Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Η Τουρκία απαγόρευσε την είσοδο στη Σμύρνη στον Απόστολο Τζιτζικώστα

Την είσοδο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στη Σμύρνη απαγόρευσαν οι τουρκικές αρχές, χωρίς μάλιστα, να αιτιολογήσουν τη στάση τους. Όπως αναφέρει το skai.gr ο κ.Τζιτζικώστας έφτασε στη Σμύρνη, με το πλοίο από τη Θεσσαλονίκη, περίπου στις 11.30 το πρωί του Σαββάτου, προκειμένου να προεδρεύσει στη σύνοδο της ευρωμεσογειακής επιτροπής ARNEM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Ο κ.Τζιτζικώστας είναι Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών και μετέβη στην Τουρκία υπό αυτή την ιδιότητα. Oι τουρκικές αρχές δεν εξήγησαν την άρνησή τους, ενώ στην υπόθεση έχουν εμπλακεί πλέον τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό όργανο μετά την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο), όσο και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ

Την στάση της Τουρκίας καταδίκασε με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών. Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών».

Επιστροφή στην Ελλάδα

Το πρωί της Κυριακής 6/11, με μια λιτή ανάρτηση στο Twitter, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι… τέλος καλό, όλα καλά.

Το θέμα του Απόστολου Τζιτζικώστα, φτάνει πλέον μέχρι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επείγουσα ερώτηση από την Ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη. «Το πρωτοφανές περιστατικό απαγόρευσης εισόδου και κράτησης στη Σμύρνη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, από τις αρχές της Τουρκίας, προστίθεται στη μακρά λίστα της συστηματικής παραβίασης των κανόνων (του) διεθνούς δικαίου από τη γειτονική χώρα». «Οι δικαιολογίες της Τουρκίας δεν πείθουν πλέον κανέναν», αναφέρει και προσθέτει: «Η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο».

Η δήλωση της τουρκικής πλευράς

Όπως αναφέρει το newsit από την πλευρά τους, οι Τούρκοι επιβεβαίωσαν το περιστατικό μεν αλλά… όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu ο Απόστολος Τζιτζικώστας κρατήθηκε από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη λόγω «τεχνικού προβλήματος», καθώς υπήρξε ομοιότητα του ονόματος του με άτομο, στο οποίο έχει απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα! Σύμφωνα πάντα με το Anadolu, οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν τον κ. Τζιτζικώστα ότι – αφού επιλυθεί το πρόβλημα – θα μπορούσε να μπει στη Σμύρνη, ο ίδιος ωστόσο αρνήθηκε και είπε ότι έχει αποφασίσει να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ