Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Πεντέλη – Φόβοι για αναζωπυρώσεις – Όλες οι εξελίξεις

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική το απόγευμα της Τρίτης 19 Ιουλίου, έπειτα από την πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στο Ντράφι της  Πεντέλης.

upd:

13:50

Πολιτική Προστασία: Σε ύφεση η πυρκαγιά

Η πυρκαγιά της Πεντελης είναι σε ύφεση, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και οι δυνάμεις εξακολουθούν να εργάζονται για να σβήσουν όλες τις μικροεστίες και να εξαλείψουν τον κίνδυνο αναζωπυρωσεων, σημειώνεται από την Πολιτική Προστασία.

Πιο συγκεκριμένα, μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθουσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι. Πολύ ισχυρές δυνάμεις και 19 εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς. Σε όλη την υπόλοιπη περίμετρο της πυρκαγιάς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργές εστίες.

Το έργο των Πυροσβεστών συνδράμουν στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, ιδιώτες εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις.

Σημαντικό ρόλο παίζουν η Ελληνική Αστυνομία που συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Δασικές Υπηρεσίες που συνδράμουν στη διάνοιξη ασφαλών ζωνών και λωρίδων, ενώ τα νοσοκομεία της Αττικης ήταν και είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, όπως και το ΕΚΑΒ. Ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλαβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυο του και τις κολώνες που κάηκαν.

Όλες οι φάσεις των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται υπό το συντονισμό της διυπουργικής ομάδας (task force) Πολιτικής Προστασίας.

12:20

Φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά

Δωρεάν προσωρινή φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης έχει διασφαλιστεί, κατόπιν επικοινωνίας του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (213 15 10 100) και, δηλώνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση οικίας και ΑΔΤ), να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση.

11:20

Η τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής

-Στα ανατολικά, στα όρια των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι εως τη Λ. Μαραθώνος υπάρχει ενεργο μέτωπο, όπου επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις

-Μικρό μέτωπο εξελίσσεται στο Ντράφι, δυτικά του οικισμού

-Διάσπαρτες εστίες παραμένουν ενεργές στην Ανθούσα

-Δυνάμεις επιχειρούν και κατά μήκος της Λ. Μαραθώνος, για περιορισμό της πυρκαγιάς στο βόρειο τμήμα.

-Η κατάσταση στη Βορειοδυτική και βορειοανατολική πλευρά της πυρκαγιάς βελτιώνεται διαρκώς και αυτή τη στιγμή εκεί δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

-Μεσω του 112 έγιναν οργανωμένες απομακρύνσεις σε έκταση που αφορά 90.000 κατοίκους

-30 είναι οι διακομιδές μεταξύ αυτών τρεις εγκαυματίες

-τρεις πυροσβέστες συγκαταλέγονται στους τραυματίες

-50 άτομα από Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων έχουν απομακρυνθεί

-έχει ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus

Άνοιξαν όλοι οι δρόμοι στην Πεντέλη 

Προσβάσιμοι είναι πλέον οι δρόμοι στην Πεντέλη, όπως γνωστοποίησε με δηλώσεις της στην ΕΡΤ η δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά, σημειώνοντας πως πλέον δεν υπάρχει ενεργή εστία φωτιάς στην περιοχή.

10.55

Τρεις τραυματίες, με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» ένας 54χρονος προσήλθε εκουσίως  με εκτεταμένα εγκαύματα συνολικής εγκαυματικής επιφάνειας 60% της ολικής επιφάνειας σώματος, από την πυρκαγιά στον Γέρακα. Λόγω της σοβαρότητας των εγκαυμάτων ο ασθενής εισήχθη στη Μονάδα Εγκαυμάτων και η κατάστασή του είναι σταθερή.

Από την περιοχή της Πεντέλης, 28χρονη προσήλθε λόγω εισπνοής καπνού, και μετά τη διενέργεια των ενδεδειγμένων βάσει πρωτοκόλλου εξετάσεων και παρακλινικού ελέγχου, αποφασίστηκε η διακομιδή της στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” για πνευμονολογική εκτίμηση, λόγω της φύσης του εισπνευστικού εγκαύματος. Ωστόσο η ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως την διακομιδή της με ΕΚΑΒ και ανέφερε ότι θα μεταβεί από τους συνοδούς της στο «Σωτηρία».

Τέλος, 35χρονος προσήλθε με ΕΚΑΒ από την Πεντέλη λόγω θερμικών εγκαυμάτων. Έγινε σύσταση για εισαγωγή στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ωστόσο ο ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως και θα προσέλθει σήμερα για επανεξέταση στο εξωτερικό ιατρείο Πλαστικής Χειρουργικής.

10.32

Χώροι συγκέντρωσης κατοίκων Ανθούσας – Κλειστοί οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Παλλήνη

Έκκληση στους κάτοικους να εκκενώσουν την Ανθούσα και να συγκεντρωθούν στους χώρους των Praktiker και The Mart στη Λεωφ. Ανθούσας καθώς και στο Γήπεδο Παλλήνης (Λεωφ. Ανθούσας και Μαραθώνος), έκανε ο Δήμος Παλλήνης.

Παράλληλα, λόγω των δραματικών στιγμών που προκάλεσε η πυρκαγιά, ανακοινώθηκε ότι δεν θα λειτουργήσουν την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Παλλήνης, προκειμένου να μη τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια παιδιών και γονέων.

Ανοιχτό παραμένει το Δημαρχείο Παλλήνης, Ιθάκης 12, Γέρακα το ΚΑΠΗ Γέρακα, Εθν. Αντιστάσεως 44, για όσους έχουν ανάγκη.

09:50

ΟΑΣΑ: Μεταβολές στα δρομολόγια των λεωφορείων

Λόγω της πυρκαγιάς στην Πεντέλη δεν επιτρέπεται η εκτέλεση λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ.

Ειδικότερα, ο ΟΑΣΑ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχει επιβάλλει η Ελληνική Αστυνομία δεν επιτρέπουν την εκτέλεση των εξής λεωφορειακών γραμμών:

  • 301 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΑΝΘΟΥΣΑ – ΠΕΝΤΕΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 301 Β ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΑΝΘΟΥΣΑ – ΠΕΝΤΕΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 314 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΠΑΛΛΗΝΗ – ΡΑΦΗΝΑ
  • 319 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΠΑΛΛΗΝΗ – ΕΚΠΤ. ΧΩΡΙΟ ΣΠΑΤΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 324 ΑΝΘΟΥΣΑ – ΠΑΛΛΗΝΗ – ΚΑΝΤΖΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)

Επίσης, τροποποιήσεις υπάρχουν στη διαδρομή των εξής λεωφορειακών γραμμών:

  • 302 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΓΕΡΑΚΑΣ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 446 ΣΤ. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ – ΝΟΣΟΚ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ (ΜΕΣΩ ΠΙΚΠΑ)
  • 450 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ
  • 451 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 460 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Π. ΠΕΝΤΕΛΗ
  • 461 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Π. ΠΕΝΤΕΛΗ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • Α5 ΑΚΑΔΗΜΙΑ – ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΑΝΘΟΥΣΑ
  • Χ93 ΣΤ. ΥΠΕΡ. ΛΕΩΦ. ΚΗΦΙΣΟΥ – ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS)
  • Χ95 ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΑΕΡΟΛ. ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS)

Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες μπορούν να καλούν στο πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ 11185.

09:30

Τα ενεργά μέτωπα

Χάρτη που αποτυπώνει την περίμετρο της φωτιάς στην Πεντέλη, καθώς και τα σημεία στα οποία υπάρχουν ενεργά μέτωπα, έδωσε στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από τον εκπρόσωπο Τύπου του Σώματος, Επιπυραγό Ιωάννη Αρτοποιό.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε όλη την κόκκινη περίμετρο που φαίνεται στον χάρτη, και ενεργά μέτωπα εκεί που φαίνονται οι έντονες κόκκινες γραμμές, στον Γέρακα, στην Ανθούσα, στην Παλλήνη και στη Διώνη, καθώς και εκατέρωθεν της Λεωφόρου Μαραθώνος.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έμφαση δίνεται στην Νοτιοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, στα όρια με την Αττική οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής, και νοτιανατολικά, επίσης στα όρια με την Αττική οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΝΕΞ. Ταυτόχρονα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την προστασία όλου του αστικού ιστού που βρίσκεται εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

08:40

Νέα ενημέρωση από τη Πυροσβεστική

Εστίες σε Γέρακα, Ανθούσα, Παλλήνη και Διώνη, υπάρχουν αυτή την ώρα σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής από τον εκπρόσωπο Γιάννη Αρτοποιό, ο οποίος παρουσίασε και σχετικό χάρτη.

«Καλημέρα σας και πάλι από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Σε συνέχεια της προηγούμενης ενημέρωσης για την πυρκαγιά στην Πεντέλη, αυτή εξελίσσεται στην περίμετρο που φαίνεται στο χάρτη.

Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε όλη την κόκκινη περίμετρο και ενεργά μέτωπα εκεί που φαίνονται οι έντονες κόκκινες γραμμές, στον Γέρακα, στην Ανθούσα, στην Παλλήνη και στη Διώνη, καθώς και εκατέρωθεν της Λεωφόρου Μαραθώνος.

Έμφαση δίνεται στην Νοτιοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, στα όρια με την Αττική οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής, και νοτιανατολικά, επίσης στα όρια με την Αττική οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΝΕΞ. Ταυτόχρονα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την προστασία όλου του αστικού ιστού που βρίσκεται εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών.

Επιχειρούν 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ έχει διατεθεί για τον συντονισμό των δυνάμεων, ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το Πυροσβεστικό Σώμα. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Συνεχίζει η συνδρομή από πολυάριθμα στελέχη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, της Δασικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, των τοπικών φορέων και της ΕΛΑΣ που διαθέτει 626 Αστυνομικούς με 232 οχήματα κυρίως για την διευκόλυνση της ασφαλούς μετακίνησης των πολιτών, την απομάκρυνσή τους προς ασφαλές σημείο και την διαφύλαξη της περιουσίας τους.

Στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων βρίσκονται συνεχώς ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και όλη η ηγεσία του Υπουργείου, σε διαρκή επικοινωνία με τα Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Διαρκής είναι η ενημέρωση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς ώστε άμεσα να λαμβάνονται οι αποφάσεις για την παροχή κάθε απαραίτητης συνδρομής.

Για όποια εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.
Σας ευχαριστώ».

08:20

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Καθημερινή άνδρας ηλικίας περίπου 80 έβαλε τέλος στη ζωή του, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν είδε το σπίτι του να καίγεται στην Ανθούσα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δίπλα του βρέθηκε πυροβόλο όπλο. Αναμένεται επίσημη ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ.

upd: 07:50

Έπειτα από μία δύσκολή νύχτα με πυροσβέστες και κατοίκους να δίνουν μάχη με τις φλόγες που πλέον έχουν μπει μέσα στον αστικό ιστό και τους θυελλώδεις ανέμους, στην πυρκαγιά της Πεντέλης, που καίει από το απόγευμα της Τρίτης. με το πρώτο φως της Τετάρτης, 20 Ιουλίου στο έργο της κατάσβεσης μπήκαν ξανά τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με την Έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής που πραγματοποίησε στις 06:35 το πρωί, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι. η ολονύχτια μάχη δόθηκε από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες σε όλα τα επίπεδα. Εξαιτίας της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων η φωτιά καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση, γεγονός που καθιστούσε την αντιμετώπιση της, μέσα στη νύχτα, ακόμη πιο δύσκολη. Πρώτη προτεραιότητα, μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ήταν και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Και φυσικά η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί από τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας 600 απομακρύνσεις ατόμων πρός ασφαλές σημείο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, βρίσκονταν και παραμένουν όλοι στο πεδίο, με πρώτο, τον κύριο βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα και τους εθελοντές του, μαζί με τις εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας. Επιχειρούν 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ για τον συντονισμό των δυνάμεων, ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το Πυροσβεστικό Σώμα. Συνεχίζει η συνδρομή από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τη Δασική Υπηρεσία, την ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ, καθώς και όλους τους τοπικούς φορείς.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει όλο σχεδόν το δυναμικό της με υδροφόρες και μηχανήματα έργου για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης, ενώ δυνάμεις έχουν ήδη προωθηθεί στην περιοχή από τις περισσότερες περιφέρειες της Ελλάδας.

Είναι σε εξέλιξη η αλλαγή των πληρωμάτων, προκειμένου να ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό όλων των φορέων.

Οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν πολύ ισχυρές, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί από το πρώτο φώς 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα”.

α

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως στον αέρα οι χειριστές δέχονται ριπές ακόμα και 10 μποφόρ, ενώ είναι προφανές πως ακόμα και αν ρίξουν το νερό δεν πρόκειται να φτάσει ακριβώς στον στόχο διότι παρασύρεται από τον άνεμο.

Ήδη οι πιλότοι αεροσκαφών και ελικοπτέρων έχουν λάβει σαφείς εντολές να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί και αν κριθεί αναγκαίο να προσγειωθούν, υπο το φόβο ατυχήματος.

07.30

Άνοιξε η Αττική Οδός το ρεύμα προς αεροδρόμιο

Η Αττική Οδός ενημέρωσε πως λίγο μετά τις 7 το πρωί της Τετάρτης, άνοιξε το ρεύμα προς αεροδρόμιο.

Υπενθυμίζεται, πως το ρεύμα με κατεύθυνση το αεροδρόμιο είχε κλείσει λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε στην Πεντέλη και έφτασε αυτή τη στιγμή στην Παλλήνη. Παραμένουν κλειστές οι έξοδοι Μαραθώνος και Ανθούσας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο καθώς και η έξοδος Μαραθώνος προς Ελευσίνα.Παράλληλα, παραμένει κλειστό το ρεύμα προς Ελευσίνα από κόμβο Μαραθώνος έως τον κόμβο Πεντέλης.

 

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και το πύρινο μέτωπο θέριεψε με τη βοήθεια του αέρα που δεν έχει κοπάσει, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν στη Παλαιά Πεντέλη και στην Καλλιθέα Πεντέλης, όπου φαίνεται να υπάρχουν ζημιές σε σπίτια, ενώ τις τελευταίες ώρες δόθηκε εντολή εκκένωσης  στους κατοίκους σε Γέρακα και Παλλήνη.

Κέντρα Κοινωνικής Φροντίδας εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, πυροσβέστες και πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας για παροχή βοήθειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.

Η πυρκαγιά που κατά τη διάρκεια της νύχτας κατέκαψε σπίτια προκαλεί και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων με τμήματα της Αττικής Οδού αλλά και δρόμους να κλείνουν λόγω της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με την αστυνομία από νωρίς τα ξημερώματα της Τετάρτης πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Μαραθώνος στο ρεύμα προς Νέα Μάκρη στο Σταυρό της Αγίας Παρασκευής και στη Λεωφόρο Σπάτων και στις Οδούς Ευρυτανίας και Κύπρου, στο ρεύμα προς Αθήνα.

05.30

Στις 05:19 τα ξημερώματα, το «112» με το 8ο μήνυμά το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  ζήτησε από τους κατοίκους που βρίσκονται στην Παλλήνη και στη Νέα Παλλήνη να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι – Ραφήνα. Στις 4.30 τα ξημερώματα, ζητήθηκε από όσους βρίσκονται στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι και στις 05.20 κλήθηκαν όλοι όσοι βρίσκονται στην Παλλήνη να εκκενώσουν προς Πικέρμι – Ραφήνα. Λίγα λεπτά πριν από τις 3 τα ξημερώματα ζητήθηκε από όλους όσοι βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές του Γέρακα να εκκενώσουν προς Αγία Παρασκευή. Νωρίτερα, στις 2 τα ξημερώματα ζητήθηκε από τους κατοίκους της Πεντέλης και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου να εκκενώσουν προς Βριλήσσια.

22:00 – 19/07

Ολοκληρώθηκε η εκκένωση των νοσοκομείων Παίδων Πεντέλης και Νταού Πεντέλης. Στο νοσοκομείο βρίσκονταν 36 παιδιά, τα οποία μεταφέρθηκαν στο «Αγία Σοφία», καθώς και 35 παιδιά στο ίδρυμα Μητέρα. Το προσωπικό μεταφέρθηκε επίσης με ασφάλεια.

21:50 Πυροσβεστική: Η έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές

Έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές πραγματοποίησε στις 20:40 το απόγευμα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

Ακολουθεί το κείμενο της ενημέρωσης:

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Δύσκολη η σημερινή ημέρα. Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και οι συνθήκες που επικρατούν διευκολύνουν την έναρξη και εξάπλωση των πυρκαγιών. Αρκετές από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα και κυρίως στην Άρτα, στη Μάνη, στην Ελάτεια Φθιώτιδας, στη Λακωνία και στην Ηλεία έλαβαν μεγάλες διαστάσεις.

Η σημαντικότερη πυρκαγιά που απασχολεί τις περισσότερες δυνάμεις εκδηλώθηκε σήμερα το απόγευμα στις 17:19 στην Πεντέλη. Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Πεντέλης. Επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών 60 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 15 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες με ισχυρούς ανέμους που επικρατούν στην περιοχή, τα εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν με γνώμονα την ασφάλεια των πτήσεων. Επιπρόσθετα, οι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και οι εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας διαθέτουν μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. Ομοίως και η Περιφέρεια Αττικής.

Έχει κινητοποιηθεί μεγάλη δύναμη πυροσβεστικών δυνάμεων από τις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να μεταβούν στην πυρκαγιά της Πεντέλης. Το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή. Κινητοποιήθηκε επίσης μεγάλη δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνσης πολιτών από οικισμούς.

Έχουν εκδοθεί ήδη 4 μηνύματα από το 112 και συγκεκριμένα:

Στις 18:20 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές, Πεντέλη Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή

Και για προληπτικούς λόγους  στις 18:45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι.

Στις 19:50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα

Έχουν αναπτυχθεί σημαντικές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας κυρίως για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής των οικισμών για τους οποίους έχουν εκδοθεί τα μηνύματα από το 112.

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων, με συμμετοχή του Υπουργού Επικρατείας, κ. Σκέρτσου, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Θεοδωρικάκου καθώς και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα.  Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Μήνυμα της  Πολιτικής Προστασίας

Στις 19.50 τρίτο κατά σειρά μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας μέσω του 112 προέτρεπε τους κατοίκους που βρίσκονται στην Ανθούσα, να κατευθυνθούν προς τον Γέρακα. Λίγα λεπτά αργότερα, μετά το Ντράφι, με 4ο μηνυμα του 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης και σε δυο περιοχές της Ανθούσας, Διώνη και Δασαμάρι.

Νωρίτερα, στις 18.45 μήνυμα εστάλη από το 112 αρχικά στους κατοίκους της Πεντέλης και των γύρω περιοχών προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα, το οποίο ακολούθησε λίγο αργότερα νέο μήνυμα σε όσους βρίσκονται στο Ντράφι καλώντας τους να εκκενώσουν προς Παλλήνη, λόγω της πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Ντράφι, εκκενώστε τώρα προς Παλλήνη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Γ. Πατούλης: «Η μάχη πρέπει να δοθεί όσο είναι μέρα»

Για την φωτιά στην Πεντέλη μίλησε στον ΑΝΤ1 ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης: «Οι άνεμοι είναι υψηλής εντάσεως. Είναι σίγουρο πως πρέπει να δοθεί η μάχη ενάντια στους ανέμους και μάλιστα μέσα στην ημέρα, ώστε να επιχειρήσουν και τα εναέρια μέσα».

Δ. Κεχαγιά: Εκκενώνουμε προληπτικά τις περιοχές

Μήνυμα μέσω της προσωπικής της σελίδας του Facebook έστειλε στους κατοίκους και η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά στο οποίο αναφέρει τα εξής: [Όλες οι δυνάμεις του Δήμου Πεντέλης αιρετοί, εργαζόμενοι, εθελοντές και όλα τα οχήματα του Δήμου, βρίσκονται στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Νταού Πεντέλης και Παπαδιαμάντη στην Καλλιθέα Πεντέλης, προκειμένου να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής. Εκκενώνουμε προληπτικά τις περιοχές. Παρακαλούμε τους κατοίκους να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Δήμου».

Ποιοι δρόμοι έκλεισαν

Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην είσοδο – έξοδο από ύψος του Νοσοκομείου Παίδων αλλά και:

– Στην Περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το ύψος του νοσοκομείου 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση Άγιος Πέτρος.

– Στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι.

– Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι.

– Στην οδό Αναπαύσεων και Κλεισθένους προς Πεντέλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ