Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Διαβουλεύσεις για την αποφυγή οικονομικού «κραχ» στους Δήμους

Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην εξεύρεση λύσεων για την εξομάλυνση της κατάστασης βρίσκονται οι Δήμοι που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, μετά και την απόσπαση δεσμεύσεων από τους εκπροσώπους της κεντρικής κυβέρνησης που μετείχαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Στο συμβούλιο που διεξήχθη στην έδρα της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας διεξήχθη παρέστη και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός αυτοματοποιημένου ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής καταναλώσεων, χρεώσεων και πληρωμών ώστε τόσο οι πολίτες όσο και οι Δήμοι να έχουν πλήρη εικόνα για τους λογαριασμούς ενέργειας στη σχέση τους με τους παρόχους και να μην υπάρχει απώλεια εσόδων της Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Λιβάνιος κάλεσε τους Δήμους να σπεύσουν να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν έτσι ώστε να επιτύχουν την μετάβαση τους στις «έξυπνες πόλεις». Τέλος, τόνισε, πως οι ΔΕΥΑ θα αναβαθμιστούν τεχνολογικά έτσι ώστε να ψηφιοποιηθούν οι υπηρεσίες τους, να ελέγχεται η ποιότητα των υδάτων και να έχουμε πλήρη χαρτογράφηση των δικτύων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της ευρείας σύσκεψης μελών του προεδρείου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρόντος του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας Θεόδωρου Σκυλακάκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΣ, Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Επίσης, εστίασε στη συμφωνία που υπήρξε για να δοθούν στους Δήμους 50 και 14 εκ. ευρώ ενώ άλλα 50 εκ. ευρώ θα δοθούν ως το τέλος του χρόνου, με την προϋπόθεση οι Δήμοι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πετύχουν τους στόχους για την εξοικονόμηση ενέργειας. Δεν τίθεται πλέον θέμα κλεισίματος φώτων στους δρόμους. «Το να ανάψουμε ή να σβήσουμε τα φώτα στους δρόμους μισή ώρα μετά ή πριν είναι κάτι που ίσως είναι εφικτό να γίνει»

Για μία ακόμη φορά τέθηκε και το θέμα του τέλους ταφής των σκουπιδιών, το οποίο συνεχίζει να αποτελεί μία οικονομική υποχρέωση στην οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν οι δήμοι όλης της χώρας.

Τέλος για το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε πως πολλοί Δήμοι μεταφέρουν προτάσεις σε άλλα πακέτα χρηματοδοτικά, κυρίως στο ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται χώρος για νέες εντάξεις προτάσεων από Δήμους με χαμηλά ποσοστά ανάλωσης. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως έχουν αλλάξει πρόγραμμα προτάσεις προϋπολογισμού περίπου 130 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να υπάρξει συνέχεια.

Ειδήσεις από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης στο amarysianotia.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ