Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Εκδήλωση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο “Διατομεακή Ανταπόκριση στην Ενδοοικογενειακή Βία: Μπορεί να επιτευχθεί;”, διοργανώνει ο Δήμος Αγίου Δημητρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, στις 6μμ, στο Δημοτικό Θέατρο “Μελίνα Μερκούρη”.

Την εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιεί ο Δήμος Αγίου Δημητρίου με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, στο πλαίσιο του έργου «Ουσιαστική σύμπραξη Ελληνικών φορέων και Αρχών για την ενίσχυση της στήριξης και προστασίας γυναικών και παιδιών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, κατά τα πρότυπα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, μέσω αξιοποίησης καλών πρακτικών της Αστυνομίας της Ισλανδίας».

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου είναι ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα που συμμετέχει μαζί με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας και σειρά ελληνικών φορέων στο εν λόγω πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου θα εφαρμοστούν πιλοτικά οι τυποποιημένες διαδικασίες διατομεακής ανταπόκρισης στην Ενδοοικογενειακή Βία, με βάση την καλή πρακτική της Ισλανδίας στην αντιμετώπιση των περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Στην εκδήλωση, την οποία θα συντονίσει η δημοσιογράφος Χριστίνα Βίδου, θα απευθύνουν χαιρετισμούς οι:
Μαρία Ανδρούτσου, δήµαρχος Αγίου ∆ηµητρίου.
• Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρµόδια για θέµατα ∆ηµογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
• Καλυψώ Γούλα, Γενική Γραµµατέας ∆ηµογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

• Πάνος Αλεξανδρής, Γενικός Γραµµατέας ∆ικαιοσύνης και Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, Υπουργείο ∆ικαιοσύνης.

• Μιχαήλ Καραµαλάκης, Γενικός Γραµµατέας ∆ηµόσιας Τάξης, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

• Ταξίαρχος Χρήστος Μανούρας, ∆ιευθυντής Γενικής Αστυνόµευσης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνοµίας.
• Sigríður Björk Guðjónsdóttir, Αρχηγός της Αστυνοµίας της Ισλανδίας (µήνυµα βίντεο).
• Κώστας Γιαννόπουλος, Το Χαµόγελο του Παιδιού.
• Αντωνία Τσιριγώτη, Ευρωπαϊκό ∆ίκτυο κατά της Βίας.
• Τζένη Λαζάρου, ∆ιαχειρίστρια του Προγράµµατος Active citizens fund για την Ελλάδα, Ίδρυµα Μποδοσάκη.

Ομιλίες θα πραγματοποιήσουν οι:
1. Ξένη ∆ηµητρίου, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επί τιµή
2. Μαρία Πανοηλία, ∆ικηγόρος, Ειδική Συνεργάτιδα στο Γραφείο του Γ.Γ.∆ικαιοσύνης και Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, Υπουργείο ∆ικαιοσύνης
3. Εκπρόσωπος από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, ∆ιεύθυνση Γενικής Αστυνόµευσης, Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας
4. Στέφανος Αλεβίζος, Ψυχολόγος & Βαλέρια Λινάρδου, Κοινωνική Λειτουργός, Το Χαμόγελο του Παιδιού
5. Όλγα Θεµελή, Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας, Τµήµα Ψυχολογίας, Παν/µιο Κρήτης
6. Σοφία Μπεκατώρου, Ψυχολόγος, Ολυμπιονίκης στην Ιστιοπλοΐα
7. Ελένη Καντζέλη, Αντιδήµαρχος Εξυπηρέτησης Πολιτών και Ισότητας των Φύλων, Πρόεδρος της ∆ηµοτικής Επιτροπής Ισότητας, ∆ήµος Αγίου ∆ηµητρίου
8. Κική Πετρουλάκη, Ψυχολόγος, Ευρωπαϊκό ∆ίκτυο κατά της Βίας
Στην εκδήλωση θα τεθούν μια σειρά ερωτήματα και προβληματισμοί όπως:

• Μπορεί να επιτευχθεί μια πρότυπη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων φορέων στην Ελλάδα με στόχο να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα για τη μη ανοχή της ενδοιοικογενειακής βίας;

• Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε γυναίκες και παιδιά θύματα ενδοιοικογενειακής βίας;

• Μπορούμε να βελτιώσουμε τις δομές και τις υπηρεσίες μας και να συνεργαστούμε γι’ αυτούς τους σκοπούς;

Οι φορείς που συμμετέχουν στο εν λόγω έργο, εκτός από το Δήμο Αγίου Δημητρίου, είναι η Αστυνομία της Ισλανδίας, το Χαμόγελο του Παιδιού, το Υπουργείο Δικαιοσύνης – Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας – Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στο Αστυνομικό Τμήμα Αλίμου, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Κοργιαλένειο – Μπενάκειο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα». Οι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες του Προγράμματος από την ελληνική πλευρά είναι η κ. Ξένη Δημητρίου, τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και η κ. Σοφία Μπεκατώρου, Χρυσή Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας, Ψυχολόγος Bsc.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συντονισμό του προγράμματος έχει αναλάβει ο οργανισμός «Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας», που έχει ως κεντρικό στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και την ολιστική στήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία.

Διαβάστε επίσης: Προ των πυλών ο 2ος Ποδηλατικός Γύρος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ