Την ανάγκη να υπάρξει σύγκλιση της τεχνολογίας με τους πολίτες ώστε να βελτιώνονται οι συνθήκες και η ποιότητα ζωής υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δ. Παπαστεργίου κατά την εισήγησή του στο Διαβαλκανικό Forum Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε πως για όλη την αυτοδιοίκηση ζητούμενο αποτελεί, πώς θα είναι οι πόλεις τα επόμενα χρόνια, υιοθετώντας έξυπνες εφαρμογές, ενσωματώνοντας τη βιωσιμότητα στην καθημερινή λειτουργία και αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Οι «έξυπνες πόλεις» ή καλύτερα οι ευφυείς πόλεις δεν έχουν σχέση μόνο με την τεχνολογία. Η πρόκληση του μέλλοντος αφορά στο πώς οι πόλεις μαζί με την κοινωνία θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που θα προκύπτουν ανά πάσα στιγμή και θα γίνουν πιο ανθεκτικές.
Εκτενής ήταν και η αναφορά του στις ενεργειακές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, τα μέλη της οποίας έχουν θέσει στόχο ως το 2050 την ενεργειακή και περιβαλλοντική ουδετερότητα.
Επίσης, αναφέρθηκε και στην Ευρωπαϊκή αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις ως το 2030 μεταξύ των οποίων και έξι Ελληνικές: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Κοζάνη, Ιωάννινα και Τρίκαλα. Πρόσθεσε, όμως, ότι η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί προσπάθεια, ακόμη και στον τομέα της αλλαγής της υφιστάμενης νοοτροπίας και των καθημρινών συνηθειών μας. Προσπάθεια να αλλάξουμε την νοοτροπία μας αλλάζοντας πρώτα εμείς οι ίδιοι τις συνήθειες μας.
Για τον λόγο αυτό, πρέπει να δοθούν κίνητρα για ενεργειακές κοινότητες, αντικατάσταση ενεργοβόρων λαμπτήρων στους δρόμους και φυσικά για την ηλεκτροκίνηση. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εναρμόνιση με τις νέες συνθήκες είναι η παραγωγή ρεύματος από τις ενεργειακές κοινότητες, να μπορεί αυτό να διακινηθεί και να αποθηκευτεί, ενώ , ‘όπως τόνισε, το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» είναι ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά πολύ χρήσιμο και αισιόδοξο.
Εστιάζοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε πως πολλές φορές προπορεύεται των πολιτών και αυτό το χάσμα που δημιουργείται οφείλουμε να το γεφυρώσουμε.
Η τεχνολογία είναι το μέσο όχι ο προορισμός. Να φέρουμε την τεχνολογία στα μέτρα των ανθρώπων. Αν δεν το κάνουμε αυτό θα χαθεί ο στόχος. Στόχος δεν είναι μόνο να φτιάξουμε πόλεις διασυνδεδεμένες, ψηφιοποιημένες με πολλούς αισθητήρες και πολλές πλατφόρμες. Από την κυκλοφορία και τη στάθμευση, την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ενέργεια και την ασφάλεια, ως την υγεία και την εκπαίδευση, πρέπει να δημιουργήσουμε πόλεις τεχνολογικά προηγμένες αλλά στα μέτρα και τις ανάγκες των πολιτών. Πρέπει ως τοπική αυτοδιοίκηση να δούμε μαζί με τους πολίτες τις δικές τους προτεραιότητες και να επικοινωνήσουμε τους στόχους μας ώστε να συμπορευόμαστε».