Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ταινίες της εβδομάδας: «Φτερά και πούπουλα», «Μην ανησυχείς αγάπη μου», «Χαμογέλα», «Η συγκάλυψη»

Ο Άγγελος Πολύδωρος, παρουσιάζει και σχολιάζει όλες τις νέες ταινίες (και επαναλήψεις) που προβάλλονται από τη Πέμπτη 22/9/22 στους κινηματογράφους.

Φτερά και πούπουλα – Featherς

Είδος: Δράμα, Αλληγορία (112΄)

Χώρες: Γαλλία, Αίγυπτος, Ολλανδία, Ελλάδα (2021)

Σκηνοθεσία: Ομάρ Ελ Ζοχάιρι

Παίζουν: Ντεμιάνα Νασάρ, Σάμι Μπασούνι, Μοχάμεντ Αμπντ Ελ Χαντί

Σύνοψη: Όταν σ’ ένα παιδικό πάρτι ένα μαγικό κόλπο πάει στραβά, ο αυστηρός πατέρας της οικογένειας μεταμορφώνεται σε κοτόπουλο. Μια χιονοστιβάδα από περίεργες συμπτώσεις παρασέρνει τους πάντες, και κυρίως τη μητέρα  η οποία ζούσε μια μονότονη ζωή αφιερωμένη στον σύζυγο και στα παιδιά της. Τώρα, αναγκάζεται να βρεθεί στην πρώτη γραμμή και να αναλάβει τη φροντίδα της οικογένειας.

Σχόλιο: Το «Φτερά και πούπουλα» είναι μια αλληγορία που στοχεύει σε πρώτο επίπεδο να αναδείξει τη θέση της γυναίκας στην Αίγυπτο (η Ντεμιάνα Νασάρ δίνει ρεσιτάλ σπαρακτικών σιωπών) και σε δεύτερο, να αποκαλύψει τις δυσκολίες που βιώνει μια πατριαρχική οικογένεια, όταν ανατραπούν οι ισορροπίες που θέλουν τον άντρα κυρίαρχο.

Διανομή: Cinobo

Μην ανησυχείς αγάπη μου – Don’t worry darling

Είδος: Θρίλερ, Μυστήριο, Δράμα (122΄)

Χώρα: ΗΠΑ (2022)

Σκηνοθεσία: Ολίβια Γουάιλντ

Παίζουν: Φλόρενς Πιου, Χάρι Στάιλς, Ολίβια Γουάιλντ, Τζέμα Τσαν, Κίκι Λέιν, Κρις Πάιν, Κέιτ Μπέρλνατ, Ασίφ Αλί

Σύνοψη: Αμερική δεκαετία 1950: Η Άλις (Φλόρενς Πιου) και ο Τζακ (Χάρι Στάιλς) έχουν την τύχη να ζουν σε μία ονειρική κλειστή κοινότητα, που φιλοξενεί τις οικογένειες όσων εργάζονται για ένα πειραματικό και άκρως απόρρητο εγχείρημα. Όσο οι σύζυγοι απασχολούνται με το μυστικό σχέδιο «ανάπτυξης προοδευτικών υλικών», οι γυναίκες περνάνε τον χρόνο τους απολαμβάνοντας μία πολυτελή ζωή χωρίς έγνοιες. Μόνη απαίτηση είναι η διακριτικότητα και η αφοσίωση όλων στο σχέδιο. Όταν η Άλις αντιλαμβάνεται τη νοσηρή φύση της κοινότητας, αρχίζει να απαιτεί εξηγήσεις. Πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει για να ανακαλύψει τι συμβαίνει σε αυτόν τον παράδεισο;

Σχόλιο: Ένα άνισο στις προθέσεις του (αλλά με καλές ερμηνείες του πρωταγωνιστικού ζεύγους) ψυχολογικό θρίλερ με φόντο την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα της Καλιφόρνιας των ‘50s, όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

Διανομή: Tanweer

Χαμογέλα – Smile

Είδος: Θρίλερ, Τρόμου (115΄)

Χώρα: (2022)

Σκηνοθεσία: Πάρκερ Φιν

Παίζουν: Σόσι Μπέικον, Κάιλ Γκάλνερ, Τζέσι Άσερ, Καλ Πεν, Ρομπ Μόργκαν, Τζούντι Ρέγιες

Σύνοψη: Ύστερα από ένα αλλόκοτο, τραυματικό δυστύχημα με μια ασθενή της, η Δρ. Ρόουζ Κότερ αρχίζει να βιώνει τρομακτικά, ανεξήγητα γεγονότα. Με τον τρόμο να σαρώνει τη ζωή της, η Ρόουζ πρέπει να αντιμετωπίσει το προβληματικό παρελθόν της για να επιβιώσει και να ξεφύγει από την τρομακτική πραγματικότητα.

Σχόλιο: Καμία σχέση με το Smile (2009) του Φραντσέσκο Γκαμπερόνι με τον Αρμάντ Ασάντε. Ο Πάρκερ Φιν μας προσφέρει ένα ανατριχιαστικό θρίλερ υπερφυσικού τρόμου, που καθιστά το χαμόγελο μια προειδοποίηση ότι ο θάνατος είναι δίπλα και θα είναι τρομακτικός.

Διανομή: Odeon

Η συγκάλυψη – The Marco effect

Είδος: Θρίλερ, Αστυνομική, Κοινωνική (125΄)

Χώρα: Δανία (2022)

Σκηνοθεσία: Μάρτιν Ζαντβλιέτ

Παίζουν: Ούλριχ Τόμσεν, Ζάκι Γιούσεφ, Σόφι Τορπ, Χένρικ Νοέλ Όλεσεν, Άντερς Μάτεσεν

Σύνοψη: O ντετέκτιβ Καρλ Μορκ επιστρέφει στην ενεργό δράση μετά από απουσία μερικών εβδομάδων και βουτάει αμέσως στην επόμενη υπόθεση, η οποία αποδεικνύεται ότι έρχεται από τα παλιά, έχοντας μείνει στο ράφι ξεχασμένη για αρκετά χρόνια. Πρόκειται για την υπόθεση του Γουίλιαμ Σταρκ, ενός οικογενειάρχη που αγνοείται από τότε που κατηγορήθηκε για παιδοφιλία. Τα τότε ερωτήματα της αστυνομίας δεν απαντήθηκαν ποτέ και ο φάκελος έκλεισε εσπευσμένα μετά την εξαφάνιση του Σταρκ, με άνωθεν εντολές. Σχόλιο: Βασισμένη στο διεθνές μπεστ σέλερ «Η Αναμονή» του Γιούσι Άντλερ-Όλσεν, η ταινία «Συγκάλυψη» είναι η πέμπτη ιστορία στη σειρά των βιβλίων και αφορά σε ένα ξέπνοο ανθρωποκυνηγητό που αποκαλύπτει σοκαριστικά εγκλήματα και ανατριχιαστικές διαπλοκές στην υψηλή κοινωνία της Δανίας.

Διανομή: Rosebud.21

Αδελαΐδα – Adelheid

Είδος: Δράμα, Ιστορική, Πολεμική (99΄)

Χώρα: Τσεχοσλοβακία (1970, αποκατεστημένη ψηφιακά)

Σκηνοθεσία: Φράντισεκ Βλάτσιλ

Παίζουν: Πετρ Τσέπεκ, Έμμα Τσέρνα, Ζαν Βόστρτσιλ

Σύνοψη: Στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας πρώην Τσέχος στρατιώτης αναλαμβάνει τη διεύθυνση ενός αρχοντικού που ανήκε στο παρελθόν σε μια γερμανική οικογένεια. Ερωτεύεται την κόρη της οικογένειας, η οποία ζει στο αρχοντικό ως υπηρέτρια και αναγκάζεται να έρθει αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό και το δίλημμα που υπάρχει μέσα του. Στον ένα πόλο βρίσκεται ο έρωτάς του για την Αδελαΐδα και στον άλλο πόλο η συνείδησή του, όταν ανακαλύπτει ότι στεγάζει τον Γερμανό στρατιώτη αδελφό της.

Σχόλιο: Έξοχη ταινία, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βλάντιμιρ Κόρνερ. Είναι ιστορική και δραματική και καταπιάνεται με την ιστορία δύο εραστών που βρίσκουν ο ένας τον άλλο μέσα στα ερείπια και τις συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Διανομή: New Star.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ