Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, 2024

«Τα θυμητάρια που (δεν) πήραμε μαζί μας» στο Μουσείο ΕΑΜικής Αντιστάσεως

Τα εγκαίνια της έκθεσης έργων τέχνης «Τα θυμητάρια που (δεν) πήραμε μαζί μας» πραγματοποιήθηκαν, στο πλαίσιο ενός κύκλου καλλιτεχνικών δράσεων που συνδιοργανώνει το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού – Α.Σ.Ι. και η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής (Ίδρυμα Μιχελή), στη Μνήμη των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης με τίτλο: ΠΥΡΙΚΑΥΣΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ.

Στην έκθεση συμμετέχουν διδάσκοντες και διακεκριμένοι αποφοίτοι της ΑΣΚΤ και της ΣΚΤ του ΑΠΘ, όπως οι Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιώργος Δρόσος, Γιάννης Ζιώγας, Δημήτρης Ζουρούδης, Μιχάλης Μανουσάκης, Κυριάκος Μορταράκος, Ξενής Σαχίνης, Γιώργος Σκυλογιάννης, Νίκος Τρανός, Γιάννης Φωκάς και Γιώργος Χαρβαλιάς.

Οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να σχολιάσουν θυμητάρια που πρόλαβαν να τα σώσουν μέσα στο φευγιό ή έμειναν πίσω και χάθηκαν, μα δεν λησμονήθηκαν ποτέ. Τα αντικείμενα αυτά αποτελούν συνήθως μέρος μιας συμβολοποίησης του γεγονότος καταστροφής και ανάγονται σε παρακαταθήκη μνήμης προς τους επιγόνους.

Στην έκθεση θα εκτίθεται επίσης το συλλεκτικό επετειακό μετάλλιο του μικρογλύπτη – αργυροχρυσοχόου Αγαμέμνονα Φώτσαλη. Το μετάλλιο (100 τεμάχια παγκοσμίως) στην πρόσθια όψη του παρουσιάζει την φυγή του Ποσειδώνα από την Ιωνία πάνω στο άρμα του που σύρουν θαλάσσιοι ίπποι μετά την καταστροφή της Μιλήτου. Κατά τους χρησμούς, αν το άρμα με τον αναβάτη του δεν επέστρεφε στα ιερά των Ιώνων, ο Ελληνισμός δεν θα ρίζωνε ποτέ ξανά στις ιωνικές ακτές. Στην οπίσθια όψη του, κατά παραλλαγή του Θουκιδίδη, φέρει την ρήση «Των οικιών υμών εμπιμπραμένων, υμείς άδετε» 1922-2022 (όταν τα σπίτια σας καίγονται, εσείς τραγουδάτε).

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Νοεμβρίου. Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας είναι Δευτέρα με Παρασκευή, 5μμ-8.30μμ.

Διαβάστε επίσης: Τρεις δήμαρχοι συζήτησαν για την Ειρήνη και τη Φιλία στη Σμύρνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ