Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Την μείωση των αντικειμενικών αξιών ζητεί το Δ.Σ. της πόλης

Την επαναφορά των αντικειμενικών αξιών στις προγενέστερες χαμηλότερες τιμές ζητεί με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του Δήμου, οι αντικειμενικές αξίες στην περιοχή έχουν αυξηθεί έως και 80%, συγκρινόμενες με τιμές σε όμορους Δήμους. Επιπρόσθετα, οι υπέρμετρες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών – σημειώνουν – δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην απόκτηση ελεύθερων χώρων από τους Δήμους.

«Η αρμοδιότητα χάραξης της φορολογικής πολιτικής ανήκει εξ ολοκλήρου στο Υπουργείο Οικονομικών και στη κεντρική Διοίκηση. Οι Δήμοι ούτε λειτουργούν ως κτηματολογικά γραφεία ή συμβολαιογραφεία, ούτε έχουν τις δυνατότητες να ελέγχουν αγοραπωλησίες ή ενοικιάσεις ακινήτων, γεγονός που στην ελεύθερη οικονομία είναι αποκλειστικά θέμα προσφοράς- ζήτησης και δεν είναι δυνατόν να αποτελέσει αιτία αύξησης των αντικειμενικών αξιών, τονίζεται σε ανακοίνωση του Δήμου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα συγκριτικά στοιχεία μεταξύ όμορων περιοχών, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την επαναφορά των αντικειμενικών αξιών στις προγενέστερες τιμές, τι οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν εδώ.

Η πρόταση του Δ.Σ. στο υπουργείο Οικονομικών

Με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου-Ταύρου, ύστερα από εισήγηση του δημάρχου της πόλης Ανδρέα Γ. Ευθυμίου, υπέβαλε στο υπουργείο Οικονομικών τις ακόλουθες προτάσεις:

– Την επαναφορά των αντικειμενικών αξιών στις προγενέστερες τιμές με μηδενική αύξησή τους, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια και όλες τις συνέπειες που βιώνουν οι πολίτες.
– Την ύπαρξη μιας διαφορετικής πολιτικής αντιμετώπισης στο ζήτημα της ακίνητης περιουσίας με απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ από την α΄ κατοικία, διατηρώντας τα δικαιώματα των δικαιούχων για τη λήψη επιδομάτων – παροχών (ΚΕΑ, ΕΚΑΣ κ.α.).

Ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Γ. Ευθυμίου δήλωσε σχετικά: «Για τις υψηλές αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, ο Δήμος μας μέσω των κομμάτων έφερε το θέμα στη Βουλή και συνέβαλε στην επανεξέτασή τους με το νομοσχέδιο που συζητείται αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, 300 δήμοι, επί συνόλου 332 όλης της ελληνικής επικράτειας, δεν υπέβαλλαν υπομνήματα με τις απόψεις τους κατά την αρχική διαδικασία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών την περίοδο 2020-2021, γιατί η χάραξη φορολογικής πολιτικής ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών. Για το λόγο αυτό διεκδικούμε την επαναφορά των αντικειμενικών αξιών στις προγενέστερες τιμές. Στα τελευταία χρόνια οι διαφορετικές κρίσεις (οικονομική κρίση, πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή και κλιματική κρίση κλπ) αλληλοτροφοδοτούνται και καθίστανται ισχυρότερες. Συνεπώς δεν θα πρέπει να επιβάλλονται κεντρικές πολιτικές που επιβαρύνουν τον πληθυσμό σε πολλαπλά επίπεδα».

Διαβάστε επίσης: Τα χαμηλότερα Δημοτικά Τέλη σε όλη την Αττική από τον Δήμο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ