Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Συνεχίζεται η προβολή των ντοκιμαντέρ με τίτλο “Μια κληρονομία”

Συνεχίζεται σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, η προβολή των ντοκιμαντέρ «Μια κληρονομιά», σε σκηνοθεσία Κυριακής Μάλαμα και σενάριο Φανής Τουπαλγίκη, στην ανακαινισμένη αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου “Νέα Ελβετία”.

Ο Δήμος Βύρωνα και το Τμήμα Πολιτισμού σε συνέχεια των εκδηλώσεων μνήμης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή παρουσίασαν το Σάββατο την πρεμιέρα της σειράς δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ.

Τα δύο πρώτα επεισόδια είχαν το τίτλο “Κομμάτια και θρύψαλα” και “Ξένη χώρα”, ενώ παρουσιάστηκε επίσης το Φωτογραφικό βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο της Ντίνας Κουμπούλη.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παιδείας & Νέας Γενιάς Λεμονιά Κλωνάρη, προλόγισαν ο ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς και η σκηνοθέτης Κυριακή Μάλαμα καθώς επίσης και η Αλεξάνδρα Κολλάρου Σύμβουλος Τέχνης που μίλησε για το φωτογραφικό βιβλίο.

Το “παρών” έδωσαν ο δήμαρχος, Γρηγόρης Κατωπόδης, η Κυριακή Μάλαμα σκηνοθέτης- βουλευτής Χαλκιδικής Σύριζα -ΠΣ, ο Γιάννης Μουζάλας βουλευτής Νοτίου Τομέα Σύριζα- ΠΣ, η Ελένη Βασιλοπούλου περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη “Δύναμη Ζωής”, οι αντιδήμαρχοι Λεμονία Κλωνάρη και Μιχάλης Καραγιάννης. Επίσης ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων Ρήγας Αξελός, ο Βασίλης Τζιαφάς πρόεδρος της Β΄βάθμιας σχολικής επιτροπής, η Μαριάννα Μαστροσταμάτη πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Βύρωνα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σοφία Δασκαλάκη και Πάνος Τρυγάζης και ο Βασίλης Πάγκαλος πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Βύρωνα.

Σήμερα, θα προβληθούν ακόμη δύο επεισόδια:

Του καιρού γυρίσματα

Οι αφηγήσεις των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής αναπτύσσονται γραμμικά από τα ευτυχισμένα παιδικά τους χρόνια, στην πατρίδα έως τον ξεριζωμό και τη νοσταλγία που δε σβήνει χρόνια μετά. Μιλούν για τα σχολεία και τα παιχνίδια τους, τις εκκλησίες και τους ευεργέτες της κοινότητάς τους, τον πλούτο και τα επαγγέλματα των δικών τους, τις σχέσεις τους με τους Τούρκους γείτονες, τα βάσανα της εξορίας, τη νοσταλγία για τη χαμένη πατρίδα και την επιστροφή στο γενέθλιο σπίτι. Μια γυναίκα, παρακολουθώντας τους αφηγητές αναρωτιέται, σχολιάζει, συμπάσχει μαζί τους.
Πρωταγωνιστεί η Αγγελική Λεμονή.

Η μάνα μου

Κεντρικό άξονα του επεισοδίου αποτελούν οι αφηγήσεις των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής για τη μάνα τους, την αδερφή, τη γιαγιά τους. Τις γυναίκες αυτές, που έφτασαν εδώ, μέσα στη μαύρη τους δυστυχία, τις κούρευαν με τη μηχανή που κούρευαν τα πρόβατα από το φόβο των επιδημιών. Οι γυναίκες αυτές θα μηχανευτούν με απαράμιλλη τόλμη και εφευρετικότητα ιδιοφυή τεχνάσματα για να σώσουν τα παιδιά τους τα χρόνια της φωτιάς, ενώ κάποιες από αυτές θα φύγουν με το κλειδί της πόρτας του σπιτιού τους στην τσέπη. Μια γυναίκα παρακολουθεί τις ιστορίες τους και χάνεται μέσα σ αυτές….

Πρωταγωνιστεί η Όλια Λαζαρίδου.

Οι επόμενες προβολές είναι προγραμματισμένες για την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου.

Η ώρα προβολής είναι στις 8 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Διαβάστε επίσης: Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ