Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
spot_img

Πέθανε ο σκηνοθέτης Βόλφγκανγκ Πίτερσεν

Ο Βόλφγκανγκ Πίτερσεν, Γερµανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, πέθανε σύμφωνα με ανακοίνωση, στις 12 Αυγούστου, στο σπίτι του στο Λος Άντζελες, από καρκίνο στο πάγκρεας.

Ο Πίτερσεν είχε γεννηθεί στις 14 Μαρτίου 1941 στο Έμντεν της Γερμανίας και µετά από σπουδές θεάτρου στο Βερολίνο και το Αµβούργο, συµµετείχε στην Ακαδηµία Κινηµατογράφου και Τηλεόρασης του Βερολίνου (1966-1970).

Οι πρώτες του δουλειές ήσαν για τη γερµανική τηλεόραση, µε δηµοφιλέστερη την τηλεοπτική σειρά Tatort (Crime Scene). Περισσότερο γνωστός έγινε µε την ταινία «Υποβρύχιο» (1982), που ήταν υποψήφια για έξι Όσκαρ και κέρδισε δύο ο ίδιος: Σκηνοθεσίας και Διασκευασµένου Σεναρίου.

Έχει γυρίσει επιτυχηµένα (blockbuster) φιλμ, όπως: «Το ξέσπασµα» (1995, μια περιπέτεια για την πρόληψη μιας πανδημίας που εξαπλώνεται στον πλανήτη, από τα γυρίσματα της οποίας και η φωτογραφία του αφιερώματος μαζί με τον Ντάστιν Χόφμαν), το «Air Force One» (1997, περιπέτεια με αεροπειρατεία στο αεροσκάφος του προέδρου των ΗΠΑ), «Η καταιγίδα» (2000, εμπνευσμένη από την ιστορία του Andrea Gail, ενός εμπορικού αλιευτικού σκάφους που χάθηκε στη θάλασσα με όλο το πλήρωμα όταν έπεσε στην Τέλεια Καταιγίδα του 1991), το «Τροία» (2004, πάνω στη γνωστή ιστορία της Ωραίας Ελένης) και το «Ναυάγιο του Ποσειδώνα» (2006, με το κρουαζιερόπλοιο του τίτλου που πέφτει σε τεράστιο παλιρροϊκό κύμα και ανατρέπεται με λίγους επιζώντες).

Α.Π.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ