Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φόρος τιμής στους αγωνιστές της ναυμαχίας της Λήμνου

Με την μεγαλοπρέπεια και τον σεβασμό που απαιτείται πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και ιστορικής αφύπνισης στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θ/Κ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ», για την  συμπλήρωση των 110 ετών από την νικηφόρα ναυμαχία της Λήμνου.

Η εκδήλωση που έγινε με πρωτοβουλία του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλου και την φυσικής ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, συνέπεσε  με την Τελετή Αγιασμού των Υδάτων με τη ρίψη του Σταυρού.

Για τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα των Ναυμαχιών της Έλλης και της Λήμνου καθώς και την συμβολή του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, μίλησε ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Υποναύαρχος Γεώργιος Καμπουράκης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, οι Βουλευτές Νότιου Τομέα Β3 Διονύσης Χατζηδάκης, Βασίλης Σπανάκης, Άννα Καραμανλή, Μπάμπης Παπαδημητριου, Γιάννης Μουζάλας και Τόνια Αντωνίου καθώς και η Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Δήμητρα Νάνου, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης.

Ο Γιάννης Φωστηρόπουλος, στην ομιλία του τόνισε ότι «η σεμνή τελετή που διοργανώθηκε, φιλοδοξεί να υπενθυμίσει σε όλους μας και κυρίως στην νεολαία μας, τις θυσίες, την παράδοση και την ένδοξη ναυτική ιστορία του Ελληνισμού που επιβίωσε στο διηνεκές, στάθηκε στα πόδια του κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και κατάφερε να μεγαλουργήσει». Επίσης αναφερόμενος στην ιστορία και την προσφορά του Θ/Κ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ» σημείωσε ότι «είναι ίσως μοναδική περίπτωση, καθώς ταυτισμένο αναπόσπαστα, με την προσωπικότητα και το πατριωτικό σθένος του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τη διαμόρφωση πολεμικών γεγονότων εθνικής εμβέλειας χωρίς, μέχρι τώρα, να γνωρίσει την ήττα ή την καταστροφή. Άλλωστε είναι από τις σπάνιες, αν όχι η μοναδική περίπτωση πολεμικού πλοίου στα παγκόσμια χρονικά, που συμμετείχε ενεργά σε δύο παγκοσμίους πολέμους. Και σήμερα, μετά από έναν αιώνα υπάρξεώς του, παραμένει ζωντανό, αγέρωχο, εθνικό κειμήλιο, ιερό, το μοναδικό κομμάτι αδούλωτης ελληνικής γης ελεύθερο συνεχώς τα τελευταία 100 χρόνια».

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε από την πλευρά του: «Θέλω να συγχαρώ τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, τον Δήμαρχο Γιάννη Φωστηρόπουλο και το Πολεμικό Ναυτικό, για την εξαιρετική πρωτοβουλία της σημερινής εκδήλωσης. Χρόνια πολλά σε όλους, καλή φώτιση σε όλους μας και ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία. Με την ευχή της Παναγίας και την φώτιση του Θεού. Χρόνια πολλά».

Επίσης, ο Βουλευτής Νότιου Τομέα Β3 Διονύσης Χατζηδάκης επισήμανε ότι: «Η σημερινή ημέρα ήταν συγκινητική για το Παλαιό Φάληρο. Στο κατάστρωμα του ΑΒΕΡΩΦ, πριν 110 χρόνια στον Μούδρο, έγινε ο αγιασμός των υδάτων. Και  σήμερα τιμούμε αυτή την ημερομηνία. Ο  ΑΒΕΡΩΦ είναι ένα κομμάτι του Φαλήρου. Είναι ένα κομμάτι της Ελλάδος. Είναι μέσα στην ψυχή μας. Είναι η ιστορία μας».

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις από το Παλαιό Φάληρο στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ