Εν μέσω αντιδράσεων, ψηφίστηκε, τελικά από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της 3ης Αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ που αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της διοίκησης της Περιφέρειας και των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων.
Και κατά την διάρκεια αυτής της συνεδρίασης οι τόνοι ανέβηκαν με την παράταξη «Δύναμη Ζωής» της πρώην περιφερειάρχου Ρένας Δούρου να καταγγέλει παράνομη καύση απορριμμάτων σε σημεία της Αττικής προκαλώντας την αντίδραση της διοικούσας παράταξης που την κατηγόρησε για θεσμικά απρεπή προσπάθεια να ακυρώσει την συνεδρίαση.
Μετά από εκτενή διάλογο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η Στρατηγική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της 3ης Αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ. Με την υπερψήφιση της ΣΜΠΕ σηματοδοτείται η οριστική στροφή της Περιφέρειας Αττικής στη νέα εποχή, όσον αφορά την «πράσινη» διαχείριση των απορριμμάτων.
Σύμφωνα με τα όσα είπε κατά την εισήγησή του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ Β. Κόκκαλης, επτά είναι τα βήματα με τα οποία η Αττική θα αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών.
Σε αυτά περιλαμβάνονται ο σύγχρονος εξοπλισμός ανακύκλωσης για τους Δήμους κόστους 93 εκατομμυρίων ευρώ και οι νέες υποδομές για την επεξεργασία των βιοαποβλήτων με στόχο να εκτρέπονται πάνω από 150.000 τόνους οργανικών από τη Φυλή. Μάλιστα, η χρηματοδότηση του συνόλου των έργων και των δράσεων προς την κατεύθυνση είναι εξασφαλισμένη από το νέο ΕΣΠΑ.
Πέραν των έργων που εκτελούνται, ή είναι προγραμματισμένα, απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξή των στόχων είναι η σύμπνοια δήμων, ΕΔΣΝΑ και Περιφέρειας προκειμένου να αποφασίζονται από κοινού όλες οι επόμενες δράσεις, αλλά και οι λύσεις σε θεσμικά και οικονομικά ζητήματα.
Να σημειωθεί ότι βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων και της μετάβασης στην σύγχρονη εποχή είναι η τήρηση της Αρχής της Κυκλικής Οικονομίας που εκτός από το περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα συνεισφέρει και στα οικονομικά των δήμων, τόσο όσον αφορά στην ενεργητική, όσο και στην παθητική οικονομία.
Με σκοπό την καθημερινή παρακολούθηση της πορείας του προγράμματος της ανακύκλωσης, θεσπίζεται για πρώτη φορά το Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης που θα συγκεντρώνει τα στοιχεία όλων των δήμων της Αττικής.
Τέλος, στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ απαντήθηκε από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον εισηγητή της πλειοψηφίας, Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλη , και το ερώτημα γιατί ο νέος ΠΕΣΔΑ δεν αναφέρει τις χωροθετήσεις των νέων μονάδων που προβλέπεται να κατασκευαστούν.
Σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν: Ούτε στον ΠΕΣΔΑ του 2016 υπήρχαν οι χωροθετήσεις για τις τέσσερις μονάδες που προέβλεπε ( 2 για τον Κεντρικό Τομέα κι από μια σε Πειραιά και Νότια Αττική).
Το ΠΕΣΔΑ εκ του νόμου δεν κάνει χωροθετήσεις σε συγκεκριμένα «οικόπεδα», αλλά αυτές έπονται και γίνονται με βάση , τις προτεινόμενες διαχειριστικές ενότητες που ορίζονται στο ΠΕΣΔΑ, τα κριτήρια προτίμησης που θεσμοθετούνται στο ΠΕΣΔΑ, καθώς και τις δυναμικότητες σχεδιασμού πο προκύπτουν.
Το ΠΕΣΔΑ δημιουργεί το πλαίσιο με βάση το οποίο θα γίνουν στη συνέχεια οι χωροθετήσεις και ορίζει ευρύτερες περιοχές εξυπηρέτησης .