Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Γ. Σγουρός: «Ανύπαρκτος ο σχεδιασμός Πατούλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων»

Για ανυπαρξία σχεδιασμού στη διαχείριση των απορριμμάτων και ανεξέλεγκτη, χωρίς προηγούμενο κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ σε «συμβούλους» και «παρατρεχάμενους» σε μια εποχή που στενάζουν τα ελληνικά νοικοκυριά έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής», Γιάννης Σγουρός κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής κατά τη συζήτηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής.

Ο Γιάννης Σγουρός σημείωσε ότι ο σχεδιασμός του κ. Πατούλη είναι μία απλή κόπια του προηγούμενου με διαφορές στην ονοματοδοσία και σε ότι αφορά τη ΣΜΠΕ ότι ουσιαστικά δεν έχει γίνει καμία πραγματική, συνολική εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην Αττική.

Στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι :

1. Ο έτοιμος προεκλογικά κ. Πατούλης έφερε τον ΠΕΣΔΑ για έγκριση, τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων τουκαι έναν χρόνο πριν τελειώσει η θητεία του στην Περιφέρεια. Όλο αυτό το διάστημα κρύβεται πίσω από ατέλειωτους μονολόγους σε ημερίδες που αποθεώνει τον εαυτό του.
2. Αν και δεν έχει εγκεκριμένο σχεδιασμό έχει τρέξει διαγωνισμούς εκατομμυρίων ευρώ για κάθε πιθανή και απίθανη ανάθεση. Οι διαγωνισμοί πάνε και έρχονται συνήθως με έναν ενδιαφερόμενο, οι απευθείας αναθέσεις με απίθανα αντικείμενα πέφτουν βροχή, άλλοι διαγωνισμοί ματαιώνονται με περίεργους τρόπους και επαναδημοπρατούνται. Χάος …
3. Αναφέρουμε πολύ ενδεικτικά ανάθεση 30.000 € με τίτλο : «Υπηρεσίες Συμβούλου για την ανακύκλωση αθλητικών υποδημάτων». Όπως τόνισε ο κ. Σγουρός, «Σας προκαλώ για αφήστε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια σε έναν κάδο, θα το βρείτε σε 10 λεπτά; Ζείτε σε άλλο σύμπαν».

Σε ό,τι αφορά τον ΠΕΣΔΑ Αττικής ο Γ. Σγουρός τόνισε ότι το σχέδιο που έχει εκπονηθεί είναι μία κόπια του προηγούμενου, πασπαλισμένο με αοριστίες και γενικολογίες. Συγκεκριμένα:
• Ένα εκατομμύριο τόνους σκουπιδιών προέβλεπε ο προηγούμενος σχεδιασμός για τις Μονάδες Αποβλήτων, το ίδιο προβλέπει και ο σχεδιασμός Πατούλη.
• Έξι ΜΕΑ προβλέπονταν πριν, έξι δήθεν Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας προβλέπει και ο σχεδιασμός Πατούλη.
• Κλείσιμο Φυλής έλεγαν οι προηγούμενοι τα ίδια υπόσχεται και ο κ. Πατούλης.
• Το μόνο που αλλάζει είναι τα ονόματα και οι τίτλοι. Κατά το κοινώς λεγόμενον «άλλαξε ο Μανολιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς».
• Πως θα κλείσει ο ΧΥΤΑ στη Φυλή το 2025, όπως έχει δημόσια υποσχεθεί τόσες και τόσες φορές ο κ. Πατούλης, όταν είμαστε στο 2022 προς 2023 και ακόμη εξελίσσονται οι διαγωνισμοί κατασκευής νέων Μονάδων και δεν έχει γίνει στην Αττική ούτε καν ένα Μεγάλο Πράσινο Σημείο;
• Είμαστε στο 2022 και δυστυχώς από πλευράς διαδικασιών και διαγωνισμών έχουμε γυρίσει πίσω ακόμη και από το 2014.

Σε ό,τι αφορά τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων :
• Ο ΠΕΣΔΑ αποτελεί μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους και λιγοστά δεδομένα αφού οι χωροθετήσεις είναι άγνωστες. Χωρίς χωροθέτηση δεν μπορεί να γίνει περιβαλλοντική εκτίμηση. Αλλά ακόμα και για τις περιοχές που προσδιορίζονται από τον ΠΕΣΔΑ, η ΣΜΠΕ απλά τις προσπερνά.
• Για τη Φυλή και τη Δυτική Αττική πουέχει υποστεί εδώ και δεκαετίες μονομερώς το βάρος της διαχείρισης των απορριμμάτων όλης της Αττικής δεν γίνεται καμία απολύτως ειδική εξέταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη συνέχιση λειτουργίας των εγκαταστάσεων (ΧΥΤΑ, ΕΜΑ, ΜΕΣ κλπ). Δεν έχουν ζητηθεί και δεν παρουσιάζονται μετρήσεις που έχει το ΥΠΕΝ και ο ΕΔΣΝΑ, δεν υπάρχουν στοιχεία και δεν παρουσιάζεται η επιδημιολογική μελέτη που έχει εκπονηθεί. Γιατί;
• Τα ίδια ισχύουν και για την περιοχή του Σχιστού στον Πειραιά που είναι μία βασανισμένη περιβαλλοντικά περιοχή, καθώς επί χρόνια το Πέραμα, το Κερατσίνι, η Δραπετσώνα, υπέμειναν την προβληματική λειτουργία του ΚΕΛ της Ψυττάλειας και η περιοχή επί χρόνια δέχονταν ανεξέλεγκτα τόνους απορριμμάτων στην παρακείμενη άναρχη χωματερή, ενώ υπήρχε και εναπόθεση φωσφογύψου.
• Για το Γραμματικό. Το 2017, μια μεγάλη σε έκταση περιοχή εκτός, αλλά πλησίοντης χωροθετημένης εγκατάστασης, εντάχθηκε στο Δίκτυο Natura. Η ΣΜΠΕ δεν κάνει καμία ειδική μνεία, ενώ ο Ν. 4014/2011 στο άρθρο 10 παράγραφοι 4 και 5 κάνει λόγο για εκπόνηση ειδικής οικολογικής μελέτης ακόμη και για έργα που είναι εκτός περιοχών Natura.
• Για πρώτη φορά υπάρχει δημόσια παραδοχή ότι υπολειμματικές ποσότητες αποβλήτων από την Αττική θα οδηγούνται για ΚΑΥΣΗ όμως το που και πως παραμένει άδηλο. Η παράταξη Πατούλη αποδέχτηκε και ενσωμάτωσε την ΚΑΥΣΗ στον σχεδιασμό της.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός σημείωσε ότι «Η διαχείριση των απορριμμάτων έχει γίνει πεδίο φαιδρής πολιτικής εκμετάλλευσης τα τελευταία 8 χρόνια από τις διοικήσεις της Περιφέρειας Αττικής. Λείπει ο σοβαρός σχεδιασμός, ο ρεαλισμός, αλλά και η συνέχεια. Σήμερα, δυο χρόνια μετά το 2020, το περίφημο έτος ανακύκλωσης του κ. Πατούλη, η ανακύκλωση βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με μία δεκαετία πριν. Αυτό δεν λέγεται πρόοδος αλλά οπισθοδρόμηση και μάλιστα πανάκριβη αφού δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ που πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων» και πρόσθεσε «Ο κ. Πατούλης οφείλει να παύσει να παριστάνει τον τιμητή των πάντων για τη διαχείριση των απορριμμάτων και να βγάζει πανηγυρικούς. Η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Έχει ήδη διανύσει τα ¾ της θητείας του και δεν έχει να επιδείξει τίποτα απτό, ενώ ήταν επί 12ετία δήμαρχος Αμαρουσίου και αποτελούσε σοβαρό μέρος του προβλήματος που πλέον διαιωνίζει από άλλο πόστο».

Η παράταξη του Γ. Σγουρού «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» καταψήφισε τη ΣΜΠΕ, η οποία εν τέλει εγκρίθηκε από το Σώμα, καθώς μετά την ψηφοφορία διαπιστώθηκε ισοψηφία (47-47) και υπερτέρησε η ψήφος του Προέδρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ