Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ο ξυλοφάγος «χτύπησε» και τις μουριές της πόλης

Μετά τον Δήμο Αθηναίων, τον Άλιμο και του Ζωγράφου, έφθασε και στη Νέα Σμύρνη το έντομο που «κατατρώει» τις μουριές, αφανίζοντάς τες. Τα δεντράκια ξεραίνονται, το ένα μετά το άλλο, προβληματίζοντας τη δημοτική αρχή της πόλης. Το ευτύχημα είναι ότι από το συγκεκριμένο έντομο δεν κινδυνεύουν άλλα φυτά, πλην των αμπελιών που δεν διαθέτει η πόλη.

Η προνύμφη του εντόμου, το οποίο παρομοιάζεται με το κόκκινο σκαθάρι που είχε πλήξει τους φοίνικες πριν από περίπου 17 χρόνια (το 2005 είχε εμφανιστεί στην Κρήτη θέτοντας σε κίνδυνο το περίφημο φοινικόδασος στο Βάι, και στη συνέχεια προσέβαλε φοινικόδεντρα σε πολλές περιοχές της χώρας), ανοίγει στοές
στον κορμό της μουριάς.

Η γεωπόνος του Δήμου Νέας Σμύρνης Ελένη Νατιώτη εξηγεί, μιλώντας στην «Α», ότι ο ξυλοφαγος ξεκίνησε να καταστρέφει τις μουριές πριν από λίγα χρόνια. «Ξεκίνησε το 2017 από την Κρήτη. Ο τρόπος λειτουργίας του είναι σωρευτικός. Θεωρούμε ότι τα δέντρα που ξεραίνονται σήμερα, προσβλήθηκαν πριν από περίπου δύο χρόνια». Σύμφωνα με την κυρία Νατιώτη, δεν υπάρχει άμεση λύση στο πρόβλημα γι’ αυτό συστήνεται η αφαίρεση των βαριά προσβεβλημένων δέντρων και επαναφύτευση με άλλα φυλλοβόλα δέντρα, όπως οι ακακίες.

Στο κέντρο της Αθήνας το πρόβλημα είναι πιο οξύ, σε σχέση με τη Νέα Σμύρνη, καθώς υπάρχουν πολλές δεντροστοιχίες μουριών.

Διαβάστε επίσης: 12 δημοτικοί αστυνομικοί για τη Νέα Σμύρνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ