Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με την έγκριση της ΕΕ η ανάπλαση του Φαληρικού Mετώπου

Με δύο αποφάσεις που εκδόθηκαν τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου, εξασφαλίστηκε η πλήρης χρηματοδότηση και επομένως η υλοποίηση, του Φαληρικού Πάρκου (Α΄& Β΄ φάση).

Συγκεκριμένα:

· Την 26η Αυγούστου 2022 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» 2021-2027, στον κατάλογο Έργων Στρατηγικής σημασίας του οποίου περιλαμβάνεται το οικολογικό πάρκο στο Φαληρικό Όρμο, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2025.

· Την 8η Σεπτεμβρίου 2022, υπογράφηκε από τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γ. Ζερβό, η ειδική πρόσκληση που καλεί την Περιφέρεια Αττικής να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης, τόσο για την Α΄ όσο και για τη Β’ Φάση του έργου.
Κατόπιν των ανωτέρω, η Περιφέρεια Αττικής, αφενός εξασφαλίζει τη δυνατότητα ένταξης στο ΕΣΠΑ 2014-2020 της Α’ Φάσης του έργου που μέχρι σήμερα χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους και αφετέρου την ένταξη της Β’ Φάσης του έργου στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, με συγκεκριμένους (δεσμευμένους) πόρους και χρονοδιάγραμμα.

Berlaymont

Η Α’ Φάση περιλαμβάνει τα εξής επιμέρους έργα:

1) Εγκάρσια μετατόπιση της Λεωφόρου Ποσειδώνος.
2) Συγκοινωνιακά έργα, οδικά και τροχιοδρομικά.
3) Συναρτώμενα τεχνικά έργα οδού και τροχιόδρομο.
4) Υδραυλικά έργα υποδομής της περιοχής της ΦΑΣΗΣ Α’, δηλαδή αντιπλημμυρικά έργα, έργα αποχέτευσης ομβρίων και έργα αποκατάστασης δικτύων ΟΚΩ (αγωγοί φυσικού αερίου, ύδρευσης κλπ.).
5) Συνοδά ηλεκτρομηχανολογικά έργα των συγκοινωνιακών και υδραυλικών υποδομών.

Η Β’ Φάση περιλαμβάνει:

1) Προσβασιμότητα (Απρόσκοπτη Συνέχιση της Πόλης).
2) Περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής (600 στρ. Πάρκου φύτευσης – άνω των 22.000 δέντρων και θάμνων).
3) Δίκτυα άρδευσης, ύδρευσης, πυρόσβεσης, φωτισμού, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι.
4) Πάρκινγκ 900 θέσεων (P1=228 ΘΕΣΕΙΣ, Ρ2=367, Ρ3=298).
5) Γραμμικά κτήρια – 3.500 μ2 (Χρήσεις εμπορικές, εστίασης, αναψυχής).
6) Αξιοποίηση Υφιστάμενων χώρων περίπου 12.000μ2 Μονώροφων Κτηρίων με εμπορικές Χρήσεις.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε σχετικά:

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για την Περιφέρεια Αττικής αλλά και για τους πολίτες της. Με όραμα, σχέδιο και συνεργασίες εξασφαλίζουμε για την Αττική μας πόρους και δρομολογούμε μεγάλα και εμβληματικά έργα. Τέλη Αυγούστου ανακοινώθηκε η έγκριση του νέου Περιφερειακού Προγράμματός μας για την περίοδο Μ2021-2027, ύψους 1,6 Δις Ευρώ. Προχθές υπογράψαμε τη σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ για τον μεγαλύτερο ποδηλατόδρομο της Αττικής. Σήμερα εξασφαλίζουμε χρηματοδότηση για το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της Χώρας. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη, τον Υφ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γ. Τσακίρη, καθώς και το πολιτικό και υπηρεσιακό επιτελείο του, που εξασφάλισαν μέσα από το τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (ΥΜΕΠΕΡΑΑ και ΠΕΚΑ) τη χρηματοδότηση τόσο για την Α’ όσο και για τη Β’ Φάση του έργου. Κάθε μέρα που περνάει, η Αττική βελτιώνεται και αναπτύσσεται, εξασφαλίζοντας πρόσθετους πόρους, υποδομές και ασφαλή και λειτουργικά δίκτυα. Αυτή είναι η Αττική που θέλουμε και μπορούμε.»

Διαβάστε επίσης: Περιφέρεια Αττικής: «Δράσεις άνω των 160 εκατ. ευρώ για εξοικονόμηση ενέργειας έως και 60%»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ