Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Τελεσίγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών στους Δήμους για τα ταμειακά τους διαθέσιμα

Το Υπουργείο Οικονομικών για τους Δήμους που εξακολουθούν να μην έχουν μεταφέρει, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο σχετικός νόμος τα απαιτούμενα πλεονάζοντα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι έχουν ανοίξει λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης, ενημέρωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, οι δήμοι και οι φορείς τους, παρά τις υπομνήσεις που έχουν γίνει εξακολουθούν να κρατούν εκτός του συστήματος των λογαριασμών του θησαυροφυλακίου ως και το 100% των χρημάτων που υποχρεούνται να καταθέσουν σε αυτό.

Στην λίστα με τους δήμους, τις δημοτικές επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου τους αναφέρεται σχεδόν το σύνολο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν εφαρμόζοντας το νόμο, ενδέχεται να βρεθούν σε κατάσταση εποπτείας . Αυτό, σύμφωνα με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης επιβεβαιώνει με τον πλέον σαφή τρόπο και την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ΟΤΑ σε ολόκληρη την χώρα.

Στο έγγραφο μεταξύ άλλων τα στελέχη του Υπ. Εσ αναφέρουν: «Κατόπιν των ανωτέρω, σας υπενθυμίζουμε την προηγούμενη αλληλογραφία μας επί του θέματος και παρακαλούμε εκ νέου, όσους εκ των αποδεκτών φορέων δεν έχουν προβεί, έως τη λήψη του παρόντος εγγράφου, στη μεταφορά των διαθεσίμων τους στον λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης που άνοιξαν στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο αρ. 69Α του ν. 4270/2014 και στην υπ’ αριθμ. 2/45619/ΔΛΤΠ/5-2-2021 (ΦΕΚ 604 Β) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, για την επίσπευση των απαιτούμενων σχετικών ενεργειών τους.

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι, όχι μόνο το άνοιγμα του εν λόγω λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης αλλά και η μεταφορά των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων σε αυτόν, αποτελεί εκ του νόμου υποχρέωση, για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Στην παρ. 14 του προαναφερόμενου άρθρου του ν. 4270/2014, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 του αρ. 80 του ν. 4764/2020, καθορίζεται το μέγιστο όριο ρευστότητας που μπορεί να διατηρούν εκτός του υπό συζήτηση λογαριασμού οι υπόχρεοι φορείς, ως ακολούθως:

«Το μέγιστο όριο της ρευστότητας που οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης επιτρέπεται να διατηρούν εκτός του Σ.Λ.Θ., ισούται με τις καθαρές ταμειακές τους ανάγκες για το επόμενο δεκαπενθήμερο, οι οποίες εξυπηρετούνται μέσω των λογαριασμών που τηρούν οι φορείς σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός του Σ.Λ.Θ. Το όριο αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει σε συστηματική βάση το πέντε τοις εκατό (5%) του συνόλου των διαθεσίμων, με την επιφύλαξη της παρ. 13. Κατόπιν αιτιολογημένης πρότασης του Φορέα και της σύμφωνης γνώμης της εποπτεύουσας Γ.Δ.Ο.Υ. και του Γ.Λ.Κ., δύναται το ανωτέρω ποσοστό να διαμορφώνεται αναλόγως».

Συνεπεία των ανωτέρω, σε περίπτωση συνεχιζόμενης μη συμμόρφωσης των υπόχρεων φορέων με τις νόμιμες υποχρεώσεις τους, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις του Κράτους θα κληθούν να ενεργοποιήσουν τις διατάξεις του Μέρους ΣΤ «ΕΠΟΠΤΕΙΑ» (άρθρο 214 κ.επ.) του ν. 3852/2010.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ