Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

Ελλάδα – Αίγυπτος: Υπεγράφη το μνημόνιο για συνεργασία σε έρευνα και διάσωση

Μνημόνιο κατανόησης για ζητήματα έρευνας και διάσωσης υπέγραψαν στο Κάιρο οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Αιγύπτου, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Το μνημόνιο κατανόησης προβλέπει συνεργασία στους τομείς αεροναυτικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Βάσει του μνημονίου, τίθεται σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την οριοθετημένη περιοχή μεταξύ των δύο κρατών, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν σε κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τη συμφωνία, καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την έρευνα και διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

«Σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα “Μνημόνια Συνεργασίας” μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές» πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν ένα κοινό όραμα για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί και υποστηρίζει την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών τους, αλλά και την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Καταδικάζουμε κάθε μορφή αναθεωρητισμού και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι «η συμφωνία αυτή δίνει σημαντική ώθηση στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας. Με βασικό άξονα πάντοτε την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με γνώμονα τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο και ευρύτερα. Η σημασία της συμφωνίας έγκειται στο γεγονός ότι αποσκοπεί, δια μέσου της συνεργασίας των αρμοδίων Αρχών των δύο χωρών, στη διάσωση ανθρώπινων ζωών οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος αποδεικνύουν την κοινή τους προσήλωση στην υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής».

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι «η συμφωνία αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι η Μεσόγειος δεν αποτελεί – δεν αποτέλεσε ποτέ άλλωστε – εμπόδιο μεταξύ της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Αποτελεί γέφυρα μεταξύ των λαών των τριών αυτών ηπείρων. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συνεχίζουν να εργάζονται με βάση αυτή τη φιλοσοφία και να δίνουν το σχετικό παράδειγμα και προς άλλες χώρες της Μεσογείου».

Πηγή: Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ