Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Νέα Σμύρνη: Mία πόλη παρκινγκ – Αναμένεται επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας

Η Νέα Σμύρνη είναι μία από τις περιοχές που αντιμετώπιζε ανέκαθεν πρόβλημα στάθμευσης οχημάτων. Ο λόγος μπορεί να έγκειται στο γεγονός ότι είναι περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Αθήνας και ως εκ τούτου κατοικείται από την εποχή που ο πληθυσμός στην πλειονότητά του δεν διέθετε αυτοκίνητο.

Έτσι, ακόμη και οι πρώτες πολυκατοικίες που ανεγέρθηκαν στην πόλη, τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, δεν διέθεταν θέσεις στάθμευσης. Πρόβλεψη θέσεων στάθμευσης υπήρξε στις πολυκατοικίες που άρχισαν να κτίζονται τη δεκαετία του ’80.

Αυτά, λίγο έως πολύ, ισχύουν για το σύνολο των περιοχών που πλαισιώνουν την πρωτεύουσα. Με μια διαφορά: η Νέα Σμύρνη, όπως και το Παλαιό Φάληρο το οποίο αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα πάρκινγκ, κράτησε τον κόσμο της. Οι Νεοσμυρνιώτες, στην συντριπτική πλειοψηφία τους δεν εγκατέλειψαν την πόλη τους. Δεν τους κέρδισε η αποκέντρωση, όπως τους κατοίκους άλλων κοντινών περιοχών. Και όχι μόνο αυτό, η διατήρηση μιας όμορφης πόλης, που έχει σωστή ρυμοτομία, μία από τις ωραιότερες πλατείες του Λεκανοπεδίου Αττικής, κατάφυτο και πεντακάθαρο Αλσος με παιδικές χαρές και όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου, υπέροχα πάρκα και εσχάτως πεζοδρόμους – ποδηλατοδρόμους σε πολλά σημεία της, έλκει πλήθος κόσμου.

 

Το αποτέλεσμα είναι η Νέα Σμύρνη να έχει καταντήσει ένα απέραντο πάρκινγκ. Τα πεζοδρόμια και δη τα καινούργια, έχουν καταληφθεί από αυτοκίνητα, δημιουργώντας εμπόδια σε πεζούς, καροτσάκια, και δίνοντας μια άσχημη εικόνα της πόλης. Ακόμη και στα σημεία που ο Δήμος Νέας Σμύρνης έχει τοποθετήσει κολονάκια, για να εμποδίζει τα αυτοκίνητα να σταθμεύουν στα πεζοδρόμια, οι οδηγοί βρίσκουν τρόπο και εισέρχονται…

Παράλληλα, η κίνηση στην πόλη είναι έντονη όλες τις ώρες του 24ώρου. Ως παράδειγμα αναφέρεται η οδός Πλαστήρα η οποία κατά τις πρωινές ώρες της ημέρας είναι απροσπέλαστη. Σε αρκετά σημεία του δρόμου, υπάρχουν διπλοπαρκαρισμένα οχήματα εκατέρωθεν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν σε αυτόν τον φαρδύ δρόμο διπλής κατεύθυνσης να συνυπάρξουν στο ίδιο σημείο σχολικό λεωφορείο και Ι.Χ αυτοκίνητο.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η οδός Εφέσου. Τα απογεύματα, από τις 5μμ και μετά, τα αυτοκίνητα είναι μπλοκαρισμένα στο ρεύμα προς την Ελευθερίου Βενιζέλου. Εξαιτίας των οχημάτων που σταθμεύουν στο πλάι των νησίδων, ο δρόμος από δύο λωρίδες (η δεξιά οδηγεί στο κέντρο της πλατείας και η αριστερή στην Άνω Νέα Σμύρνη και στον Νέο Κόσμο) έχει μείνει με μία.

Η Δημοτική Αρχή αποδίδει το πρόβλημα στην απουσία Δημοτικής Αστυνομίας. «Παλαιότερα είχαμε Δημοτική Αστυνομία και ελέγχαμε την πόλη. Είχαμε 12 άτομα. Τώρα δεν έχουμε δημοτική αστυνομία για να μπει τάξη στην πόλη. Έχω κάνει σχετική εισήγηση στον δήμαρχο για την επανασύστασή της», δηλώνει στην Αμαρυσία ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και Προστασίας του Πολίτη Ιωάννης Δημάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νέα Σμύρνη πρόκειται να αποκτήσει Δημοτική Αστυνομία, αμέσως μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νέου Οργανισμού του Δήμου.

Διαβάστε επίσης: Εξετάζεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις ταράτσες των σχολείων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ