Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Mερική επιστράτευση στη Ρωσία κήρυξε ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα μερική επιστράτευση στη Ρωσία καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία φτάνει σχεδόν τους επτά μήνες και η Μόσχα χάνει έδαφος στο πεδίο της μάχης. Ο Πούτιν προειδοποίησε επίσης τη Δύση ότι «δεν μπλοφάρει» και ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει το έδαφός της.

Η τηλεοπτική ομιλία του Ρώσου ηγέτη προς το έθνος έρχεται μια ημέρα αφότου οι περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία στην ανατολική και νότια Ουκρανία ανακοίνωσαν σχέδια για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για να γίνουν αναπόσπαστα μέρη της Ρωσίας. Ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι εμπλέκεται σε «πυρηνικό εκβιασμό» και σημείωσε «δηλώσεις ορισμένων υψηλόβαθμων εκπροσώπων των κορυφαίων κρατών του

Στο διάγγελμά του που συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις της Δύσης, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση οτι δεν θέλει να τελειώσουν οι εχθροπραξίες, υποστήριξε τα σχεδιαζόμενα δημοψηφίσματα και διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση οτι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσμα μέσα που έχει στη διάθεσή της.

«Εάν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε για να υπερασπιστούμε τη Ρωσία και τον λαό μας. Αυτό δεν είναι μπλόφα. Η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, η ανεξαρτησία και η ελευθερία μας θα κατοχυρωθούν, επαναλαμβάνω με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Όσοι προσπαθούν να μας εκβιάσουν με πυρηνικά όπλα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι άνεμοι που επικρατούν μπορούν να στραφούν εναντίον τους» είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του Κρεμλίνου.

«Σε όσους επιτρέπουν στον εαυτό τους τέτοιες δηλώσεις σχετικά με τη Ρωσία, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η χώρα μας έχει επίσης διάφορα μέσα καταστροφής, και ξεχωριστά στοιχεία και πιο σύγχρονα από αυτά των χωρών του ΝΑΤΟ και όταν απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, θα προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας και σίγουρα θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι είναι απαραίτητο να ληφθεί μια επείγουσα απόφαση για την προστασία του λαού μας στα «απελευθερωμένα εδάφη». «Γι’ αυτό ζήτησα από το υπουργείο Άμυνας να συμφωνήσει σε «μερική επιστράτευση»». Το σχετικό διάταγμα έχει ήδη υπογραφεί και η μερική επιστράτευση ξεκινά σήμερα. Ο στρατός της Ρωσίας στρατός αντιμετωπίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Δύσης σε μια γραμμή μετώπου άνω των 1.000 χιλιομέτρων στην Ουκρανία, τόνισε.

«Μιλάμε για μερική επιστράτευση, δηλαδή, μόνο οι πολίτες που είναι επί του παρόντος στην εφεδρεία θα υπόκεινται σε στράτευση, και κυρίως όσοι υπηρέτησαν στις ένοπλες δυνάμεις έχουν συγκεκριμένη στρατιωτική ειδικότητα και σχετική εμπειρία», διευκρίνισε.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία θα παράσχει την πλήρη υποστήριξή της στα δημοψηφίσματα που ανακοινώθηκαν για αυτό το Σαββατοκύριακο στο Λουγκάνσκ, το Ντόνετσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία. Κατηγόρησε τη Δύση ότι ξεκίνησε πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014. Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές της Ουκρανίας υπό ρωσικό έλεγχο δεν θέλουν να είναι «υπό τον ζυγό των νεοναζί» ειπε χαρακτηριστικά.

Η αντίδραση της Δύσης

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγόρησε τον Πούτιν ότι «επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία». Στην πρώτη απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης στην ομιλία του Πούτιν, η υφυπουργός Εξωτερικών Τζίλιαν Κίγκαν, είπε ότι η ομιλία του είναι ανησυχητική, συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση και «προφανώς θα πρέπει να επιδιώξουμε την ηρεμία».

Προέτρεψε το ρωσικό λαό «να κοιτάξει πέρα από τα δικά του μέσα ενημέρωσης». «Ας είμαστε ξεκάθαροι», είπε, «ο Πούτιν λέει ψέματα» ενώ σχολιάζοντας την απειλή Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα τόνισε πως «είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη γιατί, ξέρετε, δεν έχουμε τον έλεγχο. Ούτε είμαι σίγουρη ότι (ο Πούτιν έχει τον έλεγχο. Αυτό είναι προφανώς μια κλιμάκωση»

O Πούτιν είχε καλέσει νωρίτερα τους Ρώσους παραγωγούς στρατιωτικού εξοπλισμού να αυξήσουν την παραγωγή και τον εφοδιασμό τους στα ρωσικά στρατεύματα. Το διάγγελμά του ήταν προγραμματισμένο για χθες Τρίτη, αλλά αναβλήθηκε χωρίς εξηγήσεις.

Ο Πούτιν εκφώνησε την ομιλία του την ώρα που οι φιλορώσοι αξιωματούχοι σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας ανακοίνωναν σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με σκοπό την ένταξη στη Ρωσία. Η Ουκρανία καταδίκασε τις ψηφοφορίες ως «ψεύτικη απόπειρα νομιμοποίησης» της εισβολής της Ρωσίας.

Ενωμένη η Δύση στο ΣΑ του ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ, μιλώντας νωρίτερα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι ο Πούτιν πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Ο Πούτιν θα εγκαταλείψει τις «αυτοκρατορικές του φιλοδοξίες» που κινδυνεύουν να καταστρέψουν την Ουκρανία και τη Ρωσία μόνο εάν αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Αυτός είναι ο λόγος που δεν θα αποδεχτούμε καμία ειρήνη που υπαγορεύεται από τη Ρωσία και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση», δήλωσε ο καγκελάριος στην πρώτη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Η επιστροφή του ιμπεριαλισμού, με τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, δεν ήταν απλώς καταστροφή για την Ευρώπη αλλά και για την παγκόσμια τάξη ειρήνης που βασίζεται σε κανόνες», πρόσθεσε και κάλεσε τον ΟΗΕ να το υπερασπιστεί ενάντια σε εκείνους που θα προτιμούσαν έναν κόσμο όπου οι «ισχυροί κυβερνούν τους αδύναμους».

«Ειναι δυνατόν να παρακολουθούμε ανήμποροι καθώς κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν ξανά σε μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων όπου ο πόλεμος είναι ένα κοινό μέσο πολιτικής, τα ανεξάρτητα έθνη πρέπει να ενωθούν με τους ισχυρότερους γείτονες ή τους αποικιακούς αφέντες τους και η ευημερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι προνόμιο για τους λίγους τυχερούς;» αναρωτήθηκε ο Σολτς.

Ο πόλεμος «δεν πάει πολύ καλά» για τη Ρωσία, δήλωνε νωρίτερα ο στρατηγός του αμερικανικού στρατού Mαρκ Μάιλι από την Πολωνία, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να κάνει τις αντιδράσεις της Μόσχας λιγότερο σίγουρες και ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη πρέπει να διατηρήσουν την εγρήγορση.

Σήμερα η ομιλία Μπάιντεν

Ο Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε με τη σειρά του το σχέδιο δημοψηφισμάτων «ψεύτικο» και την πιθανή κινητοποίηση επιπλέον δυνάμεων από τη Μόσχα «σημάδι ρωσικής αποτυχίας» πριν από την ομιλία Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη σήμερα (21/9) για να συσπειρώσει τον κόσμο απέναντι στα ρωσικά σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα μέρη της Ουκρανίας.

Ο Μπάιντεν θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη για την ουκρανική αντίσταση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς την ως ευθεία παραβίαση του ιδρυτικού καταστατικού του ΟΗΕ και θα προβεί σε νέες ανακοινώσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση μέτρων από τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας, που προκαλείται στο μέρος της ρωσικής εισβολής, η οποία απείλησε τις αναπτυσσόμενες χώρες με λιμό.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε: «Ο Μπάιντεν θα υπογραμμίσει τη σημασία της ενίσχυσης των Ηνωμένων Εθνών και θα επιβεβαιώσει εκ νέου τις βασικές αρχές του καταστατικού τους σε μια στιγμή που ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας αμφισβητεί την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας».

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είπε: «Τίποτα από αυτά –τα ψευδή δημοψηφίσματα, η πιθανή κινητοποίηση πρόσθετων δυνάμεων– δεν είναι ένδειξη δύναμης. Αντιθέτως, είναι σημάδι αδυναμίας. Είναι το σημάδι της ρωσικής αποτυχίας».

Την ομιλία του Μπάιντεν το πρωί της Τετάρτης θα ακολουθήσει λίγες ώρες αργότερα μια ομιλία μέσω βίντεο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μπάιντεν και Ζελένσκι θα επιδιώξουν να παρουσιάσουν τη ρωσική εισβολή ως άμεση προσβολή για όλα όσα πρεσβεύει ο ΟΗΕ.

Πηγή: newsbomb.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ