Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Αναστάτωση στα σχολεία της Εστίας – Φόβος για έξωση

Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες μέρες στα δύο σχολεία που στεγάζονται στην Εστία Νέας Σμύρνης. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς ζουν με το φόβο της έξωσης μετά από σχετική ενημέρωση που είχαν από εκπροσώπους της Εστίας. Ο λόγος που θέτουν είναι οφειλές ενοικίων ύψους 5,5 εκατ. ευρώ.

«Θέμα είχε προκύψει και πριν από δύο χρόνια, οπότε οι γονείς των σχολείων είχαν κάνει κινητοποιήσεις και έτσι είχε ανασταλεί η όποια αρνητική απόφαση», θυμάται η Σωτηρία Παφίλη, μέλος της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής, υπεύθυνη για τον Νότιο Τομέα.

Σε ανάρτησή του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Νεκτάριος Σαρδιανός αναφέρει: «Η Εστία ενημέρωσε δια του δικηγόρου της τα σχολεία 7ο ΓΕΛ και 8ο Γυμνάσιο Ν. Σμύρνης, ότι έχει κερδίσει τη δικαστική διαμάχη που είχε με τον Δήμο Νέας Σμύρνης ως προς την ιδιοκτησία του κτηρίου και προτίθεται να προβεί σε έξωση αν δεν έρθει σε συμφωνία με το Δήμο στο θέμα του ενοικίου όπως και των οφειλών από προηγούμενα έτη που φτάνουν περί τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ».

Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών (εκτελεί και χρέη του Τομέα Παιδείας) Νέας Σμύρνης Πολύδωρο Συρίγο, ο οποίος σημειώνει ότι η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, «στο κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα δύο σχολεία λειτουργούσε Σχολή Εμπορικού Ναυτικού που θεμελιώθηκε με χορηγία του Αριστοτέλη Ωνάση. Εν συνεχεία λειτούργησε Γυμνάσιο και Λύκειο για τα οποία αρχικά η Νομαρχία Αττικής και ακολούθως η Περιφέρεια, ως αρμόδιοι φορείς τότε για τη λειτουργία των σχολείων, κατέβαλαν στην Εστία ενοίκιο περίπου 35.000 ευρώ μηνιαίως. Το 2010 τα σχολεία περιήλθαν στη δικαιοδοσία των Δήμων και η Περιφέρεια έπαψε να καταβάλει το ενοίκιο. Ωστόσο, επειδή το οικόπεδο ανήκε στον Δήμο και το είχε παραχωρήσει στην Εστία για 99 χρόνια, ουδέποτε συνάφθηκε μεταξύ των δύο πλευρών σύμβαση για την καταβολή μισθώματος. Όταν η Εστία άρχισε να ζητεί την καταβολή ενοικίων, οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη καταρχήν για να διασαφηνιστεί σε ποιον ανήκει το οικόπεδο. Φθάσαμε μέχρι και τον Άρειο Πάγο ο οποίος απεφάνθη πέρυσι ότι τελικά το οικόπεδο ανήκει στην Εστία και όχι στον Δήμο. Αυτό όμως δεν αφορά το ενοίκιο. Το δικαστήριο για το θέμα του μισθώματος, δηλαδή αν ο Δήμος πρέπει να καταβάλει ενοίκιο, το ύψος αυτού και αν πρέπει να πληρώσει τις οφειλές σύμφωνα με τις αιτιάσεις της Εστίας, ξεκινά στις 23 Ιανουαρίου 2023. Οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου μάς συμβουλεύουν ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να γίνει έξωση των σχολείων από το κτίριο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μισθωτική σχέση των δύο πλευρών. Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι από το 2010 μέχρι σήμερα η Πολιτεία με νομοθετικές ρυθμίσεις έχει μειώσει τα μισθώματα που πληρώνει σε τρίτους της τάξεως των 40%».

Να σημειωθεί ότι οι γονείς έχουν ήδη συναντηθεί με τη Δημοτική Αρχή Νέας Σμύρνης και τους νομικούς συμβούλους του Δήμου και έχουν ενημερωθεί σχετικά.

Για σήμερα, Παρασκευή, στις 8μμ, το προεδρείο των γονέων των μαθητών των δύο σχολείων έχει συγκαλέσει γενική συνέλευση.

Διαβάστε επίσης: Ο Δήμος απέκτησε το δικό του θερμοκήπιο

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Νέα Σμύρνη στο amarysianotia.gr

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ