Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Tα βραβεία του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η ταινία της Βαλεντίνα Μαουρέλ «Έχω ηλεκτρισμένα όνειρα» – «I Have Electric Dreams», απέσπασε το κορυφαίο βραβείο του φετινού 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον Χρυσό Αλέξανδρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος». Η ταινία αποτελεί μια συμπαραγωγή Βελγίου, Γαλλίας και Κόστα Ρίκα, και αναδεικνύει, με τρυφερότητα, πώς να αγαπάς τα ελαττώματα του αγαπημένου σου ανθρώπου.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος, απονεμήθηκε στην ταινία «Ένα κομμάτι ουρανού» – «A peace of sky» του Μίκαελ Κοχ (από την Ελβετία), το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος, , απέσπασε η Τσι Χαγιακαουα για την ταινία Σχέδιο 75 (Plan 75), παραγωγής Ιαπωνίας-Γαλλίας-Φιλιππίνων-Κατάρ. Το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας πήγε στην Ρόουζι ΜακΓιούεν για την ερμηνεία της στην ταινία Blue Jean της Τζόρτζια Όουκλι (Ηνωμένο Βασίλειο) και το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον: Ρεϊνάλδο Αμιέν Γκουτιέρες για τον ρόλο του στην ταινία Έχω ηλεκτρισμένα όνειρα (I Have Electric Dreams) της Βαλεντίνα Μαουρέλ (Βέλγιο-Γαλλία-Κόστα Ρίκα).

Στο τμήμα αυτό απονεμήθηκαν δύο ακόμη τιμητικές διακρίσεις, το Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης στην ταινία Το Φράγμα (The dam) του Αλί Σερί (Γαλλία-Λίβανος-Σουδάν-Κατάρ-Γερμανία-Σερβία) και η Ειδική Μνεία αποδόθηκε στην ταινία Νάρκωση (Narcosis) του Μαρτάιν ντε Γιονγκ (Ολλανδία).

ΒΡΑΒΕΙΑ MEET THE NEIGHBORS

Στο δεύτερο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, με τίτλο «Meet the Neighbors», στο οποίο συμμετέχουν δημιουργοί από την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους, το Βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, απονεμήθηκε στην ταινία Κλονταϊκ (Klondike) της Mαρίνα Ερ Γκορμπάχ (Ουκρανία-Τουρκία, 2022) ενώ το Βραβείο Αργυρός Αλέξανδρος Meet the Neighbors απέσπασε η ταινία Η Βαλέρια Παντρεύεται (Valeria Is Getting Married) της Μιχάλ Βίνικ (Ισραήλ). Επιπλέον, με Ειδική Μνεία τιμήθηκε η ταινία: Πίσω Από Τις Θημωνιές (Behind The Haystacks) της Ασημίνας Προέδρου (Ελλάδα-Γερμανία-Βόρεια Μακεδονία)

ΒΡΑΒΕΙΑ >>FILM FORWARD

Στο διαγωνιστικό τμήμα του «>>Film Forward», που παρουσιάζει το έργο νέων, τολμηρών σκηνοθετών που αμφισβητούν τη σχέση μας με την πραγματικότητα και επιχειρούν να την αναδιαπραγματευτούν πέρα από τις συμβάσεις των κινηματογραφικών ειδών, ξεχώρισαν η ταινία Υποχώρηση (Retreat) του Λέον Σβίτερ (Ελβετία), αποσπώντας τον Χρυσό Αλέξανδρο >>Film Forward, καθώς και η ταινία Μπασταρδα (Bastards) του Νίκου Πάστρα (Ελλάδα) που κέρδισε τον Αργυρό Αλέξανδρο >>Film Forward.

ΒΡΑΒΕΙΟ IMMERSIVE: ALL AROUND CINEMA

Το διαγωνιστικό τμήμα Immersive: All Around Cinema του 63ου ΦΚΘ περιλαμβάνει νέες ταινίες που προσφέρουν μια συναρπαστική διαδραστική εμπειρία θέασης, ξεπερνώντας τα κινηματογραφικά είδη, βυθίζοντας τον θεατή στο περιβάλλον της κάθε δημιουργίας. Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Τμήματος Immersive – Χρυσός Αλέξανδρος, πήγε στην ταινία Από Την Κεντρική Πλατεία (From The Main Square) του Πέντρο Χάρες (Γερμανία).

ΒΡΑΒΕΙΑ PODCAST

Στη νέα κατηγορία βραβείων που αφορά στα Podcast διακρίθηκαν το podcast Γεννημένοι Έλληνες της Κατερίνας Μπακογιάννη (Ελλάδα), και Ο Μπαμπας της Νάλιας Ζήκου (Ελλάδα) που απέσπασε Ειδική Μνεία.

Φέτος, το Φεστιβάλ και ο μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός iMEdD, που ιδρύθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εγκαινίασαν ένα νέο βραβείο: Το βραβείο για την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός πρωτότυπου podcast που θα βασίζεται στη δημοσιογραφική έρευνα και τεκμηρίωση. Το Βραβείο Podcast σε Ανάπτυξη, σε συνεργασία με το iMEdD, απονεμήθηκε στο podcast Mute – Η Σιωπηλή Βία Της Μεσοτοιχίας του Ανδρέα Βάγια

ΒΡΑΒΕΙΟ MERMAID

Το Mermaid Award απονεμήθηκε στην καλύτερη ταινία ΛΟΑΤΚΙ+ θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Φέτος, για πρώτη φορά, η Mastercard υποστήριξε το βραβείο το οποίο απονεμήθηκε στην ταινία Εγώ Και Το Κενό Μου (My Emptiness And I) του Αντριάν Σιλβέστρε (Ισπανία).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ALPHA BANK

Μια νέα επίσης διάκριση που καθιερώθηκε φέτος ήταν και το Βραβείο Προσβασιμότητας της Alpha Bank. Ένα βραβείο που τιμά είτε μια προσωπικότητα είτε μια ταινία που αναδεικνύει ζητήματα προσβασιμότητας στις τέχνες. Το εν λόγω βραβείο, απονεμήθηκε στην ταινία Η Ιεροτελεστία Της Άνοιξης / The Rite Of Spring του Φερνάντο Φράνκο (Ισπανία)

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (THE INTERNATIONAL FEDERATION OF FILM CRITICS)

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), την οποία απαρτίζουν οι Αλίν Τασιγιάν, Έλεν Μπάρλοου και Ρόμπυ Εκσιέλ απένειμε ντα εξής βραβεία:

Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία: Σχεδιο 75 (Plan 75) και για ελληνική ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2022 (πρεμιέρα) στην ταινία Πίσω Απο Τις Θημωνιές (Behind The Haystacks), η οποία απέσπασε και το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση) απένειμε το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος στην ταινία Σχεδιο 75 (Plan 75).

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ

Δύο βραβεία απένειμε και η ΕΡΤ. Το πρώτο, απέσπασε η την ελληνική ταινία που κέρδισε το βραβείο της Επιτροπής FIPRESCI Πίσω Απο Τις Θημωνιές, ενώ το δεύτερο βραβείο ΕΡΤ Agora Works in Progress, πήγε στο ελληνικό πρότζεκτ που διακρίθηκε στα Works in Progress: Πολύδροσο (Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Βούλγαρης, Παραγωγή: Νικόλας Αλαβάνος, Χριστίνα Σταυροπούλου – Filmiki Productions, Ελλάδα)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΚΚ)

Το Ελληνικό́ Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), στην προσπάθειά του να στηρίξει νέους δημιουργούς, απένειμε δυο βραβεία: Το πρώτο, μοιράστηκαν οι ταινίες Black Stone του Σπύρου Ιακωβίδη (Ελλάδα, 2022) και Πίσω Απο Τις Θημωνιές. Στον location manager της ίδιας ταινίας, τον Γιώργο Μπαμπανάρα απονεμήθηκε το Location Award.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το έπαθλο απονεμήθηκε σε ταινία του ελληνικού́ προγράμματος που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, με κριτήρια ότι η ταινία θα πρέπει να επιδεικνύει μια ολοκληρωμένη αισθητική́ πρόταση, να προάγει την κινηματογραφική́ τέχνη και να αναδεικνύει τις συγγένειές της με τις άλλες τέχνες. Το φετινό βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία Cavewoman του Σπύρου Σταθουλόπουλου (Ελλάδα-Κολομβία-ΗΠΑ)

ΒΡΑΒΕΙΟ WIFT GR

Το βραβείο του ελληνικού τμήματος Women in Film & Television (WIFT) που απονέμεται σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, του τμήματος Meet the Neighbors ή του τμήματος >>Film Forward για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά και παρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα, απέσπασε η Βροντή (Thunder) της Καρμέν Ζακιέ (Ελβετία).

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Επιτροπή́ του Βραβείου Νεότητας, η οποία αποτελείται από́ φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας επέλεξε φέτος ως Καλύτερη Ταινία το Black Stone του Σπύρου Ιακωβίδη (Ελλάδα) ενώ το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Νεότητας κέρδισε η ταινία Το Παρίσι Είναι Στο Χάρλεμ.

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER

Το Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού φέτος απονεμήθηκε στην ταινία Νάρκωση (Narcosis) ενώ το Βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας – «Μιχάλης Κακογιάννης» απέσπασε η ταινία Black Stone, η οποία κέρδισε και το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος Meet the Neighbors. Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος >>Film Forward πήγε στην ταινία Με Αξιοπρέπεια (Dignity) του Δημήτρη Κατσιμίρη, το Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην ταινία Όμορφα Πλάσματα (Beautiful Beings) του Άρναρ Γκούδμουντσον και βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια στην ταινία Μέρες Ξηρασίας (Burning Days) τoυ Εμίν Αλπέρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ