Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

«Βοήθεια στο Σπίτι»: Στα «σκαριά» νομοθετική ρύθμιση για τους εργαζομένους

Οριστική λύση στο θέμα των εργαζομένων στη «Βοήθεια στο Σπίτι» με νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα  «παρακάμπτει» την απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει την αυξημένη μοριοδότηση ειδικής εμπειρίας, για το σύνολο των θέσεων που προβλέφθηκε στο πλαίσιο της 4Κ/2020 προκήρυξης για το προσωπικό του προγράμματος θα φέρει εντός Νοεμβρίου το Υπουργείο Εσωτερικών, ανακοίνωσε  ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Μάκη Βορίδη στην αντιπροσωπεία των εργαζομένων, με την οποία συναντήθηκε, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης τους την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου.

Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση στο υπουργείο, ην οποία έχει επεξεργαστεί η πανελλαδική συντονιστική τους επιτροπή, με βάση την οποία διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας όλου του προσωπικού σε σχέση με την απόφαση του ΣτΕ, αλλά και των 163 εργαζομένων που έμειναν εκτός του προγράμματος μετά την οριστική έκδοση των αποτελεσμάτων της προκήρυξης 4Κ/2020.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου απάντησε πως θα μελετήσει την πρόταση και θα δώσει απάντηση στα μέσα Νοέμβρη ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών.

Νωρίτερα, στην πανελλαδική κινητοποίηση με 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο πρόγραμμα οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και ακολούθως έκαναν πορεία διαμαρτυρίας, με βασικό αίτημα «την διασφάλιση όλου του υπάρχοντος προσωπικού, μετά από 20 χρόνια συνεχούς κοινωνικής προσφοράς στους αδύναμους πολίτες, μετά από την συμβολή μας στην οικονομική και την υγειονομική κρίση».

Το ΕΚΑ, η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, με ανακοινώσεις τους στηρίζουν τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ, με ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι κλιμάκιό του, «αποτελούμενο από τον βουλευτή Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ και εκπροσώπους των βουλευτών Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου και Βοιωτίας, Γιώργου Μουλκιώτη, συμμετείχε στην συγκέντρωση και ότι «με αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει τόσο εντός όσο εκτός Βουλής, στέκεται αρωγός στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει τις κοινοβουλευτικές και νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και να μην βρεθεί στο δρόμο κανένας εργαζόμενος του στο “Βοήθεια στο Σπίτι”».

ΚΕΔΕ: «Προτεραιότητα η συνέχιση του προγράμματος»

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε μια ακόμη συνάντηση ανάμεσα στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ και εκπροσώπους εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στα γραφεία της Ένωσης.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία και του γενικού διευθυντή της Ένωσης Γιάννη Καραγιάννη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου επισήμανε, ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» «είναι από τα σημαντικότερα κοινωνικά προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχει αποδεδειγμένα συμβάλλει τα μέγιστα στην ελληνική κοινωνία μέσα από τις πολυάριθμες υπηρεσίες που όλα αυτά τα χρόνια – από το 1988 – αδιαλείπτως παρέχει, ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας».

Τόνισε, επίσης. πως «είναι επίσης αναμφισβήτητο, ότι η ποιότητα των υπηρεσιών εξαρτάται κυρίως από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που όλα αυτά τα χρόνια έχουν επιδείξει την αφοσίωσή τους στο πρόγραμμα, έχουν αναπτύξει αναντικατάστατους δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες και η εμπειρία που έχουν αποκτήσει αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την πετυχημένη συνέχιση του Προγράμματος», για να καταλήξει: «Τα 20 χρόνια πολύτιμης εργασίας και συνεισφοράς στον συνάνθρωπο και την κοινωνία υπό δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να μην συνεκτιμηθούν».

απευθυνόμενος προς το προεδρείο της ΠΟΕ – ΟΤΑ και τους εκπροσώπους των εργαζομένων του προγράμματος ο Δ. Παπαστεργίου δήλωσε πως βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με το Υπουργείο Εσωτερικώνγια το θέμα αυτό και θεωρεί πως και το υπουργείο εξετάζει όλα τα δυνατά σενάρια, προκειμένου όσοι από το υφιστάμενο προσωπικό μείνουν εκτός των νέων πινάκων, όπως και όποτε αυτοί αναμορφωθούν, να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ είχε εγκρίνει ομόφωνο ψήφισμα υπέρ της συνέχισης του προγράμματος και της παραμονής του υφιστάμενου προσωπικού.

Λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα την Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου, είχε προηγηθεί συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της  ΠΟΕ-ΟΤΑ με την πανελλαδική συντονιστική επιτροπή του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση που ακολούθησε «κοινός στόχος όλων η οριστική μονιμοποίηση των εργαζομένων στο πρόγραμμα, ιδιαίτερα μετά την υπ΄ αριθμ: 1548/2022 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που ακυρώνει την αυξημένη μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας, για το σύνολο των θέσεων που προβλέφθηκε στο πλαίσιο της 4Κ/2020 προκήρυξης για το προσωπικό που απασχολείται στο στη “Βοήθεια στο Σπίτι”».

Δείτε: Μ. Βορίδης: Στην ώρα τους οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Ειδήσεις από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ