Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Λογοκρισία και ελληνικός κινηματογράφος» του Άγγελου Πολύδωρου

Από τις εκδόσεις Αμαρυσία κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο «Λογοκρισία και ελληνικός κινηματογράφος» του Άγγελου Πολύδωρου, συγγραφέα του κινηματογραφικού λεξικού «Χλαμύδα» (εκδ. Αμαρυσία, 2011 και 2021).

Το βιβλίο, αποτελεί μια συνοπτική και συνολική καταγραφή της σχέσης της λογοκρισίας με τις ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες, από τα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου στην Ελλάδα μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα.

Στις 104 σελίδες του, περιλαμβάνεται μια σύντομη ιστορία του νομικού πλαισίου της λογοκρισίας και των ανθρώπων που την ασκούν, η εξέλιξη του ελέγχου της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής καθώς και οι ταινίες-θύματα αυτού του ελέγχου. Ελληνικές ταινίες που δύσκολα πιστεύει κάποιος ότι είχαν λογοκριθεί και ταινίες που η απαγόρευσή τους χάλασε κόσμο την εποχή που προβλήθηκαν.

Τέλος, υπάρχουν αποσπάσματα πρακτικών από συνεδριάσεις επιτροπών ελέγχου και γενικά ένα σπαρταριστό παρασκήνιο πίσω από τις ταμπέλες «Ακατάλληλον» ή «Αυστηρώς Ακατάλληλον», που κάποτε αναρτούσαν εμφανώς στις προθήκες των κινηματογράφων.

Ο Άγγελος Πολύδωρος, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πολιτικές επιστήμες και δημόσια διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου άρχισε να μελετά δημοσιογραφία και κινηματογράφο. Η πρώτη του εργασία ήταν οικονομικός προϊστάμενος σε μεγάλο ασφαλιστικό οργανισμό. Στη δημοσιογραφία μπήκε το 1987 γράφοντας στην «Αμαρυσία». Κριτική, παρουσίαση ταινιών, ειδικά κινηματογραφικά αφιερώματα και έρευνες (Ιστορία της Επιστημονικής Φαντασίας, Τζέιμς Μποντ & Παγκοσμιοποίηση κ.ά.) άρχισε να γράφει το 1990, ενώ από το 2011 συνεργάζεται με το myFilm.gr.

Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και διατηρεί δικό του ιστολόγιο (aggelospolidoros.blogspot.com) με τίτλο «Υποκείμενα» στο οποίο αναρτά κριτικές κινηματογράφου και άλλες απόψεις του. Το «Λογοκρισία και Ελληνικός Κινηματογράφος» είναι το δεύτερο βιβλίο του. Το πρώτο ήταν το κινηματογραφικό λεξικό «Χλαμύδα», του οποίου υπήρξε και δεύτερη έκδοση βελτιωμένη και συμπληρωμένη (και τα δύο των εκδόσεων Αμαρυσία).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ