Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ηχηρό μήνυμα μηδενικής ανοχής στην ενδοοικογενειακή βία

«Διατομεακή Ανταπόκριση στην Ενδοοικογενειακή Βία: Μπορεί να επιτευχθεί;». Αυτό ήταν το θέμα της συζήτησης που διοργάνωσαν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας.

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, με την συνεργασία όλων των αρμόδιων Αρχών και Φορέων, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας κατά γυναικών και παιδιών που κατοικούν στον Δήμο, μέσα από μια δυναμική και πρωτοποριακή πρωτοβουλία και συνεργασία που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Ουσιαστική σύμπραξη Ελληνικών φορέων και Αρχών για την ενίσχυση της στήριξης και προστασίας γυναικών και παιδιών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, κατά τα πρότυπα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, μέσω αξιοποίησης καλών πρακτικών της Αστυνομίας της Ισλανδίας» (#GR_IS_UnitedForDVSurvivors), που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund.

Το πρόγραμμα #GR_IS_UnitedForDVSurvivors συντονίζεται από το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας» με φορείς-εταίρους το Αρχηγείο της Αστυνομίας της Ισλανδίας και «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Βασικός στόχος είναι η εκπομπή ενός ηχηρού μηνύματος μηδενικής ανοχής στην ενδοοικογενειακή βία, η βελτίωση των υπηρεσιών για τις γυναίκες και τα παιδιά που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία, ενδυναμώνοντας και συστηματοποιώντας τη συνεργασία όλων των Φορέων και Αρχών στις οποίες προσφεύγουν οι επιζώσες για προστασία και υποστήριξη.

Πρόκειται για στόχους τους οποίους και ο Δήμος Αγίου Δημητρίου υιοθετεί και φιλοδοξεί μέσα από αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα να συμβάλλει στην εφαρμογή τους, καθώς αποτελεί τον πρώτο Δήμο της Ελλάδας στον οποίο θα εφαρμοστούν πιλοτικά οι διαδικασίες διατομεακής ανταπόκρισης στην ενδοοικογενειακή βία που σχεδιάζονται από την «Ειδική Ομάδα Δράσης κατά της Ενδοοικογενειακής Βίας» (ΕΟΔ κατά της Ε.Β.) που έχει συσταθεί στο πλαίσιο του Έργου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους απευθύνοντας χαιρετισμό η Καλυψώ Γούλα, γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ο Μιχαήλ Καραμαλάκης, γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, ο Ταξίαρχος Χρήστος Μανούρας, Διευθυντής Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ενώ η Αρχηγός της Αστυνομίας της Ισλανδίας, κα Sigríður Björk Guðjónsdóttir, απεύθυνε το μήνυμά της στο κοινό μέσω οπτικοακουστικού υλικού.

«Οφείλουμε όλες και όλοι μέσα από τη θεσμική μας θέση να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά μόνο επετειακά, αλλά με συνέπεια ουσιαστικά και στην πράξη, ενδελεχώς με μέθοδο, αναλυτικότητα και αγαστή συνεργασία των φορέων της δημόσιας παρέμβασης», τόνισε η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου. Όπως είπε, «οφείλουμε να αναπτύξουμε και να εξελίξουμε από κοινού τα εργαλεία και τους μηχανισμούς που θα αποτελέσουν επιτέλους όχι μόνο το γόνιμο έδαφος, αλλά και το δίχτυ ασφαλείας για γυναίκες και παιδιά, ώστε να μπορούμε με βεβαιότητα και θάρρος, κι εμείς από την πλευρά μας να προτρέψουμε όποια/όποιον και όποιο έχει ανάγκη, να σπάσει τη σιωπή του».

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας, η Αντωνία Τσιριγώτη επεσήμανε ότι «η διατομεακή ανταπόκριση στην ενδοοικογενειακή βία είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί η δευτερογενής θυματοποίηση που τώρα υφίστανται τα άτομα που καταγγέλλουν – για αυτό και περιγράφεται τόσο συχνά σε πολλά άρθρα στης Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν οι τυποποιημένες διαδικασίες και τα εργαλεία που απαιτούνται για να ξεκινήσουμε να μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε διατομεακά, με μακροπρόθεσμο όραμα να φτάσουμε κάποτε σε σημείο που ένα τηλεφώνημα για ενδοοικογενειακή βία θα κινητοποιεί μια ομάδα που, συντονισμένα, θα πλαισιώνει τη γυναίκα και τα παιδιά ανάλογα με τις ανάγκες τους: δηλαδή θα είναι σε θέση άμεσα να παρέχει αποτελεσματική προστασία και υποστήριξη, επείγουσα αλλά και μακροπρόθεσμη. Επείγουσα, δηλαδή την στιγμή που την χρειάζονται και μακροπρόθεσμη, δηλαδή για όσο την χρειάζονται…».

Διαβάστε επίσης: H Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αποκτά Μουσείο στον Ασύρματο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ