Την εκπόνηση μελέτης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, ως σχέδιο πρότασης προς το ΤΕΕ, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
Ήδη το ΤΕΕ μετά από διαγωνιστική διαδικασία έχει αναθέσει την μελέτη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι η περιοχή του πρώην αεροδρομίου, στην οποία γίνεται η επένδυση του Ελληνικού, χαρακτηρίζεται από την Πολεοδομία ως “Μαύρη Τρύπα”, αφού ουδέποτε συμπεριλήφθηκε στα πολεοδομικά όρια τόσο του Ελληνικού όσο και της Αργυρούπολης.
Σύμφωνα με την τοποθέτηση του δημάρχου Γιάννης Κωνσταντάτου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο της νέας πόλης, που χτίζεται εντός του χώρου του πρώην Αεροδρομίου, έρχεται να τη συμπεριλάβει αυτοδιοικητικά, χωροταξικά και πολεοδομικά, ενιαία πλέον, στην πόλη Ελληνικού – Αργυρούπολης, ανάμεσα σε δύο ορεινούς όγκους (Υμηττό και Μητροπολιτικό Πάρκο). Ομοίως και την παραλία του Ελληνικού, τμήμα του οποίου αποδίδεται στον Δήμο.
Παράλληλα με τη μελέτη του ΤΕΕ, ο δήμαρχος εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση μελέτης για τον «Σχεδιασμό και την υλοποίηση του ΤΠΣ του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης», η οποία συμπεριέλαβε τις προτάσεις του Δήμου. Η πρόταση, αφού συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, απεστάλη στο ΤΕΕ.
Σύμφωνα με αυτή, οι άξονες των κατευθύνσεων για τη σύνταξη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, το οποίο θα εκσυγχρονίσει το ξεπερασμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου, είναι οι ακόλουθοι:
- Ο καθορισμός χρήσεων γης με:
– Εμφαση και προστασία των περιοχών κατοικίας. Η προστασία αυτή θα επιτευχθεί με θεσμοθέτηση ζωνών αμιγούς κατοικίας.
– Ανάδειξη των περιοχών γενικής κατοικίας και τοπικών κέντρων με στόχο να διατηρήσουν τον χαρακτήρα τους.
– Ανάπτυξη ζωνών υπερτοπικού κέντρου, ώστε να συμβάλλουν ουσιαστικά στην παροχή υπηρεσιών στους κατοίκους και χρήστες, και να εκσυγχρονίσουν τη δόμηση της πόλης. - Η ενσωμάτωση στην πόλη της ανάπτυξης του Ελληνικού.
- Η δημιουργία νέων, η αναβάθμιση των υφιστάμενων και η δημιουργία δικτύου κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων και δραστηριοτήτων. Η πόλη – σημείωσε ο κ. Κωνσταντάτος – έχει ανάγκη από περισσότερο πράσινο, περισσότερο και πιο οργανωμένο αθλητισμό, χώρους και ποιότητα πολιτισμού, ήπια αναψυχή και κοινωνική προστασία και μέριμνα. Επίσης – πρόσθεσε – έχει ανάγκη από ενοποίηση αυτών των κοινωνικών λειτουργιών σε δίκτυο με πεζοδρόμηση και ποδηλατοδρόμους, που να διαπερνά οριζόντια τον αστικό ιστό και κάθετα να οδηγεί από τον Ορεινό Όγκο στο παράκτιο μέτωπο.
- Η δημιουργία πάρκου στον Ορεινό Όγκο που με το πράσινο και την ήπια αναψυχή, και σε συνδυασμό με το πάρκο του Ελληνικού, θα περιβάλλει τον αστικό ιστό.
Διαβάστε επίσης: Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Lamda Development