Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Το «Γυναικείο Κεφάλι» του Πικάσο, επαναπατρίστηκε

Γράφει ο Φώτης Καρύδας Δημοσιογράφος – Αναλυτής

Ένα απαράμιλλο έργο τέχνης, επαναπατρίστηκε! Χάρη στις συντονισμένες κινήσεις της Ασφάλειας, στην οποία αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, το μοναδικής ομορφιάς έργο με τίτλο «Γυναικείο Κεφάλι» του Πάμπλο Πικάσο, βρίσκεται πια στην Εθνική Πινακοθήκη! Μάλιστα, εκτίθεται ήδη στη νέα πτέρυγα της Δυτικοευρωπαϊκής Τέχνης στο επίπεδο -2. Πρόκειται για τον πίνακα που είχε κλαπεί μαζί με έναν Μοντριάν τον Ιανουάριο του 2012 και εντοπίστηκε ξανά από τις Αρχές τον Οκτώβρη του 2021, έπειτα από εννέα ολόκληρα χρόνια.

Δεν είναι μόνο ότι το έργο του Πικάσο από το 1939 που δημιουργήθηκε, έχει ιστορική και εικαστική αξία. Έχει και ένα βαθύτατο συμβολισμό. Μαζί με το μεγάλο συναισθηματικό φορτίο που κουβαλά, καθώς φέρει χειρόγραφη αφιέρωση του Πικάσο στον ελληνικό λαό: «Pour le Peuple Grec, Hommage de Picasso» (Για τον ελληνικό λαό, Φόρος Τιμής από τον Πικάσο), γράφει στο πίσω μέρος του, τιμώντας τον αγώνα των Ελλήνων εναντίον του φασισμού.

Ο ίδιος, αποφάσισε να δωρίσει το «Γυναικείο Κεφάλι» στον ελληνικό λαό το 1949, το πορτρέτο δηλαδή της τότε συντρόφου και μούσας του, Ντόρας Μάαρ, για τη συμβολή του λαού μας στην αντίσταση κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής. Εξάλλου, είχε ο ίδιος βιώσει τον Ισπανικό Εμφύλιο, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το διασημότερο δημιούργημά του, την «Γκερνίκα».

Οι αστυνομικές Αρχές, με συντονισμένες προσπάθειες, έφτασαν πέρυσι στα ίχνη του φιλότεχνου 49χρονου ελαιοχρωματιστή που διέπραξε τη ληστεία το 2012 γιατί, όπως δήλωσε, πάντα ήθελε να αποκτήσει ένα δικό του ξεχωριστό έργο τέχνης. Το έργο αυτό, αν κυκλοφορούσε σήμερα στην αγορά, θα μπορούσε να πουληθεί σε τιμή που θα άγγιζε τα 5 εκατ. ευρώ, επισημαίνει πηγή που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά της τέχνης.

Στις 24 Μαρτίου 2021, δόθηκε συμβολικά στο κοινό η νέα Εθνική Πινακοθήκη που, με την επέκταση και ανακαίνιση των χώρων της, αποτελεί το πρώτο μεγάλο έργο πνοής του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στη νέα δεκαετία. Ως σύγχρονο Μουσείο Τέχνης αναδεικνύει τη φυσιογνωμία του πολιτισμού της Ελλάδας αλλά και τη θέση που επάξια κατέχει στον παγκόσμιο πολιτισμό. Ετσι, η επιστροφή του πίνακα του Πικάσο στο «σπίτι» του, την Εθνική Πινακοθήκη, έρχεται σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον πολιτισμό της χώρας μας, με αποτέλεσμα να κλείσει ένα «τραύμα» που έμενε ανοιχτό για σχεδόν μια δεκαετία.

Η επιστροφή αυτού του σημαντικού έργου στην Εθνική Πινακοθήκη δίνει σε όλους μας ένα επιπλέον κίνητρο να την επισκεφθούμε ακόμα μια φορά. Και φυσικά αξίζουν εύσημα στην Ασφάλεια, που με συντονισμό και μεθοδικότητα, κατάφερε να εξιχνιάσει την υπόθεση αυτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ