Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ηγέτες της Ελλάδας, γρηγορείτε!

Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης, Δικηγόρος ε.τ.

«Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης». Όμηρος, Θ’ π.Χ. αιώνας

Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στις 29/30 Ιουνίου 2022, πέρασε πια στην ιστορία. Τα συμπεράσματα, όμως, και τα αποτελέσματα των συνομιλιών αυτού του διήμερου είναι ενδεικτικά της πορείας που επιθυμεί να ακολουθήσει η σημερινή του ηγεσία.

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, ο μεγάλος χαμένος από τις αποφάσεις της Συνόδου ήταν τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντίστοιχα (ποιος, αλήθεια, θα το περίμενε…) η μεγάλη κερδισμένη ήταν η Τουρκία και προσωπικά ο Ερντογάν, ο απηνής διώκτης τους!! Ο κ. Ερντογάν, για να αποδεχθεί την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αξίωσε και δεσμεύτηκαν εγγράφως η χώρα αυτή, ο κ. Στόλτενμπεργκ και ο Τούρκος Πρόεδρος να παραδώσει στην Τουρκία Σουηδούς πολίτες τουρκικής καταγωγής, όλοι τους καταξιωμένοι στην πατρίδα τους (τη Σουηδία) ως δήθεν Κούρδοι εξτρεμιστές ή φιλογκιουλενιστές! Αλίμονο, όμως, τι τους περιμένει για την ίδια τη ζωή τους στα μπουντρούμια της Τουρκίας, αν, τελικά, τους παραδώσει η χώρα τους. Οι πολιτισμένες κοινωνίες της Διεθνούς Κοινότητας ευελπιστούν πως, τελικά, δεν θα περάσει ο εκβιασμός του Ερντογάν. Άλλωστε, χώρα δημοκρατική από παράδοση, είναι γνωστή η Σουηδία για την προσήλωσή της στην προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών της.

Όσο για την Ελλάδα, αυτή κι αν είναι η χαμένη της Συνόδου. Ο Πρόεδρος, κ. Μπάιντεν, ήρε το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας! Δεσμεύθηκε να της παραδώσει τα αναβαθμισμένα F16 και να πείσει το Κογκρέσο. Υποδέχθηκε στη Μαδρίτη, ως φίλο των ΗΠΑ και καλό συνεργάτη τους, τον κ. Ερντογάν, λες και ξέχασε πως, επί δύο χρόνια, αρνούνταν πεισματικά να τον συναντήσει και λησμόνησε τα όσα αγεφύρωτα τους χώριζαν μέχρι προχθές, ενώ, την ίδια ώρα, εμείς εδώ πανηγυρίζαμε!

Αλήθεια, όμως, για ποιο λόγο; Μήπως για τις επιτυχίες της Τουρκίας; Ή μήπως πιστέψαμε ποτέ πως οι φιλοφρονήσεις του με τις Η.Π.Α. και η άρση του veto του Ερντογάν για τη Σουηδία θα μείωνε στο ελάχιστο την επεκτατική του βουλιμία εναντίον μας; Κακά τα ψέματα, εύκολα από τον Ερντογάν δεν θα γλιτώσουμε. Είναι μπαμπέσης, αλλά ευφυής. Εξίσου, όμως, εύκολα και δυναμικά θα τον αντιμετωπίσουμε, ακολουθώντας σταθερά τη στρατηγική της αποτροπής και όχι του κατευνασμού, την κατά μέτωπο επίθεση και όχι κατενάτσιο. Οι Έλληνες ανέκαθεν υπήρξαμε αφεντικά στο σπίτι μας και ποτέ ψοφοδεείς. Αυτό οφείλει να το διαμηνύσει στην Τουρκία ΣΥΣΣΩΜΗ η πολιτική μας ηγεσία!

Την επόμενη, κιόλας, της Συνόλου Κορυφής, με εξασφαλισμένη την υπόσχεση του Αμερικανού Προέδρου για τα F16, ο κ. Ερντογάν μάς δέσμευσε μια έκταση έως το μισό Αιγαίο, μέχρι την 31.08.2022, και προανήγγειλε την έναρξη γεωτρήσεων Ν.Α. της Κρήτης. Ενώ, συγχρόνως, προανήγγειλε και την προσάρτηση του κατεχόμενου τμήματος της Β. Κύπρου, προκαλώντας με την πειρατική διαγωγή του τις αντοχές και την κατακραυγή της Διεθνούς Κοινότητας! Και, συγχρόνως, την άμεση αντίδραση 35 βουλευτών του Κογκρέσου, που, με επιστολή τους, καταγγέλλουν στον Πρόεδρο των Η.Π.Α. πως “το αγαπημένο τους παιδί”, ο Ερντογάν, αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τον Νότιο Καύκασο. Και με διακομματική τροπολογία τους μπλοκάρουν την απόφασή του για τα F16 και τον εξοπλισμό προς την Τουρκία, “διότι τα χρησιμοποιεί εναντίον της Ελλάδας”!

Αυτά καταγγέλλουν οι Αμερικανοί βουλευτές, εμείς, όμως, εδώ εφησυχάζουμε και ονειρευόμαστε ένα ήρεμο καλοκαίρι! Κούνια που μας κούναγε· φαίνεται πως “κοιμόμαστε τον ύπνον του δικαίου”. Ο λαός, όμως, διερωτάται “ΓΙΑΤΙ ;” και περιμένει απαντήσεις:

α. Γιατί ούτε στις Βρυξέλλες, νωρίτερα, ούτε και στη Μαδρίτη, μια εβδομάδα αργότερα, ο Πρωθυπουργός δεν κατήγγειλε τον κ. Ερντογάν για τον υβριδικό πόλεμο που μας έχει εξαπολύσει;

β. Γιατί δεν καταγγέλλουμε στα διεθνή fora την αδιαλλαξία του αλλά και την επιμονή του ΝΑΤΟ να τον καλύπτει προκλητικά και να του παρέχει φανερά ομπρέλα προστασίας στις συνεχείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου;

γ. Γιατί δεν ζητάμε ως χώρα από τις ΗΠΑ να επιβάλουν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, αίτημα αυτονόητο, που, όμως, πρώτοι οι 35 βουλευτές τους υπέβαλαν στον κ. Μπάιντεν;

δ. Γιατί, τέλος, συνεχίζουμε την πολιτική του κατευνασμού; Μας απειλεί ο Ερντογάν πως θα βγάλει γεωτρύπανο, όχι για έρευνες αλλά για γεωτρήσεις, καταμεσίς του Αιγαίου και της Κρήτης, για να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος μας στο μέλλον· προσφεύγει στα διεθνή fora με ψευδείς καταγγελίες· απειλεί να καταλάβει τα μισά νησιά μας· αισχημονεί και κακουργεί νυχθημερόν σε βάρος μας κι ετοιμάζεται για πόλεμο μέσα στο καλοκαίρι. Δεν μπλοφάρει, λοιπόν, ο Ερντογάν, κάθε άλλο μάλιστα. Καιρός είναι να πάρουμε και εμείς τα μέτρα μας, να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι και, κυρίως, να διδαχθούμε από την επιστολή των 35 βουλευτών – φίλων της Ελλάδας και αυθεντικών εκφραστών της ωμής πραγματικότητας που βιώνουμε σήμερα οι  Έλληνες και από τη σοφή υπόμνηση του φιλόσοφου Επίχαρμου “εν γαρ τοις πόνοις αύξεται η πατρίς”!

Ηγέτες της Ελλάδας, γρηγορείτε και αγρυπνείτε! Είναι καιρός να αφήσετε την τακτική του κατευνασμού, που μας οδηγεί πλησίστια στον πόλεμο, και να ακολουθήσετε την πολιτική της αποτροπής, που εγγυάται την ειρήνη. Οι δε απανταχού φίλοι μας και μη και οι εταίροι μας, οφείλουν να γνωρίζουν πως οι Έλληνες δεν έχουμε γεννηθεί για να σκύβουμε το κεφάλι. Ούτε και θα καταντήσουμε τσανάκια και “yes, men” του οποιουδήποτε. Η ιστορία μας και η -ζωτικής στρατηγικής σημασίας- γεωγραφική μας θέση, μας υποχρεώνουν να είμαστε περισσότερο διεκδικητές και καθόλου ενδοτικοί, γιατί, επιτέλους, αυτό επιβάλλει το συμφέρον των Ελλήνων και γιατί οφείλουμε να καταστήσουμε πυξίδα της ζωής μας τη συμβουλή του Πλούταρχου “φιλώ τέκν’ αλλά πατρίδ’ εμήν μάλλον φιλώ”!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ