Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Β. Θώδας: «Ανοιχτό το τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του 5ου Φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής, χορών και γεύσεων Εθνικοτοπικών Συλλόγων Δήμου Ζωγράφου στο πάρκο Γουδή.

Οι τετραήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το ιστορικό αφιέρωμα «Μικρά Ασία
1922- 2022», το οποίο διοργάνωσε ο Δήμος Ζωγράφου και επιμελήθηκε ο αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης Πολιτών, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων Λάμπρος Καλαρρύτης, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον εκατοντάδες πολίτες.

Καταξιωμένοι επιστήμονες και ερευνητές και συγκεκριμένα ο Οθωμανολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος, ο Στρατηγικός Αναλυτής – Ιστορικός Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, ο Οικονομολόγος – Ιστορικός Ερευνητής Γιώργος Καρακατσάνης και ο Συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς, ανέλυσαν τα ιστορικά στοιχεία που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και την πορεία του ελληνικού έθνους, ενώ χιλιάδες ακόμα στη χώρα αλλά και από την ομογένεια είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εκδήλωση διαδικτυακά καθώς μεταδιδόταν ζωντανά από τα social media του Δήμου.

Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας αναφέρθηκε στη Μικρασιατική εκστρατεία και την Μικρασιατική Καταστροφή κάνοντας λόγο για το «οδυνηρό τέλος της μεγάλης εξόρμησης του Ελληνισμού ο οποίος για 100 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης απελευθέρωνε κομμάτι- κομμάτι ελληνικές περιοχές που τελούσαν υπό μακραίωνη κατοχή και ανακτούσε τον έλεγχο και την κυριαρχία σε ιστορικά εδάφη που σε πολλές περιπτώσεις πλειοψηφούσε το ελληνικό στοιχείο».

«Η Μικρασιατική Εκστρατεία υπήρξε το αποκορύφωμα του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, το μεγαλύτερο και ίσως πιο φιλόδοξο εγχείρημα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας στο πλαίσιο του εκατονταετούς αγώνα για την πραγμάτωση του δόγματος της Μεγάλης ιδέας. Κατά την εκτίμησή μου ως πολιτικός επιστήμονας πιστεύω ότι βασικός υπαίτιος δεν είναι άλλος από τον εθνικό διχασμό, ο οποίος συνετέλεσε καταλυτικά στην ήττα και μπορεί να αναλυθεί σε λεπτομέρειες και γεγονότα που οδήγησαν στην κατάρρευση του μετώπου και στην καταστροφή», πρόσθεσε ο κ. Θώδας.

Τόνισε επίσης ότι «το τραύμα παραμένει ανοιχτό, είναι νωπό, ένας αιώνας είναι μικρό χρονικό διάστημα για την Ιστορία και οπωσδήποτε λίγος χρόνος για να επουλωθεί μία τόσο μεγάλη πληγή, ένας ακρωτηριασμός. Ο ξεριζωμός του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και του Πόντου ήταν το πιο δραματικό γεγονός της γνωστής ελληνικής ιστορίας με καταλυτικές επιπτώσεις», σημειώνοντας ότι «το γεγονός ότι Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου με τον ερχομό τους στην παλαιά Ελλάδα ενίσχυσαν δημογραφικά, οικονομικά και πολιτισμικά τον ελλαδικό χώρο, δεν αντιστάθμισε την απώλεια. Εξάλλου οι δύο αυτοί μείζονες ξεριζωμοί, των Μικρασιατών και των Ποντίων είτε προστέθηκαν είτε προηγήθηκαν στις άλλες πληθυσμιακές συρρικνώσεις του Ελληνισμού, στις παραδουνάβιες περιοχές, στην Αλεξάνδρεια, στην Κωνσταντινούπολη και αλλού, οδήγησαν τον Ελληνισμό στην απώλεια της οικουμενικής του διάστασης σε ό,τι αφορά στο πληθυσμιακό σκέλος και στη δημογραφική γεωγραφική εμβέλεια».

«Σήμερα ο Ελληνισμός έχει υποκαταστήσει με κάποιο τρόπο την απολεσθείσα ιστορική γεωγραφική του διάσταση με μία άλλη πλανητική παρουσία λόγω της μετανάστευσης. Η ομογένειά μας είναι η δεύτερη Ελλάδα που βρίσκεται παντού και η οποία με τη δυναμικότητά της μας ενισχύει να ατενίζουμε την ιστορική μας προοπτική ενδυναμωμένοι και αποφασισμένοι να ξεπεράσουμε τις καταστροφές οικοδομώντας έναν νέο ισχυρό Ελληνισμό όπως το έχουμε πράξει οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια ξεπερνώντας τις αντιξοότητες και λάθη του παρελθόντος. Άλλωστε κανείς δεν ξεχνά. Οι πατρίδες είναι και θα παραμείνουν αλησμόνητες», κατέληξε ο δήμαρχος Ζωγράφου.

Ο αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης Πολιτών, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων Λάμπρος Καλαρρύτης στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι «τα ιστορικά γεγονότα 1919 -1922 έχουν αναλογίες με τη σημερινή γεωπολιτική συγκυρία και ότι η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί μία σύνθετη κατάσταση που την επηρεάζει άμεσα και να λάβει περίπλοκες αποφάσεις οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον της».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζωρτζ Τσούνης και ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας Έντι Ζεμενίδης, οι οποίοι, συνοδευόμενοι από τον δήμαρχο Ζωγράφου Βασίλη Θώδα και τον αντιδήμαρχο Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων Λάμπρο Καλαρρύτη, επισκέφθηκαν τα περίπτερα των εθνικοτοπικών συλλόγων της πόλης και συνομίλησαν με τα μέλη τους για τις παραδόσεις του τόπου μας που διατηρούνται μέχρι και σήμερα.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μέλη της κυβέρνησης και του ελληνικού κοινοβουλίου όπως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Νοτίου Τομέα Χάρης Θεοχάρης, και οι βουλευτές Νοτίου Τομέα Άννα Καραμανλή και Τόνια Αντωνίου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης.

Τις ομιλίες παρακολούθησαν οι αντιδήμαρχοι Κοινωνικών Υπηρεσιών και Παιδικών Σταθμών Ρένα Χαλκιαδάκη, Καθαριότητας και Μηχανολογικού Εξοπλισμού Δημήτρης Δήμας, Εθελοντισμού και ΚΑΠΗ Γιάννης Βρούτσης, Τεχνικών Υπηρεσιών και Επικοινωνίας Δήμος Μπουλούκος, Εμπορικής Ανάπτυξης, Καταστημάτων και Δημοτολογίου Βαγγέλης Τζανής και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Καππής και Βασίλειος Λένης.

Παρόντες επίσης ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Γιαννακόπουλος και Κωνσταντίνος Αλεξανδρής.

Το πάνελ των ομιλητών συντόνισε ο αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης Πολιτών, Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων, Λάμπρος Καλαρρύτης.

Θερμό χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε από την Αυστραλία ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Μετά το τέλος των ομιλιών για τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του ελληνικού έθνους ακολούθησε η μουσική παράσταση «Από τη Σμύρνη στα Γιάννενα και την Πρέβεζα» και κέρασμα που προσφέρθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι το 5ο Φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής, χορών και γεύσεων Εθνικοτοπικών Συλλόγων Δήμου Ζωγράφου που διοργανώνει ο Δήμος σε συνεργασία με το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της πόλης (Σύνδεσμος Ηπειρωτών Ζωγράφου «Η Ήπειρος», Σύλλογος Κρητών Ζωγράφου «Ο Καζαντζάκης», Ένωση Ποντίων Ζωγράφου, Σύνδεσμος Παλαιών Ζωγραφιωτών, Σύνδεσμος Αρκάδων Ζωγράφου «Θ. Κολοκοτρώνης», Ένωση Ηπειρωτών Ζωγράφου «Απειρωτάν», Πολιτιστικός Σύλλογος Ζωγράφου «Παυσίλυπον», Σύλλογος Θρακιωτών Ζωγράφου), συνεχίζεται μέχρι και την Κυριακή 9 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης: Οικονομία και ασφάλεια στους δρόμους της πόλης με τα νέα φώτα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ