Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Σωτήρης Τσιόδρας: Υποχώρηση της επείγουσας φάσης της πανδημίας – Όχι εφησυχασμός

«Φαίνεται ότι η επείγουσα φάση της πανδημίας αρχίζει να υποχωρεί. Βλέπω όμως και μια αρχή: οι άνθρωποι να είναι πιο έτοιμοι στην αντιμετώπιση δύσκολων φαινομένων και η επιστήμη πιο οργανωμένη, καθώς διαθέτει καλύτερα εργαλεία για την επιτήρηση ανάλογων καταστάσεων στο μέλλον».

Την παραπάνω διαπίστωση έκανε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας το Σάββατο στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΙΑΣΩ με θέμα «Επιδημίες – Πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα».

Παρατήρησε ωστόσο, ότι στη δεύτερη φάση της πανδημίας, οπότε ο ίδιος είχε αποφασίσει να απέχει από την ομάδα ενημέρωσης, η επικοινωνία για την πορεία του ιού και τα μέτρα προφύλαξης δεν ήταν ικανοποιητική.

Επανέλαβε αυτά που είχε επισημάνει προ δεκαημέρου στο 18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), ότι η ανθρωπότητα έκανε τεράστια λάθη στην αντιμετώπιση της Covid-19. «Δυστυχώς οι κοινωνίες άργησαν να αντιδράσουν, οι περισσότερες κυβερνήσεις άργησαν να αντιδράσουν και ο κόσμος έχασε σιγά – σιγά την εμπιστοσύνη του στην επιστήμη. Αυτό είναι μεγάλος κίνδυνος. Υπήρξε και τεράστια παγκόσμια αποτυχία. Μακάρι να μάθουμε», είχε πει ο καθηγητής, ενώ το Σάββατο άφησε αιχμές και για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από τον σύμβουλο επί ιατρικών ζητημάτων του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, Δρ. Άντονι Φάουτσι. «Ο κ. Φάουτσι δεν φαίνεται να τα πήγε και πολύ καλά», ανέφερε.

Ο κ. Τσιόδρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την έναρξη της χειμερινής περιόδου και την εμφάνιση της γρίπης, παρότι – όπως είπε – η ταυτόχρονη λοίμωξη είναι σχεδόν απίθανη. Έχει επίσης παρατηρηθεί – σημείωσε – ότι όπου κυκλοφορεί ο κορωνοϊός σε τεράστια ποσοστά, εξαφανίζει τη γρίπη.

Ένα άλλο στοιχείο που σημείωσε ο καθηγητής είναι ότι η πανδημία του κορωνοϊού, που αποτελεί πλέον την 3η αιτία θανάτου διεθνώς, συνέβαλε στην πτώση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 2-3 χρόνια. Μόνο για το 2021 η μείωση του προσδόκιμου να φτάνει το ένα έτος ή και περισσότερο, ιδίως στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Τέλος, επέστησε την προσοχή στη σημασία της αναμνηστικής δόσης των εμβολίων και την ευρεία χρήση των θεραπειών, ιδίως στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς στόχος του ιού είναι η «επιβίωσή» του δημιουργώντας νέες παραλλαγές.

Στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα δείχνουν ότι με τις τρεις δόσεις εμβολίου σώθηκαν 20 εκατ. ζωές, από τις οποίες οι 40.000 στη χώρα μας. Με την 4η δόση αναμένεται να υπάρξει τεράστιο όφελος, π.χ. στις ΗΠΑ όπου έχει εμβολιαστεί κάτω του 10% του πληθυσμού, αναμένεται να σωθούν 90.000 άτομα από τον ευάλωτο πληθυσμό.

Στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη, τα ποσοστά εμβολιασμού με 4η δόση κινούνται στο 15% περίπου σε άτομα ηλικίας 60 ετών και πάνω.

Ιδιαίτερα μνεία έκανε ο καθηγητής στις επιπτώσεις από την long-covid νόσο. Όπως είπε, μπορεί το πιο εμφανές σύμπτωμα να είναι η χρόνια κόπωση, όμως το 50% των περιπτώσεων παρουσιάζει διαταραχές της νόησης και των γνωστικών λειτουργιών και το άλλο 50% αφορά όλα τα υπόλοιπα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων και των καρδιαγγειακών.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Στα 51.184 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα – 109 θάνατοι και 62 διασωληνωμένοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ