέξεις τσακαλιών ή αδιαφορήσαμε εγκληματικά; Γιατί ολιγωρήσαμε; Κάθε φορά όμως που αδιαφορούμε ή ολιγωρούμε, η Ελλάδα φτωχαίνει περισσότερο ! Τα παραδείγματα είναι αποκαλυπτικά.

Λίγο πριν τον μεγάλο Ξεσηκωμό τού ‘21, στην περίοδο 1803-1814, η Ακρόπολη συλήθηκε, η Ελλάδα στερήθηκε και ο Έλγιν κατέστρεψε μεγάλο αριθμό γλυπτών τού Παρθενώνα και άλλων μνημείων εκτός τής Ακρόπολης !

Το 2018, με την περιώδυνη Συμφωνία των Πρεσπών, ξεπουλήσαμε τη Μακεδονία μας και με τα δαχτυλάκια μας βγάλαμε τα ματάκια μας. Παραδώσαμε στους Σκοπιανούς το όνομά μας, την Ιστορία και τον πολιτισμό μας !!

Σήμερα η Τουρκία μάς πρόφθασε, μας “έκλεψε” το Αιγαίο και κατοχύρωσε για πάρτη της τον όρο “Turkaegean” ! Αύριο πάλι τι θα γίνει; Μήπως πρόκειται ν’ ακολουθήσουν ακόμη χειρότερα; Ντροπή μας που επιτρέψαμε να γίνουν τέτοια εγκλήματα!

Είναι, βέβαια, θετικό πως ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως ήταν λάθος των αρμόδιων οργάνων που δεν πρόφθασαν να αποτρέψουν την τουρκική αυτή αθλιότητα · ο δε αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε συγγνώμη και μας διαβεβαίωσαν πως το κακό θα διορθωθεί. Μακάρι να το επιτύχουμε, διότι αυτό επιβάλλουν η Ιστορία και το συμφέρον τής Ελλάδας. Κάτι τέτοιο, όμως, φαντάζει κάπως δύσκολο, γιατί κι εδώ ισχύει η συμβουλή τού Ιπποκράτη, που, όμως, αγνοήσαμε, η οποία λέει “κάλλιον τό προλαμβάνειν τού θεραπεύειν”. Και η αυστηρή προειδοποίηση του σοφού λαού μας πως “ο στερνός μετανιωμός έναν παρά δεν κάνει”. Ο Πρωθυπουργός, όμως, καλά θα κάνει να τραβήξει τα αφτιά μερικών ανάξιων και ανεπιτήδειων και να τους στείλει στα σπίτια τους, γιατί δεν μπορούν να εκθέτουν την Ελλάδα ατιμωρητί.

Σε μια εποχή, που η πολυπολιτισμικότητα και η παγκοσμιοποίηση επιβάλλουν ανελέητα τους δικούς τους ισοπεδωτικούς κανόνες, μερικές πανάρχαιες ιερές αξίες μας, το όνομα, η Ιστορία, ο πολιτισμός, η κληρονομιά μας κ.ά. οφείλουμε ΟΜΟΘΥΜΩΣ η κρατούσα Πολιτεία και οι πολίτες να τα διασώσουμε και να τα προστατεύσουμε κατά παντός κινδύνου και παντός δυσώνυμου και ιερόσυλου βαρβάρου, για να τα παραδώσουμε αλώβητα στους επιγενόμενους. Γιατί λαοί που ξεχνούν το παρελθόν τους υποσκάπτουν επικίνδυνα το μέλλον τους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ