Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
spot_img

Λάζαρος Λασκαρίδης: «Ο Πολιτισμός αποτελεί προτεραιότητα μας»

Με μεγάλη συμμετοχή ομιλητών και κοινού πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Η Πολιτιστική διάδραση στη σύγχρονη πραγματικότητα, στο γίγνεσθαι της Δημοτικής Πινακοθήκης και η σύνδεσή της με την κοινωνία των πολιτών», που διοργάνωσε η Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου», από κοινού με 8 άλλες Δημοτικές Πινακοθήκες της Αττικής και της περιφέρειας.

Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και ΚΕΠ Λάζαρος Λασκαρίδης, η αντιδήμαρχος Δημοτικών Προσόδων Βάσω Μαργαρίτη, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιάννης Βακαλόπουλος, ο Θεόδωρος Παπαθανασόπουλος της παράταξης «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» και η δημοτική σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευσεβία Κοσμίδου.

«Ο Πολιτισμός αποτελεί προτεραιότητα μας, το αναγνωρίζουν όλοι αυτό. Κι έχει και τα στοιχεία του λαϊκού αλλά και της περαιτέρω εμβάθυνσης και αναζήτησης. Δεν μπορεί ποτέ να είναι μονόπλευρος ο Πολιτισμός. Αλίμονο αν εκπορεύεται και απευθύνεται μόνο στις ελίτ, αλίμονο αν προσβλέπει στην εμπορικότητα και τίποτα άλλο! Ο δρόμος είναι η συνύπαρξη διότι οι δύο επιλογές που περιγράψαμε, αλληλοτροφοδοτούνται, έστω κι αν, κυρίως, απευθύνονται σε μια πνευματική αυτοπροστατευόμενη κάστα η μία και σ’ ένα (ίσως ελλιπές και αφαιρετικό ενίοτε) ακροατήριο, η άλλη. Η ζωή εκ φύσεως τροφοδοτεί την πνευματική αναζήτηση αλλά και την καλλιτεχνική δημιουργία. Στην πολιτική διάθεση των κατά καιρούς ιθυνόντων, επαφίεται η καλλιέργεια και των δύο», δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Λάζαρος Λασκαρίδης, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας.

Τόνισε δε ότι με τον Πολιτισμό ασκείς, παράλληλα, και κοινωνική πολιτική διότι ανοίγεις και στο ευρύ κοινό προοπτικές, τις οποίες δεν θα μπορούσε καν να προσεγγίσει, λόγω ελλιπών ιδίων πόρων. «Διότι ο Πολιτισμός κοστίζει. Όπως και η Δημοκρατία κοστίζει. Και καλά κάνουν και κοστίζουν διότι και τα δύο, είναι τα διαβατήρια για το ολοκληρωμένο γίγνεσθαι σε μία ολοκληρωμένη (και οραματική για το αύριο) κοινωνία των πολιτών. Ζωγραφίζεις ιδέες, υλοποιείς εσωτερικές αναζητήσεις, εφοδιάζεσαι ως οντότητα αλλά και ως κοινωνικό σύνολο», πρόσθεσε.

Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων, η διοίκηση του Δήμου Καλλιθέας αποδέχτηκε πρόταση που υπεβλήθη από ομιλητές για στενότερη συνεργασία των Δημοτικών Πινακοθηκών , η οποία θα κορυφώνεται σε ετήσια βάση με συνάντηση των εκπροσώπων τους.
Σημειώνεται ότι μέχρι την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» (Λασκαρίδου 120) λειτουργεί έκθεση με έργα των συμμετασχόντων στην ημερίδα, Δημοτικών Πινακοθηκών.

Διαβάστε επίσης: Παράταση εγγραφών στα Τμήματα Ερασιτεχνικής Δημιουργίας

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Καλλιθέα στο amarysianotia.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ