Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πίστη Κρυσταλλίδου: «Στo WinCancer σπάμε το στίγμα του καρκίνου»

Η πρόεδρος της ομώνυμης ΑΜΚΕ μας μιλά για την ίδρυση, τη φιλοσοφία και τις δράσεις της, με κύριο στόχο την εξωστρέφεια των καρκινοπαθών, αλλά και την ευαισθητοποίηση της Πολιτείας για τα προβλήματά τους

Τo WinCancer, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που βασικό σκοπό είχε να δώσει αισιοδοξία, να βοηθήσει στην εξωστρέφεια των ασθενών με καρκίνο και των οικείων τους, αλλά και να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την ελληνική Πολιτεία για θέματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς, συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό όσων νοσούν από καρκίνο, με στόχο κανένας ασθενής να μην είναι και να μην αισθάνεται μόνος.

Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ μίλησε με την πρόεδρό του Πίστη Κρυσταλλίδου για τις βιβλιοθήκες που έχει δημιουργήσει το WinCancer σε νοσοκομεία της χώρας, για τη δράση «Αθλητές απέναντι στον καρκίνο» και για το «Χριστουγεννιάτικο Επισκεπτήριο Αγάπης».

Συνέντευξη: Γιάννης Μπεθάνης

Κυρία Κρυσταλλίδου πείτε μας με λίγα λόγια τι είναι το WinCancer και πώς ξεκίνησε η δράση του;

Το WinCancer ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια ως ένα βιωματικό διαδικτυακό ημερολόγιο όταν ο σύζυγός μου Δημήτρης Σιάχος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον καρκίνο για 3η φορά στη ζωή του.

Ο λόγος της δημιουργίας του ήταν για να σπάσει το στίγμα του καρκίνου, γιατί δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας, ο καρκίνος σε στιγματίζει και κάποιες φορές σε απομονώνει. Ο Δημήτρης δεν ήθελε να κρυφτεί. Ήθελε να δώσει τη μάχη του δημόσια με την ελπίδα πως θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους.

Ποιες δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα;

Η κορυφαία δράση μας είναι η δημιουργία βιβλιοθηκών σε νοσοκομεία της χώρας μας. Μέχρι σήμερα έχουμε δημιουργήσει έξι. Στο «Μποδοσάκειο» Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, στη Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας, στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας Ογκολογικών Ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος», στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στην Αθήνα και στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι».

Οι βιβλιοθήκες μας δεν είναι απλά ένα ράφι με βιβλία. Μετατρέπουμε «κρύους» χώρους αναμονής σε μια γωνιά ανάσας για τους ασθενείς και τους φροντιστές, αλλά και για το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Μια άλλη δράση μας είναι το «Επισκεπτήριο Αγάπης», μια δράση που ενεργοποιεί πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα, με στόχο οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα να λάβουν μια κάρτα με ευχές. Επίσης έχουμε δημιουργήσει τράπεζα αίματος με κωδικό 13917.

Φέτος υλοποιούμε τη δράση «Αθλητές απέναντι στον καρκίνο». Εκτός της σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων που έχουμε πραγματοποιήσει, έχουμε δωρίσει στατικά ποδήλατα γυμναστικής στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και στο «Αττικό» Νοσοκομείο που είναι απαραίτητα για τους ασθενείς που βρίσκονται σε ανάρρωση μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Η πρώτη μεγάλη δημόσια δράση μας ήταν το «ΔιαβάΖω». Συγκεντρώσαμε βιβλία που παραδίδονται σε ανθρώπους που την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων βρίσκονται σε νοσοκομεία.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία σε έναν ασθενή που διαγνώστηκε με καρκίνο;

Η ψυχολογία του ασθενή παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Το ίδιο ισχύει για το υποστηρικτικό περιβάλλον του ασθενή. Είναι δύσκολη η ασθένεια για να την περάσεις μόνος σου.

Συνήθως όταν αναφερόμαστε στον καρκίνο, κάνουμε λόγο για «επάρατη νόσο». Είναι σωστό αυτό;

Το «επάρατη» θεωρώ ότι είναι πολύ σκληρή λέξη. Είναι λάθος να την χρησιμοποιούμε, διότι ο καρκίνος είναι μια χρόνια νόσος που αντιμετωπίζεται. Και όχι, δεν είναι ανίκητος. Έχουμε πολλά εφόδια πια στις μέρες μας. Τόσο για την αντιμετώπιση όσο και για την πρόληψη. Γνωρίζουμε τους παράγοντες που πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες εμφάνισής του. Το κάπνισμα, το αλκοόλ, η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή κ.λπ. Παράγοντες που μπορούμε να αποφύγουμε ή να διορθώσουμε πράγματα στη ζωή μας σχετικά με αυτούς.

Επίσης τα επιστημονικά επιτεύγματα μάς δίνουν τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης, που είναι ένα από τα σημαντικότερα όπλα. Έχουμε εξαιρετικούς ιατρούς και νοσηλευτές που στέκονται σύμμαχοι σε αυτή τη μάχη. Άλλωστε στη σελίδα μας wincancer.gr υπάρχουν βιωματικές ιστορίες ανθρώπων που νίκησαν τον καρκίνο και είναι η περίτρανη απόδειξη πως «ο καρκίνος νικιέται».

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το 2023;

Έχουμε προγραμματίσει να δημιουργήσουμε άλλες 4 βιβλιοθήκες σε νοσοκομεία με ογκολογικά τμήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας . Να ενεργοποιήσουμε και πάλι τη δράση μας ΔιαβάΖΩ με τη συλλογή βιβλίων για τις ανάγκες των βιβλιοθηκών μας και να ολοκληρώσουμε τη δράση μας «Αθλητές απέναντι στον καρκίνο», να κάνουμε τον απολογισμό της δράσης και να επεξεργαστούμε τα αποτελέσματά της.

Τι θα λέγατε σε έναν ασθενή με καρκίνο;

Είναι δύσκολο να βρεις μια φράση που να ταιριάζει σε όλους τους ασθενείς, σε όλους τους ανθρώπους που αγωνίζονται απέναντι στον καρκίνο, γιατί ο καθένας τους είναι ξεχωριστός και αντιμετωπίζει την ασθένεια με τον δικό του τρόπο. Αυτό που ίσως θα ήθελα να τους ζητήσω είναι να μην σταματήσουν ν’ αγωνίζονται και να προσπαθήσουν να κερδίσουν τον φόβο.

Χριστουγεννιάτικο Επισκεπτήριο Αγάπης

Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας πείτε κάποια πράγματα για τη δράση που τρέχει αυτή τη στιγμή, το «Χριστουγεννιάτικο Επισκεπτήριο Αγάπης».

Η ιδέα για το Επισκεπτήριο Αγάπης δημιουργήθηκε κατά την περίοδο των πρώτων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όταν ορθά για λόγους ασφάλειας των ασθενών με καρκίνο δεν επιτρέπονταν τα επισκεπτήρια στα ογκολογικά νοσοκομεία. Συζητώντας με τους εθελοντές του WinCancer για το πώς θα μπορούσαμε να συμπαρασταθούμε στους ασθενείς, σκεφτήκαμε την ιδέα των ευχετήριων καρτών. Ζητήσαμε λοιπόν να μας στείλουν κάρτες με ευχές για τους ανθρώπους που είναι απομονωμένοι σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Έφτασαν σε μας κάρτες από όλη την Ελλάδα, αλλά και από Έλληνες του εξωτερικού. Από τη Σουηδία, τη Γερμανία, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και από την Αυστραλία! Πολύχρωμες κάρτες με λόγια αγάπης και συμπαράστασης, οι οποίες μοιράστηκαν σε 4 ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας μας.

Έτσι από την Άνοιξη του 2020 συνεχίζουμε τη δράση μας και κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα δεχόμαστε την αγάπη του κόσμου για τους ανθρώπους που νοσούν και τη μοιράζουμε τις μέρες των γιορτών. Θα ήθελα με την ευκαιρία που μου δίνετε να ευχαριστήσω τους εκπαιδευτικούς που αγκάλιασαν τη δράση μας, καθώς λαμβάνουμε κάρτες από παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Να ευχαριστήσω επίσης τουςσυλλόγους από όλη την Ελλάδα που ενεργοποιούν τους εθελοντές τους, αλλά και τον καθένα ξεχωριστά που επιλέγει μια κάρτα, βάζει την αγάπη του σε λέξεις και μας τη στέλνει.

Θα ήθελα να ενημερώσω τους αναγνώστες σας πως μπορούν να στείλουν τις κάρτες τους μέχρι 12 Δεκεμβρίου στο WinCancer: Ικτίνου 60, Τ.Κ. 18450, Νίκαια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ