Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Χριστίνα Αυγερινού: «Η φύση είναι ένα μεγάλο εργαστήριο»

Kορωπί, δεκαετία του ΄50. Ο 15χρονος Νίκος, στήνει σε μια γωνιά του σπιτιού της οικογένειας Αυγερινού ένα μικρό «εργαστήριο» όπου περνά ατελείωτες ώρες. Πειραματίζεται μανιωδώς με ουσίες κάθε λογής και φτιάχνει κρέμες και προϊόντα για όλη τη γειτονιά. Δεν γίνεται χημικός. Διοχετεύει το πάθος του σε ένα νέο πεδίο δράσης. Το 1964, δημιουργεί στο Κορωπί το πρώτο επίσημο εργαστήριο παρασκευής φυτικών καλλυντικών µε άδεια από το Υπουργείο Βιοµηχανίας και έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Δίνει εν τω μεταξύ εισαγωγικές εξετάσεις, περνά στη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών και για τα επόμενα χρόνια, κερδίζει το χαρτζιλίκι του πουλώντας σε γνωστούς, φίλους, φίλες και συμφοιτήτριες, κρέμες που φτιάχνει ο ίδιος στο εργαστήριό του. Κάπως έτσι ξεκινά πριν από 58 χρόνια η ιστορία της Avgerinos Cosmetics.

Η κόρη του ιδρυτή, φαρμακοποιός και η ίδια, Χριστίνα Αυγερινού, που -λόγω ενός ατυχήματος- έγινε η αφορμή για τη δημιουργία της περίφημης κρέμας εγκαυμάτων Fucus, μιλά στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για την πορεία της επιτυχημένης επιχείρησης.

Συνέντευξη: Έλενα Φυντανίδου

Κυρία Αυγερινού, είναι αλήθεια ότι ένα ατύχημα που σας συνέβη όταν ακόμη ήσασταν παιδί στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία της γνωστής κρέμας εγκαυμάτων Fucus, στα τέλη της δεκαετίας του ’70;

Για την ακρίβεια το 1979. Ισχύει αυτό που λέτε. Κάπως έτσι δεν γίνονται τα πράγματα στην πραγματική ζωή; Πολλά είναι ατυχήματα ή συμπτώσεις. Το θέμα είναι πως θα αξιοποιήσει κανείς κάθε ευκαιρία που του δίδεται. Ο πατέρας μου ήταν ήδη φαρμακοποιός, ένας σπουδαίος επιστήμονας, με ανησυχίες. Είχε ήδη το φαρμακείο του στο Κορωπί, όπου είχε ενσωματώσει και το εργαστήριό του. Ερευνούσε διαρκώς νέες γαληνικές συνθέσεις αναζητώντας τις πρώτες ύλες από την ίδια τη φύση. Όταν λοιπόν έπαθα ένα έγκαυμα, το πρώτο που σκέφθηκε ο πατέρας μου ήταν να δημιουργήσει μια κρέμα για να με ανακουφίσει. Επέλεξε κερί μέλισσας, βαλσαμέλαιο, εκχυλίσματα φυτικής και θαλάσσιας προέλευσης και μέσα σε δύο μόλις μέρες, η Fucus -από τα φύκια Fucus Vesicolosus που περιέχει- ήταν έτοιμη. Η σύνθεσή της αποδεικνύεται θαυματουργή, επουλώνει το δέρμα που έχει υποστεί έγκαυμα και συμβάλλει στην ταχύτερη ανάπλασή του και έτσι γρήγορα γίνεται το best seller του φαρμακείου του. Μια επιτυχία που κρατά μέχρι σήμερα.

Ο πατέρας σας συνεχίζει να δημιουργεί στο εργαστήριο;

Ακατάπαυστα. Πλέον όμως έχει δίπλα του τον αδερφό μου Θοδωρή, και μένα. Μας έχει κληρονομήσει όχι μόνο το επάγγελμα αλλά και το πάθος του. Μας αρέσει να δημιουργούμε καινοτόμα φυσικά προϊόντα. Η φύση είναι ένα μεγάλο εργαστήριο. Πρέπει να την αγαπάς, να τη σέβεσαι και να έχεις διάθεση να τη γνωρίσεις, για να μπορείς να συνθέτεις τους καρπούς της και να βγάζει ένα ωραίο αποτέλεσμα.

Εσείς πότε ξεκινήσατε την επαγγελματική σας σταδιοδρομία;

Το 2000. Είχα στα χέρια μου το πτυχίο φαρμακοποιού και άρχισα να φτιάχνω επίσημα πλέον δικά μου σαπούνια και κρέμες σώματος και σιγά σιγά, με τόλμη και αποφασιστικότητα, βάζω τα θεμέλια για το προσωπικό μου επιχειρηματικό όραμα: να δημιουργήσω μια νέα γενιά «sexy chic» και παράλληλα φυσικά καλλυντικά. Πρόκειται για καινοτόμες φόρμουλες, εμπλουτισμένες πάντα με συστατικά της φύσης που προσφέρουν όχι μόνο ορατά αποτελέσματα, αλλά και μια ολοκληρωμένη εμπειρία φροντίδας και απόλαυσης. Μια αληθινή τελετουργία ομορφιάς.

Πότε το όνειρό σας έγινε πραγματικότητα;

Τον Οκτώβριο του 2013 με την ίδρυση της Avgerinos Cosmetics και την πρώτη παρουσίαση της ομώνυμης σειράς προϊόντων περιποίησης προσώπου, σώματος, μπάνιου, καθώς και μιας μοναδικής σειράς αρωμάτων. Χάρη στην τεχνογνωσία ως φαρμακοποιός και την πολύχρονη εμπειρία των εργαστηρίων, τα φυσικά συστατικά μετατρέπονται σε καλλυντικές φόρμουλες υψηλής ποιότητας και μέγιστης αποτελεσματικότητας, που τονώνουν τις αισθήσεις και εξασφαλίζουν στιγμές απόλαυσης και ευεξίας. Έπειτα από δύο χρόνια προώθησης των προϊόντων μας μέσω χονδρικής, έκανα το επόμενο βήμα και στις αρχές του 2015 εγκαινίασα το πρώτο κατάστημα λιανικής στο Χαλάνδρι. Την ίδια χρονιά τέθηκε σε λειτουργία και το e-shop της εταιρείας, δίνοντας τη δυνατότητα σε γυναίκες και άνδρες από όλη την Ελλάδα, και αργότερα από το εξωτερικό, να γνωρίσουν τη μεγάλη γκάμα των προϊόντων μας. Στους κρίκους της αλυσίδας προστέθηκαν το 2018 δύο νέα καταστήματα λιανικής, στη Νέα Ιωνία και στην Κηφισιά, ενώ τον Ιούνιο του 2020, το κέντρο της Αθήνας, υποδέχτηκε το τέταρτο κατάστημα της Avgerinos Cosmetics, στο Σύνταγμα. Παράλληλα, διαθέτουμε τα προϊόντα μας σε πάνω από 800 καταστήματα σε όλο τον κόσμο.

Γνωρίζω ότι παρασκευάζετε και vegan καλλυντικά.

Η Avgerinos Cosmetics βαδίζοντας σε μια πιο σύγχρονη εποχή δημιούργησε Vegan προϊόντα χωρίς ζωικά παράγωγα, με σεβασμό στον άνθρωπο και τον πλανήτη, που ωφελούν συνολικά το πρόσωπο, το δέρμα και το σώμα. Τα προϊόντα αυτά είναι με υλικά αποκλειστικά από τη φύση, απευθύνονται σε άντρες και γυναίκες και είναι άκρως αποτελεσματικά. Η στροφή προς το φυσικό καλλυντικό πρεσβεύει τη γενικότερη στάση και κουλτούρα μας.

Η εταιρεία έχει αναλάβει και δράσεις με γνώμονα την κοινωνική ευθύνη;

Βεβαίως. Η εταιρεία ασχολείται με τον άνθρωπο στην ολότητά του πώς θα μπορούσαμε να μην στηρίζουμε οργανισμούς και ανθρώπους που έχουν ανάγκη; Για τον σκοπό αυτό έχουμε δημιουργήσει το #Avgerinos Cares, όπου μέρος των εσόδων δίνονται σε κοινωνικές και ανθρωπιστικές δράσεις.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ