Νέο μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την τελετή ονοματοδοσίας της νέας πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος».
«Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.
«Όταν μιλάμε για την πατρίδα, ωστόσο, τον πρώτο λόγο πάντα έχει το εθνικό καθήκον. Κανείς, λοιπόν, δεν πρέπει να προεξοφλεί ούτε πώς η Ελλάδα θα οργανώσει τον αμυντικό της σχεδιασμό, ούτε πώς θα στηρίξει το έμψυχο δυναμικό της. Αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι η άγρυπνη ετοιμότητα, είναι η ατσάλινη ενότητα, είναι η ώριμη αποφασιστικότητα. Αρχές που διαπερνούν τις δικές σας αθόρυβες καθημερινές πράξεις. Που αποτελούν όμως και τις πιο ηχηρές απαντήσεις στα μεγάλα λόγια κάποιων άλλων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα άλλων εποχών. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν θέση κάθε λογής επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός.
Τέλος, ο Κυριάκοης Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται ειρηνικά και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. «Αυτό απαιτούν οι λαοί μας και είναι λάθος, μεγάλο λάθος, κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάζουν την κοινή τους γνώμη, ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που απλά δεν υπάρχουν», κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ήρθε μια μέρα μετά την αυστηρή απάντηση της Αθήνας στο κρεσέντο απειλών που συνέχισε και χθες η Αγκυρα, αυτή τη φορά με ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Με την ανακοίνωση κατηγορείται η Ελλάδα για «παράνομες και προκλητικές ενέργειες» και τονίζεται ότι η Τουρκία «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για την προστασία των συμφερόντων και δικαιωμάτων του έθνους μας». Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, που τόνισε ότι «η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο». Επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν προβάλλει καμία διεκδίκηση εις βάρος της γειτονικής χώρας και τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, υπογράμμισε ωστόσο ότι «θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα και τα δικαιώματά της, εφόσον παραστεί ανάγκη».