Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Δημήτρης Παντερμαλής: Απεβίωσε ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου της Ακρόπολης και επίτιμος καθηγητής Αρχαιολογίας.  Τον θάνατό του γνωστοποίησαν με ανακοίνωσή τους το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Μουσείο της Ακρόπολης.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αποχαιρετούμε με συντριβή έναν σπάνιο επιστήμονα, έναν εμπνευσμένο δάσκαλο, έναν πολύτιμο συνεργάτη, έναν καλό φίλο. Η πορεία του Δημήτρη Παντερμαλή είναι γεμάτη από κορυφαία επιτεύγματα στην επιστήμη της Αρχαιολογίας. Υπήρξε πρωτοπόρος, διευθύνοντας τις ανασκαφές στο Δίον, όπου ανέπτυξε ένα καινοτόμο αρχαιολογικό και φυσικό πάρκο. Εφερε νέες, σύγχρονες ιδέες, ως Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το μεγάλο του έργο όμως, το όραμα ζωής του, υπήρξε το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο υπηρέτησε από την πρώτη στιγμή, με όλες του τις δυνάμεις.

Ηταν η ψυχή του Μουσείου, όταν αυτό ήταν ακόμη μόνο στα χαρτιά. Βρισκόταν εκεί, σε κάθε στάδιο της δημιουργίας του και μέχρι την τελευταία του στιγμή. Του οφείλουμε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα σπουδαιότερα και πιο αγαπημένα στους επισκέπτες μουσεία του κόσμου, ένα μουσείο πρότυπο πολιτιστικής διαχείρισης, που τιμά τον Πολιτισμό μας και την πατρίδα μας. Ένα μουσείο που στα 13 χρόνια λειτουργίας του, καθημερινά, στα εκατομμύρια επισκεπτών που έρχονται από κάθε άκρη του κόσμου, μεταδίδει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο το μήνυμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέθλια γη. Επένδυσε στον στόχο της άριστης λειτουργίας του Μουσείου την προσωπικότητα, το κύρος, το πάθος, την φιλοσοφία και την αφοσίωση του. Του οφείλουμε πολλά. Η απώλειά του είναι οδυνηρή για όλους εμάς που τον γνωρίσαμε, που δουλέψαμε μαζί του για περισσότερα από είκοσι χρόνια, που ήταν αγαπημένος φίλος. Στον Στέφανο τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Απο πλευράς του, ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, δήλωσε: 

«Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για την απώλεια ενός τόσο αγαπημένου προσώπου, όπως ο καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής, τον οποίο είχα την τύχη να γνωρίζω από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ως φοιτητής. Η διδασκαλία του, το φωτεινό παράδειγμά του, το έργο του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης -όχι μόνο ως δάσκαλος αλλά και ως Πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής- για όλους τους μαθητές και συνεργάτες του είναι μοναδικό.

Ιδιαίτερα το έργο του στο πεδίο, που δεν έμενε μόνο στην ανακάλυψη των αρχαιοτήτων και στη δημοσίευσή τους, αλλά προχωρούσε άμεσα και αποτελεσματικά στη συντήρηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, υπήρξε πρωτοπόρο. Η μνήμη των ανθρώπων που φεύγουν διατηρείται ακέραιη στις επόμενες γενιές μέσα από το έργο τους. Και το μέγιστο έργο και η προσφορά του Δημήτρη Παντερμαλή είναι η δημιουργία του Μουσείου της Ακρόπολης.

Δεν θα αναφερθώ στις αντιξοότητες και δυσκολίες που αντιμετώπισε, άλλωστε αυτά είναι γνωστά σε όλους. Θα πω όμως για την αγάπη, τη φροντίδα και την αφοσίωση με την οποία περιέβαλε το Μουσείο Ακρόπολης χρόνια πριν τη δημιουργία του και σε όλη τη διάρκεια των 13 ετών λειτουργίας του.

Το Μουσείο Ακρόπολης, ένα από τα καλύτερα Μουσεία του κόσμου, δεν περιέχει μόνο το κάλλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου αλλά και την ψυχή του δημιουργού του και των ανθρώπων που συμπορεύτηκαν και συμπορεύονται μαζί του. Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και ευγνωμοσύνη πάντα γιατί “ό,τι θυμάμαι υπάρχει και ό,τι ξεχνώ πεθαίνει”. Στον αγαπημένο του γιο Στέφανο, ένα στεφάνι αγάπης από όλους μας».

Ο πολιτικός κόσμος τον αποχαιρετά

Θλίψη σκόρπισε στον πολιτικό και πολιτιστικό χώρο η είδηση του θανάτου του Διευθυντή της Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή.

«Με θλίψη αποχαιρετώ έναν σπουδαίο άνθρωπο, λαμπρό επιστήμονα, οραματιστή και προσωπικό μου φίλο» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τον θάνατο του Δημήτρη Παντερμαλή. «Είχα τη χαρά να μοιραστώ μαζί του τον αγώνα για το Μουσείο της Ακρόπολης, να ζήσω το πάθος του για την Αρχαιολογία και την επιστροφή των Μαρμάρων, Ο πολιτισμός μας είναι από σήμερα φτωχότερος. Συλλυπητήρια στους οικείους του», προσθέτει ο κ. Σαμαράς.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης με ανάρτησή του στο Twitter αποχαιρετάει με συγκίνηση τον διευθυντή. «Ο Δημήτρης Παντερμαλής υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες των γραμμάτων και του πολιτισμού. Και αφήνει πίσω του ως παρακαταθήκη το Μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο αφιέρωσε όλες του τις δυνάμεις. Η προσφορά του στην πατρίδα είναι ανεκτίμητη. Τον αποχαιρετώ με συγκίνηση!»

Ο Κώστας Μπακογιάννης με τη σειρά του έγραψε για τον θάνατο του κ. Παντερμαλή: «Ένας σπουδαίος άνθρωπος του πολιτισμού, ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, δεν είναι πια κοντά μας. Εξαιρετικός επιστήμονας, πρωτοπόρος και οραματιστής. Η Ελλάδα και η Αθήνα του οφείλουν πολλά.»

«Αποχαιρετούμε τον σπουδαίο επιστήμονα Δημήτρη Παντερμαλή, εμπνευστή του Μουσείου-στολίδι κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε ανάρτησή του στο twitter. «Το όραμά του έγινε πραγματικότητα, το χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα της επιστροφής των Γλυπτών. Τον ευχαριστούμε για το έργο και την προσφορά του», προσθέτει ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπουτου ΚΚΕ για το θάνατο του Δημήτρη Παντερμαλή

«Για το θάνατο του διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης και καθηγητή Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ Δημήτρη Παντερμαλή, το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του».

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποχαιρετά τον Δημήτρη Παντερμαλή

«Με λύπη πληροφορηθήκαμε σήμερα την απώλεια ενός μεγάλου Έλληνα αρχαιολόγου, που το ερευνητικό και το διδακτικό του έργο είναι αναμφίβολα τεράστιο», σημειώνει το Τμ. Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσθέτει:

«Ο Δημήτρης Παντερμαλής γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1940. Διετέλεσε καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, πρόεδρος του τμήματος και κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής. Δίδαξε μαθήματα αρχαίας αρχιτεκτονικής, γλυπτικής, ζωγραφικής και επιγραφικής ενώ στο το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται πάνω από 60 δημοσιεύσεις κλασικής αρχαιολογίας. Με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου μεταλαμπάδευσε σε χιλιάδες φοιτητές, σημερινούς αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, το αστείρευτο πάθος, την αγάπη και την ενσυναίσθηση για την έρευνα και προστασία των αρχαιοτήτων και του μνημειακού πλούτου της χώρας.

Το πολυποίκιλο ανασκαφικό και ερευνητικό του έργο από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 στο Δίον, αποτελεί υπόδειγμα, αναδεικνύοντας τον οικισμόπου ήταν θρησκευτικό κέντρο κατά την αρχαιότητα,σε έναν από τους πλέον σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους με πλήθος μνημείων και κινητών ευρημάτων που εκτίθενται από το 1983 στο Μουσείο του χώρου.

Από το 2000 ως πρόεδρος του οργανισμού ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης και από το 2009 ως πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου, εργάστηκε ακάματα για την ορθή λειτουργία του, την επιστροφή και επανέκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα στον γενέθλιο τόπο τους. Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στους συνεργάτες και την οικογένεια του εκλιπόντος».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ