Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δράση πρόληψης υγείας στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου

Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης ανακοίνωσε την οργάνωση και υλοποίηση προληπτικού προγράμματος προαγωγής υγείας στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τη Διεύθυνση Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Νότιου Τομέα Αθήνας, με στόχο την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση τυχόν αναπτυξιακών διαταραχών και τη παροχή συμβουλευτικής στήριξης σε θέματα ανάπτυξης των μικρών μας με απαραίτητες παραπομπές για περαιτέρω έλεγχο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-Έλεγχο των βιβλιαρίων υγείας των μαθητών και υπενθύμιση των δόσεων εμβολίων που απαιτούνται ή επισήμανση των εμβολίων που είναι αναγκαίο να γίνουν

-Μέτρηση ύψους και βάρους των παιδιών και εξαγωγή αναπτυξιακών συμπερασμάτων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ανάπτυξης.

-Οδοντιατρικό έλεγχο τόσο της νεογιλής όσο και της μόνιμης οδοντοφυΐας, καταγραφή αναγκαίας οδοντιατρικής παρέμβασης, καταγραφή ορθοδοντικών προβλημάτων και συμβουλές σωστής οδοντιατρικής υγιεινής.

-Έλεγχο οπτικής οξύτητας και αδρών προβλημάτων όρασης μέσω εξέτασης αμφοτέρων ματιών σε πίνακα οπτικής οξύτητας (δυνατότητα εξέτασης και παιδιών προσχολικής ηλικίας με πίνακα σχεδίων).

-Διατροφικές συμβουλές για την αναγκαιότητα κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων, φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με τους κανόνες μεσογειακής διατροφής, έξυπνη επιλογή τροφίμων στις δύσκολες συγκυρίες που αντιμετωπίζουμε για τη διατήρηση της υγείας του μαθητικού πληθυσμού.

-Προαγωγή της σωματικής άσκησης για τη διατήρηση καλής υγείας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από ειδικευμένο προσωπικό, ιατρούς δημόσιας υγείας, οδοντιάτρους δημόσιας υγείας, νοσηλεύτρια και επισκέπτρια υγείας, της Περιφέρειας Αττικής και τη Διεύθυνση Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Νότιου Τομέα Αθήνας.

Με την υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτει η αρμόδια διεύθυνση, δηλαδή: επαγγελματικό αναστημόμετρο, ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, καμπύλες ανάπτυξης ύψους και βάρους και τοποθέτηση μαθητή σε φυσιολογικό, κατώτερο ή ανώτερο επίπεδο, πίνακα οπτικής οξύτητας, το ανάλογο έντυπο ενημερωτικό υλικό καθώς και επιστημονικό υλικό για την εξαγωγή στατιστικών αποτελεσμάτων, δίνεται ή ευκαιρία αναπτυξιακού ελέγχου των μικρών λιλιπούτειων μαθητών και η έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν διαταραχές και παραλείψεις σε θέματα της υγείας και ανάπτυξης τους με σκοπό την προστασίας αυτών.

Με την πολυετή εμπειρία υλοποίησης αντίστοιχων προγραμμάτων από την παραπάνω αρμόδια Διεύθυνση ο δήμος μας θα παρέχει σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, τη δυνατότητα αναπτυξιακού ελέγχου όλων των μικρών παιδιών ανεξάρτητα της οικονομικής κατάστασης των γονέων τους και θα στηρίξει όλες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται και ίσως παραμελούνται λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Τα αποτελέσματα από την εξέταση θα παραδίδονται στους γονείς των παιδιών στο πλαίσιο τήρησης του ισχύοντος Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Για τους ανωτέρω λόγους πιστεύουμε ότι η υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος θα αποφέρει μόνο θετικά αποτελέσματα και θα προάγει την υγεία των μικρών μαθητών.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι προαιρετική. Θα υλοποιηθεί από 17 Οκτωβρίου έως και αρχές Νοεμβρίου 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ