Τα εκατό χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή τίμησε με μία εκδήλωση μνήμης ο Δήμος της Καλλιθέας. Η εκδήλωση με θέμα «Ιστορική Καταγραφή , διδάγματα και προκλήσεις του μέλλοντος» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης «Σοφία Λασκαρίδου».
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος κ.Δημήτρης Παντέλας , ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και τ.Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου κ.Γιώργος Κοντογιώργης, η Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού τ.Αντιπρύτανις στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κα Ευαγγελία Ν.Γεωργιτσογιάννη , ο Καθηγητής Ιστορικής Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κ.Γιώργος Ι.Κρητικός , ο Επίκουρος Καθηγητής Έδρας Ποντιακών Σπουδών Α.Π.Θ. κ.Κυριάκος Χατζηκυριακίδης
Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο δημάρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος τονίζοντας: «Η Καλλιθέα είναι μια πόλη ταυτισμένη με την ιστορία των προσφύγων. Εδώ σε αυτή την πόλη έδωσαν τον αγώνα τους χιλιάδες πρόσφυγες από τον Πόντο και την Μ.Ασία για επιβίωση και ενσωμάτωση. Ξέρουμε λοιπόν καλά , εδώ στην Καλλιθέα , τι σημαίνει προσφυγιά και αποτελεί χρέος για εμάς αυτές οι μνήμες να μείνουν». Η Μικρασιατική Καταστροφή πρέπει να μας διδάξει. Να δούμε τα λάθη , να καταλάβουμε καλύτερα τι σημαίνει γεωπολιτική , να χαράξουμε εθνική στρατηγική και κυρίως να αξιοποίησουμε τα διδάγματα αυτής της καταστροφής , ώστε οι νέες γενιές να αποκτήσουν μια υγιή εθνική συνείδηση».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Δημήτρης Παντέλας είπε : «Η Μικρασιατική Κληρονομιά και οι νεότερες γενιές , Εμείς σήμερα είμαστε οι φορείς της Συλλογικής μνήμης , της τρίτης γενιάς προσφύγων που έχει την ιδιαιτερότητα να έχει ελάχιστα ως καθόλου βιώματα από τις περιγραφές των παππούδων και των γιαγιάδων. Το μεγάλο μας στοίχημα είναι να κρατήσουμε τη φλόγα της μνήμης ζωντανή κυρίως για τις επόμενες γενιές . Η Ομοσπονδία μας αγωνίζεται για τη διεθνή αναγνώριση της μιας και ενιαίας Γενοκτονίας , των Ελλήνων».
Εκπροσωπώντας την Ακαδημαϊκή κοινότητα, ο Γιώργος Κοντογιώργης Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης τ.Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου : «Ελληνισμός και Μικρασιατική καταστροφή. Η αποτίμηση της ιστορικής σχέσης μεταξύ ελληνισμού και ελλαδικού κράτους, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Μικρασιατική καταστροφή υπήρξε η αναπόφευκτη συνέπεια της εμφύτευσης της κρατικής απολυταρχίας στην μήτρα του ελληνικού κόσμου μετά την Επανάσταση επί σκοπώ την αποδόμηση του . Η καταστροφή εντέλει οργανώθηκε στην Αθήνα και όχι στο μέτωπο».
Στην εκδήλωση έκαναν παρεμβάσεις οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων της Καλλιθέας: Κώστας Ασκούνης –« Προοπτική Ζωής» ,πρώην δήμαρχος, Θεόδωρος Παπαθανασόπουλος «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας», δημοτικός σύμβουλος, Λάζαρος Λασκαρίδης- «Τώρα Καλλιθέα», αντιδήμαρχος Πολιτισμού και ΚΕΠ, Βάσω Μαργαρίτη -Όλα για την Καλλιθέα μας, αντιδήμαρχος Εσόδων-Ισότητας και Οικογενειακού Προγραμματισμού, Νίκος Ξεντές –«Μια Πόλη στο Δρόμο».
Δείτε: Ιδρύεται στην Καλλιθέα τμήμα ενδοιοικογενειακής βίας της ΕΛΑΣ
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Καλλιθέα στο amarysianotia.gr