Η ατζέντα των βασικών θεμάτων που απασχολούν τους δήμους όλης της χώρας συζητήθηκε χθες, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, προκειμένου να υπάρξουν σαφής τοποθετήσεις, αλλά και να τεθούν συγκεκριμένα αιτήματα προς την κυβέρνηση.
Κατά την συνεδρίαση, τόσο ο πρόεδρος Δημήτρης Παπαστεργίου, όσο και τα μέλη της διοίκησης της Ένωσης τόνισαν ότι το ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο με κεντρικό θέμα: «Ισχυρή Αυτοδιοίκηση, Καλύτερη Ελλάδα -Σύγχρονοι, Ψηφιακοί, «Πράσινοι» Δήμοι: Στην υπηρεσία των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών» αποτελεί, ίσως, το πιο κρίσιμο των τελευταίων ετών για την Αυτοδιοίκηση.
Μέσα σε μία περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης και με την υγειονομική να σοβεί ακόμη, πολλά είναι τα ανοιχτά πολλά φλέγοντα ζητήματα, ενώ άπαντες αναμένουν της υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη.
Αναφερόμενος στην ουσία του συνεδρίου, ο κ. Παπαστεργίου είπε: «Θα είναι ένα συνέδριο στο οποίο θέλουμε να ακουστούν οι απόψεις των αυτοδιοικητικών. Θέλουμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε για θέματα τα οποία είναι φλέγοντα, αλλά και για όλα αυτά που έχουμε μπροστά μας: Τα αναπτυξιακά προγράμματα, από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και την πορεία του, μέχρι το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» και τα προβλήματα που προκύπτουν, αλλά και το θέμα των ΚΑΠ, το θέμα των αρμοδιοτήτων, της καταστατικής θέσης των αιρετών. Θέματα για τα οποία απασχολούν έντονα την Αυτοδιοίκηση και περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις – δεσμεύσεις από τους αρμόδιους υπουργούς, που θα παραβρεθούν στο συνέδριο».
Την ίδια ώρα, μέσα από τις τοποθετήσεις των αυτοδιοικητικών παραγόντων, θα σταλεί προς την κυβέρνηση το μήνυμα για ζητήματα που αν και έχουν προχωρήσει εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα.
Εστιάζοντας στα σημαντικότερα από αυτά που απειλούν ακόμη και την βιωσιμότητα των δήμων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεχώρισε:
την στήριξη των ΔΕΥΑ που απειλούνται λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας
την χρηματοδότηση της καθαριότητας των σχολικών συγκροτημάτων με αυξημένα κονδύλια κατά 6 εκατομμύρια ευρώ
την διευκόλυνση της διαδικασίας δανειοδότησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας
την δημιουργία πλατφόρμα καταγραφής από τους δήμους του ενεργειακού κόστους των σχολείων ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα της δαπάνης και την ανάληψη μέρους των υποχρεώσεων από την κεντρική κυβέρνηση
την ναυαγοσωστική κάλυψη την οποία δεν μπορούν να αναλάβουν οι δήμοι σηκώνοντας το κόστος των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το τι θα γίνει με τα πρόστιμα που και φέτος επιβλήθηκαν σε δήμους, οι οποίοι ενώ έτρεξαν τη διαδικασία, δεν βρήκαν ναυαγοσώστες και οι δήμαρχοι έρχονται αντιμέτωποι με κατηγορίες ακόμη και για κακούργημα
την πρόσβαση, 100 περίπου δήμων σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε συνάρτηση με την εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας
και τα έργα για την οδική ασφάλεια για τα οποία ΚΕΔΕ και υπουργείο Οικονομικών έχουν διαφορές αναφορικά με το ποσό που πρέπει να εκταμιευτεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι την έναρξη του ετήσιο συνεδρίου, τα μέλη της Ένωσης έχουν αλλεπάλληλες συναντήσεις με τις ηγεσίες των συναρμοδίων υπουργείων προκειμένου να ενημερωθούν σε πιο στάδιο βρίσκονται τα προς επίλυση θέματα που απασχολούν τους δήμους.