Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Κινηματογράφος: Οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου

Ο συνεργάτης της «Αμαρυσίας» Άγγελος Πολύδωρος παρουσιάζει και σχολιάζει τις ταινίες που προβάλλονται από την Πέμπτη  1/12/2022 στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Η νύχτα της 12ης – La nuit du 12

Αστυνομικό και ψυχολογικό δράμα με άξονα τις σχέσεις αντρών και γυναικών και φόντο μια γυναικοκτονία. Το σενάριο, βασισμένο σε βιβλίο της Πολίν Γκενά, ωθεί το σκηνοθέτη Ντομινίκ Πολ σε μια αποστασιοποιημένη οπτική προσέγγιση και η ταινία του δεν εστιάζεται στο «ποιος έκανε το έγκλημα», αλλά στη σχέση μεταξύ ανδρών και γυναικών και στο πώς ο «κόσμος των αντρών» των εγκληματολογικών τμημάτων αντιμετωπίζει τις γυναικοκτονίες.

Η υπόθεση ξεκινά στο εγκληματολογικό τμήμα της Γκρενόμπλ το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου 2016 ώρα 21.36, όπου γίνεται ένα πάρτυ για την επικείμενη συνταξιοδότηση του Μαρσό διοικητή του τμήματος και την ανάληψη της ηγεσίας από το νεότερο και φιλόδοξο Βιβέ. Η επόμενη σεκάνς μας οδηγεί στο ήσυχο προάστιο Σεν Ζαν ντε Μωριέ, ώρα 3.07 όπου γίνεται ένα νεανικό πάρτυ και η Κλαρά μια όμορφη κοπέλα, αποχωρεί και κατευθύνεται πεζή προς το σπίτι της, στο οποίο δεν θα φτάσει ποτέ. Κάποιος ή κάποια τη σκοτώνει, καθ’ οδόν, με φριχτό τρόπο.

Οι ερμηνείες των Μπουλί Λανέρ και Μπαστιάν Μπουγιόν είναι εξαιρετικές, η φωτογραφία του Πατρίκ Γκιρινγκέλι και η μουσική του Όλιβερ Μαργκερί συμβάλλουν στην αποπνικτική ατμόσφαιρα, που πιέζει τους δυο βασικούς και κάποιες φορές αντιμαχόμενους χαρακτήρες.

INFO

Είδος: Θρίλερ, Αστυνομική, Δράμα (115′)

Χώρες: Γαλλία, Βέλγιο (2022)

Σκηνοθεσία: Ντομινίκ Μολ

Παίζουν: Μπαστιάν Μπουγιόν, Μπουλί Λανέρ, Τεό Κολμπί, Λουλά Κοτόν-Φραπιέ

Διανομή: Cinobo

Η μεγάλη ρήξη – La fracture – The divide

Κοινωνικό δράμα με μικρές δόσεις χιούμορ, αποτελεί αυτή η ταινία της Κατρίν Κοσινί, της οποίας η ιστορία διαδραματίζεται με φόντο το «κίνημα των κίτρινων γιλέκων» το 2018 στο Παρίσι και αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού, της Ραφαέλα και της Ζιλ στα πρόθυρα του χωρισμού, η σχέση των οποίων δοκιμάζεται έντονα κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης.

Η σκηνοθέτρια Κατρίν Κοσινί κινεί ρεαλιστικά και αποστασιοποιημένα, σχεδόν ντοκιμαντερίστικα, τις δυο βασικές ηρωίδες και το πλήθος των διαδηλωτών και αστυνομικών προσπαθώντας να θίξει πάρα πολλά κοινωνικά προβλήματα και το καταφέρνει εν μέρει, αφού μέσα στο χάος της διαδήλωσης, οι επί μέρους χαρακτήρες ισοπεδώνονται, όπως και οι διάλογοι που χάνονται στον ορυμαγδό των εκρήξεων και των καπνών.

Το φιλμ είναι αρκετά καλό, έχει αδιάκοπη ένταση, οι ερμηνείες είναι καλές και έχουν πάθος, στο πλαίσιο και του κοινωνικού αγώνα που ξεδιπλώνεται ρεαλιστικά ενώ η φωτογραφία της Ζαν Λαπουαρί διαθέτει ρεπορταζιακά στοιχεία.

INFO

Είδος: Δράμα, Κοινωνικό (98΄)

Χώρα: Γαλλία (2021)

Σκηνοθεσία: Κατρίν Κοσινί

Παίζουν: Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, Μαρίνα Φόις, Πίο Μαρμάι, Αϊσατού Ντιάλο Σάνια, Ζαν Λουί Κουλός

Διανομή: Weirdwave

Ο τζογαδόρος – Poker Face

Θρίλερ που επικεντρώνεται στον χαρακτήρα του Τζέικ ενός δισεκατομμυριούχου, επαγγελματία τζογαδόρου και συλλέκτη έργων τέχνης, ο οποίος προσκαλεί μερικούς παιδικούς του φίλους στη βίλα του στο Μαϊάμι για ένα πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι πόκερ. Το κέρδος του θα είναι πολύ μεγάλο και μόνον ο ίδιος ξέρει στο βάθος την εξέλιξη του παιχνιδιού (Poker Face στη γλώσσα των τζογαδόρων σημαίνει Ανέκφραστος).

Ωστόσο, το παιχνίδι, διακόπτεται από την εισβολή μιας ομάδας αποφασισμένων να κλέψουν τα έργα τέχνης που του ανήκουν. Μια εισβολή που θα ακολουθηθεί λίγο αργότερα από άλλη μια: της συζύγου και της κόρης του Τζέικ, οι οποίες μόλις έχουν μάθει ένα μυστικό του.

INFO

Είδος: Θρίλερ, Αστυνομικό, Δράσης (94΄)

Χώρα: ΗΠΑ (2022)

Σκηνοθεσία: Ράσελ Κρόου

Παίζουν: Ράσελ Κρόου, Λίαμ Χέμσγουορθ, RZA, Έιντεν Γιάνγκ, Ντάνιελ ΜακΦέρσον, Έλσα Πατακί

Διανομή: Village

Κάποια μίλησε – She said

Η ταινία βασίζεται στο bestseller κατά τους New York Times, με τίτλο «She Said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement» και αναφέρεται στην ιστορία του παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν που παρενοχλούσε σεξουαλικά για δεκαετίες γυναίκες ηθοποιούς και εργαζόμενες στην εταιρεία του.

Η υπόθεση αναφέρεται στο πώς ερευνήτριες δημοσιογράφοι μπόρεσαν να πείσουν τρομαγμένες γυναίκες να μιλήσουν ώστε να αποκαλυφθεί η συμπεριφορά του.

NFO

Είδος: Δράμα (129΄)

Χώρα: ΗΠΑ (2022)

Σκηνοθεσία: Μαρία Σρέιντερ

Παίζουν: Κάρεϊ Μάλιγκαν, Ζόι Καζάν, Σαμάνθα Μόρτον, Πατρίτσια Κλάρκσον

Διανομή: Tulip

Δεν είσαι η μητέρα μου – You are not my mother

Η μητέρα της Σαρ εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Όταν το επόμενο βράδυ επιστρέφει στο σπίτι χωρίς καμία εξήγηση, είναι ξεκάθαρο για τη Σαρ και τη γιαγιά της, ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Η μητέρα της μπορεί να φαίνεται και να ακούγεται η ίδια, αλλά η συμπεριφορά της είναι αλλοπρόσαλλη και τρομακτική, σαν να έχει αντικατασταθεί από μια μοχθηρή δύναμη. Καθώς πλησιάζει το Χάλογουιν, η ατμόσφαιρα βαραίνει περισσότερο.

INFO

Είδος: Θρίλερ, Τρόμου (93΄)

Χώρα: Ιρλανδία (2021)

Σκηνοθεσία: Κέιτ Ντόλαν

Παίζουν: Χέιζελ Ντούπε, Κάρολιν Μπράκεν, Τζόρνταν Τζόουνς

Διανομή: Neo Films

Devotion: Οι ήρωες των αιθέρων – Devotion

Η ταινία, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Άνταμ Μάκος, αφηγείται την αληθινή ιστορία δύο κορυφαίων Αμερικανών πιλότων που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης.

Το 1950, καθώς ο Ψυχρός Πόλεμος απειλεί τη διεθνή ειρήνη, δύο νεαροί πιλότοι γίνονται αποδεκτοί σε μια ελίτ στρατιωτική μονάδα για εκπαίδευση. Ο ένας είναι ο Τομ Χάντνερ, ένας κομψός και τυπικός αμερικανός στρατιώτης. Ο άλλος είναι ο Τζέσι Μπράουν, ένας παθιασμένος και ταλαντούχος πιλότος και ο πρώτος Αφροαμερικάνος που θα πετάξει σε μάχη για το ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ηρωικές θυσίες τους αλλά και η ισχυρή φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ τους θα τούς μετέτρεπε στο πιο διάσημο δίδυμο της Ναυτικής Αεροπορίας.

Είδος: Δράμα, Πολεμική, Ιστορική (138΄)

Χώρα: ΗΠΑ (2022)

Σκηνοθεσία Τζ. Ντ. Ντίλαρντ

Παίζουν: Τζόναθαν Μέιτζορς, Γκλεν Πάουελ, Κριστίνα Τζάκσον, Τόμας Σαντόσκι

Διανομή: Odeon

Λάιλ, ο φίλος μου ο κροκόδειλος – Lyle, Lyle, Crocodile

Ευχάριστο παραμύθι εν όψει των Χριστουγέννων, με εμφανές μήνυμα υπέρ του σεβασμού της διαφορετικότητας, της φιλίας, των σχέσεων στην οικογένεια και στην κοινωνία γενικότερα.

Το σενάριο ακολουθεί το ερπετό του τίτλου, που ζει σε ένα σπίτι στη Νέα Υόρκη και απολαμβάνει να βοηθά την οικογένεια Πριμ στις καθημερινές δουλειές και να παίζει με τα παιδιά. Αλλά ο γείτονας κύριος Γκραμπς και η γάτα του Λορέτα, δεν συμπαθούν τους κροκόδειλους και ο Λάιλ προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι τόσο κακός όσο αρχικά νομίζουν οι άλλοι.

Είδος: Κωμωδία, Περιπέτεια, Animation (106΄)

Χώρα: ΗΠΑ (2022)

Σκηνοθεσία: Τζος Γκόρντον, Γουίλ Σπεκ

Παίζουν: Χαβιέ Μπαρδέμ, Γουίνσλοου Φίγκλι, Σον Μέντεζ

Διανομή: Feelgood

Μέρες του ’36 (Επαν.)

Επετειακή επανέκδοση 50 χρόνια μετά την πρώτη έξοδο της βραβευμένης ταινίας στις αίθουσες.

Η υπόθεση λίγο πριν τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά σε μια κεντρική πλατεία δολοφονείται ένας συνδικαλιστής και οι υποψίες πέφτουν στον Σοφιανό, πρώην συνεργάτη της αστυνομίας. O Σοφιανός φυλακίζεται για πολιτικούς λόγους. Αγωνιζόμενος μάταια να αποδείξει την αθωότητά του, πιάνει όμηρο στο κελί του έναν Έλληνα βουλευτή και αρχίζει να απειλεί την ελληνική κυβέρνηση ότι θα προβεί σε επικίνδυνες αποκαλύψεις. Αν η κυβέρνηση αντισταθεί στον εκβιασμό, προκαλώντας τον θάνατο του βουλευτή, θα χάσει τη στήριξη της Δεξιάς, ενώ αν υποκύψει στον εκβιασμό και απελευθερώσει τον πολιτικό κρατούμενο, θα χάσει τη στήριξη του Κέντρου.

Ο Αγγελόπουλος χρησιμοποιεί την ταινία ως εργαλείο για να αναφερθεί στις δικτατορίες. Αριστουργηματικό φιλμ, που «μιλάει» με τις εικόνες και τις σιωπές. Είναι μια από την τριλογία του για την ιστορία (οι άλλες είναι Ο «Θίασος» και οι «Κυνηγοί»)

INFO

Είδος: Δράμα, Ιστορικό, Πολιτικό (100΄)

Χώρα: Ελλάδα (1972)

Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος

Παίζουν: Κώστας Παύλου, Πέτρος Μάρκαρης, Χρήστος Καλαβρούζος, Πέτρος Ζαρκάδης, Χριστόφορος Νέζερ, Θάνος Γραμμένος, Βασίλης Τσάγκλος, Θανάσης Βαλτινός, Γιώργος Κυρίτσης

Διανομή: New Star

Η παγίδα του διαβόλου – Ďáblova past – The devil’s trap (Επαν.)

Θρησκεία, δογματισμός, δεισιδαιμονίες από τη μια και σκεπτικισμός από την άλλη συγκρούονται κατά τον Μεσαίωνα. Γύρω από αυτό τον άξονα περιστρέφεται αυτή η ταινία, η οποία είχε ψηφιστεί το 1998 ως η καλύτερη του Τσέχικου σινεμά.

Ένας ιερέας και μέλος της Ιεράς Εξέτασης επισκέπτεται μία μικρή πόλη με αποστολή να ερευνήσει τις δραστηριότητες του τοπικού μυλωνά, απόγονου παλιάς οικογένειας, της οποίας το σπίτι κάηκε ολοσχερώς πριν από εκατό χρόνια. Έχει όμως ξαναχτίσει την αυτοκρατορία του από το μηδέν, κυρίως μέσω της μεγάλης γνώσης τους για τη γη, το νερό και την αρχιτεκτονική, που παραδόθηκε μέσω της εμπειρίας πολλών γενεών στην οικογένειά τους. Η Ιερά Εξέταση όμως θεωρεί ότι η οικογένειά του έχει κάνει συμμαχία με τον διάβολο.

Ο σύγχρονος θεατής πέραν του ιδιαίτερου θέματος, θα απολαύσει και ατμόσφαιρα μυστηρίου, ερμηνείες καθώς και εξαίρετη πλαστική ασπρόμαυρη φωτογραφία του Ρούντολφ Μίλιτς.

INFO

Είδος: Δράμα (85΄)

Χώρα: Τσεχοσλοβακία (1962)

Σκηνοθεσία: Φράντισεκ Βλάτσιλ

Παίζουν: Βίτεσλαβ Βεϊράζκα, Μίροσλαβ Μαχάτσεκ, Σεστμίρ Ράντα, Βιτ Όλμερ, Κάρλα Χαντίμοβα, Βλάστιμιλ Χάσεκ

Διανομή: New Star

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ