Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Έκθεση με έργα Φασιανού στο Μουσείο Μπουζιάνη

Επιλεγμένα έργα από τα πρώτα είκοσι χρόνια δημιουργίας του Αλέκου Φασιανού εκτίθενται στο μουσείο Μπουζιάνη στη Δάφνη ως φόρος τιμής στον μεγάλο καλλιτέχνη που έφυγε από την ζωή πριν από ένα χρόνο ακριβώς.

Ζωγραφιές σε καμβά, μονοτυπίες, μελάνια, ντοκουμέντα και μοναδικές χειροποίητες αφίσες από τη δεκαετία του ‘60 έως και το 1980 εκτίθενται για πρώτη φορά και ιχνηλατούν τη πορεία του ζωγράφου στα πιο δημιουργικά του χρόνια.

Αφετηρία της έκθεσης, αποτέλεσε η συνομιλία μεταξύ του συλλέκτη Κυριάκου Τσιφλάκου και των επιμελητών του Μουσείου με θέμα τη σημαντική ζωγραφική διαφοροποίηση στη δημιουργία της ανθρώπινης φιγούρας ανάμεσα στον Μπουζιάνη και τον Φασιανό, από την ακαδημαϊκή της μορφή στη μοντέρνα της εκδοχή. Ο Μπουζιάνης αλλοιώνει πρόσωπα και φιγούρες δραματικά, στα χρώματα της γης, χωρίς ποτέ να μειώνει την ανθρώπινη υπόσταση τους, ενώ ο Φασιανός εξομειώνει τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά – κοινωνικά και φυλετικά – με σκωπτικότητα, χιούμορ και έντονα χρώματα. Από την μια πλευρά ο μοναχικός, εσωστρεφής Μπουζιάνης και από την άλλη ο φωτεινός, ξέγνοιαστος Φασιανός.

Με άξονα την ανάδειξη καλλιτεχνών διαφορετικής τεχνικής ή και διαφορετικής γενιάς από τον Γιώργο Μπουζιάνη, καλλιτεχνών που έχουν συνεισφέρει πραγματικά στη μορφοποίηση της ιστορίας της ελληνικής τέχνης, φιλοξενείται στο Μουσείο Μπουζιάνη έκθεση-αφιέρωμα στην ζωγραφική προσφορά του καλλιτέχνη Αλέκου Φασιανού τον Γενάρη του 2023,σε συνεργασία με την οικογένεια Φασιανού και το Αlekos Fassianos  Estate.

Επιμέλεια έκθεσης: Φοίβος Κυπραίος & Κυριάκος Τσιφλάκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ