Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ «Αττικής 2021- 2027»

Το σχέδιο αξιοποίησης του 1,6 δισ ευρώ από το ΕΣΠΑ για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2021- 2027» παρουσίασε ο Γ. Πατούλης κατά την πρώτη Συνεδρίαση της Επιτροπής παρακολούθησης του ΠΕΠ, στην οποία μετείχαν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των υπουργείων και εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής που προήδρευσε του συνεδρίου μίλησε για τα έργα που έχουν σχεδιαστεί και εγκριθεί να γίνουν στο Λεκανοπέδιο την επόμενη περίοδο και τις αλλαγές στις υποδομές, την εικόνα και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αττικής.

Τόσο τα στελέχη της διοίκησης της Περιφέρειας, όσο και οι εκπρόσωποι της ηγεσίας των υπουργείων εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι με την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων- που είναι αυξημένα κατά 54% σε σχέση με το προηγούμενο- θα υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση στο τρίπτυχο  Ανάπτυξη- Καινοτομία- Ποιότητα Ζωής.

Σε αυτό θα συντελέσουν τα, περίπου, 2.000 νέα έργα υποδομής που έχουν δρομολογηθεί, με συνολικό κόστος που αγγίζει τα 2 δισ ευρώ.

«Οι πόροι αυτοί», είπε ο κ. Πατούλης «μαζί με τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης θα μας επιτρέψουν «να μετατρέψουμε την Αττική, στην πιο πράσινη, την πιο καινοτόμα, την πιο ανθρώπινη Περιφέρεια της χώρας μας. Σε μια Περιφέρεια που θέλουν όλοι να ζουν, να εργάζονται, να επιχειρούν και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους». «Η Αττική αλλάζει. Γίνεται καλύτερη, ομορφότερη, πιο ανθρώπινη, πιο ισχυρή και οδηγείται σε μία βιώσιμη, έξυπνη και δίκαιη ανάπτυξη».

Ειδικότερα όπως ανέφερε ο Γ. Πατούλης, στο νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα

οι βασικοί πυλώνες χρηματοδότησης είναι:

• 200 εκ. € για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας• 330 εκ. € για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή• 130 εκ. € για Βιώσιμα και «έξυπνα» μεταφορικά δίκτυα και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας• 650 εκ. € για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και για την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας• 290 εκ. € για την υλοποίηση σχεδίων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη συμμετοχή στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των συναρμόδιων Υπουργείων, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων και λοιπών εκπροσώπων των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης.

Την έναρξη των εργασιών χαιρέτισαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων  Γ. Φίρμπας, ο Προϊστάμενος της Μονάδας Ελλάδας-Κύπρου, της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Patrik Paquet, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Μονάδας Ελλάδας-Κύπρου, της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Παναγιώτης Πανταζάτος και η Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Ακεραιότητας και Λογοδοσίας – Εθνική Αρχή Διαφάνειας Μ. Κωνσταντινίδου.

Τη συνεδρίαση της Επιτροπής παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, οι Αντιπεριφερειάρχες Λ. Κοσμόπουλος, Λ. Κεφαλογιάννη, Β. Γιαννακόπουλος, Γ. Δημόπουλος, Χ. Ρώμας, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος, οι Δήμαρχοι Περιστερίου Α. Παχατουρίδης, Ραφήνας-Πικερμίου Ε. Μπουρνούς, Μαραθώνα Σ. Τσίρκας, Νίκαιας-Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, Παλλήνης Αθ. Ζούτσος, Μεγαρέων Γ. Σταμούλης, Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, Λυκόβρυσης-Πέυκης Τ. Μαυρίδης, Ηρακλείου Ν. Μπάμπαλος, Χαϊδαρίου Β. Ντηνιακός, ο Δήμαρχος Μανδρας-Ειδυλλίας Χρ. Στάθης, ο Αντιδήμαρχος Πειραιά Δ. Καρύδης, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Θ. Κουτσογιαννόπουλος, Ν. Παπαδάκης, Φ. Καλογήρου και Ν. Παπαγεωργίου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης και ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αλ. Καλογερόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ