Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ανδρέας Κονδύλης: «Mεγάλα έργα στον Άλιμο· αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Ο δήμαρχος Αλίμου μιλάει για το όραμά του για την πόλη, την ανάπλαση της Μαρίνας, τον νέο ποδηλατόδρομο, τα θετικά αποτελέσματα των όρων που έθεσε στη λειτουργία των παραλιακών κέντρων διασκέδασης, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος λόγω ενεργειακού κόστους

Mέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ξεκινούν οι εργασίες για την ανάπλαση της Μαρίνας Αλίμου και μέχρι τις εκλογές θα έχει προκηρυχθεί και ανατεθεί το έργο του ποδηλατόδρομου. Στόχος του δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη είναι η πόλη του να γίνει τόσο όμορφη, «ζωντανή» και σύγχρονη «σαν το Παρίσι», με έντονα ελληνικά τουριστικά χαρακτηριστικά. Στέλνει όμως, και ένα μήνυμα προς τους επιχειρηματίες των νυχτερινών μαγαζιών: να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση έτσι όπως πρόκειται να διαμορφωθεί. Όπως τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, η Αθηναϊκή Ριβιέρα θέλει αντίστοιχη επιχειρηματική προσέγγιση και ποιότητα, όχι μόνο στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό χώρο.

Συνέντευξη: Έλενα Φυντανίδου

Θα είστε ξανά υποψήφιος δήμαρχος, σωστά;

Το έχω πει εξάλλου. Έχουμε ξεκινήσει μια δουλειά που νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική και εκτεταμένη. Έχουμε, κατά τη λαϊκή ρήση, πολύ απλωμένο τραχανά. Έχω τη διάθεση να συνεχίσω, θα είμαι ξανά υποψήφιος και ελπίζω να συμφωνήσουν και οι συμπολίτες μου και να μου δώσουν τη σχετική εντολή στις επερχόμενες εκλογές.

Έχετε σε εξέλιξη πολλά και μεγάλα έργα. Τα σημαντικότερα;

Έχουμε τα μεγάλα έργα που εξασφαλίσαμε για την πόλη, αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν, δηλαδή το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το ΕΣΠΑ, τον Σύνδεσμο – ΣΥΔΝΑ που έχουμε δημιουργήσει στη Νότια Αθήνα και έχουμε πάρει εκχώρηση για ολοκληρωμένες αστικές παρεμβάσεις, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πράσινο Ταμείο. Έχουμε εξασφαλίσει ένα συνολικό πακέτο έργων που ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ και τα οποία στην ουσία αλλάζουν το επίπεδο και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων ριζικά προς το καλύτερο. Μέσα σε αυτά είναι, για παράδειγμα, νέο κλειστό γήπεδο, νέος μεγάλος παιδικός σταθμός στο Άνω Καλαμάκι, νέο δημαρχείο, ανέγερση νέου παιδικού σταθμού στο υφιστάμενο δημαρχείο στο Κάτω Καλαμάκι, ο πρώτος μεγάλος ποδηλατόδρομος της πόλης που θα ξεκινά από το μετρό και θα φθάνει μέχρι την παραλία. Ο ποδηλατόδρομος θα διανύει μια μεγάλη διαδρομή, θα περνά μέσα από την πόλη και από την Λεωφόρο Αλίμου και θα φθάνει μέχρι την Ποσειδώνος. Βεβαίως βρίσκονται σε εξέλιξη και πολλά μικρότερα έργα.

Ο ποδηλατόδρομος πότε θα ξεκινήσει;

Χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπογράφεται αυτές τις μέρες η απόφαση του υπουργού, οπότε είμαστε μετά έτοιμοι να κάνουμε την προκήρυξη. Στις εκλογές θα πάμε έχοντας προκηρύξει και αναθέσει το έργο αυτό. Άρα θα το έχουμε δρομολογήσει πια και θα το έχουμε εξασφαλισμένο, αφού θα είναι σε φάση υλοποίησης.

Ένα από τα μεγάλα έργα που γίνονται στον Δήμο και αφορούν το σύνολο της παραλιακής είναι η Μαρίνα Αλίμου.

Επίσης είναι ένα πολύ μεγάλο έργο…

Και μας κλείσατε το Skipper’s, ένα απ’ τα καφέ – μπαρ στο οποίο «μεγαλώσαμε» οι «Νότιοι»…

Για την ακρίβεια δεν το κλείσαμε εμείς. Καταρχάς βγήκε στη σύνταξη ο ιδιοκτήτης. Από εκεί και έπειτα, το Skipper’s βρισκόταν στη Μαρίνα Αλίμου, η Μαρίνα έχει επενδυτή, ο επενδυτής θα ισοπεδώσει για να φτιάξει εξαρχής όλη τη Μαρίνα. Αναγκαστικά το κτήριο που στέγαζε το καφέ – μπαρ, και το οποίο είναι παλιό κτίσμα, δεν μπορεί να παραμείνει. Μπορούσε να παραμείνει για λίγους μήνες ακόμη, αλλά ο ιδιοκτήτης του προτίμησε να επισπεύσει το κλείσιμο για δικούς του προσωπικούς λόγους. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να ξανανοίξει το Skipper’s σε έναν μικρότερο χώρο, στη νέα μορφή της Μαρίνας Αλίμου. Ο ιδιοκτήτης του συζητά να το ξανανοίξει αφού ολοκληρωθούν τα έργα ανάπλασης της Μαρίνας. Συνολικά μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο, το οποίο θα δημιουργήσει τα αντίστοιχα στέκια, τα οποία η σημερινή γενιά όταν μεγαλώσει θα τα θυμάται εξίσου με νοσταλγία. Μιλάμε για μια επένδυση που ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι έργο του Δήμου, αλλά είναι έργο στο οποίο συνέβαλε καίρια και ο Δήμος για να μπορέσει να γίνει.

Πότε ξεκινούν οι εργασίες ανάπλασης της νέας Μαρίνας;

Αν όλα πάνε καλά, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του ’23 ξεκινούν οι εργασίες και θέλουμε από τρία έως πέντε χρόνια για την ολοκλήρωσή τους.

Μια που βρισκόμαστε στην παραλιακή, τι μέλλει γενέσθαι με τα νυχτερινά μαγαζιά;

Μετά τα αυστηρά μέτρα που πήραμε τον περασμένο Ιούνιο, υπήρξε από την πλευρά των περισσοτέρων καταστημάτων μια υγιής αντίδραση, δηλαδή αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να λειτουργήσουν με τρόπους που δεν προκαλούν προβλήματα στους περίοικους.

Η απόφαση που πήρατε ήταν να κλείνουν στις 11 το βράδυ. Όλα όμως λειτουργούσαν μέχρι τις 5 το πρωί…

Πράγματι, η αρχική απόφαση του Δήμου ήταν να λειτουργούν μέχρι τις 11 το βράδυ. Είπαμε όμως ότι εφόσον πάρουν μέτρα ηχομόνωσης και χαμηλώσουν την ένταση ώστε να λειτουργούν χωρίς να ακούγονται, μπορούμε να δώσουμε παρατάσεις. Έτσι, αρχικά δώσαμε μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, μετά πήγαμε μέχρι τη 1 το πρωί και φθάσαμε μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, που είναι το ανώτατο που μπορεί να δώσει ο Δήμος, εφόσον τα καταστήματα πήραν μέτρα με ηχομονώσεις, χαμήλωμα της έντασης κ.λπ. ώστε η λειτουργία τους να μην είναι επιβαρυντική για τους κατοίκους της πόλης. Επίσης, κόπηκαν «μαχαίρι» τα βεγγαλικά. Άρα, το καλοκαίρι κύλησε ανθρώπινα και ομαλά. Τα καταστήματα λειτουργούσαν μέχρι το πρωί, αλλά απέναντι ο κόσμος μπορούσε να κοιμηθεί.

Με ορισμένους επιχειρηματίες όμως ήρθατε σε αντιπαράθεση.

Υπήρξαν κάποιες, ελάχιστες, παραφωνίες, ένα δύο καταστήματα που επιχείρησαν να αψηφήσουν τον Δήμο και τους περίοικους. Αυτοί νομίζω, με τις κυρώσεις που υπήρξαν σε βάρος τους, το έχουν ήδη μετανιώσει και ελπίζω να έχουν πάρει το μάθημά τους.

Άρα, οι σχέσεις μεταξύ Δήμου και επιχειρηματιών έχουν αποκατασταθεί.

Οι σχέσεις μεταξύ Δήμου και επιχειρηματιών είναι ομαλές και θα παραμείνουν ομαλές, στο βαθμό που οι επιχειρηματίες δεν θα ενοχλούν τους κατοίκους. Υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτό, ένας δύο επιχειρηματίες που θέλουν να εγκαθιδρύσουν δικό τους καθεστώς στην παραλία. Με αυτούς όχι μόνο δεν έχουμε καλή σχέση, αλλά εκτιμώ ότι τα νόμιμα μέτρα που έχουμε ήδη πάρει εις βάρος τους και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε, θα τους βάλουν μυαλό. Αλλιώς, τόσο το χειρότερο για τους ίδιους. Πρέπει οι επιχειρηματίες να καταλάβουν ότι φτιάχνουμε τη Ριβιέρα, η οποία θέλει και αντίστοιχη επιχειρηματική προσέγγιση. Θέλει ποιότητα όχι μόνο στο δημόσιο χώρο αλλά και στον ιδιωτικό.

Να πάμε στο θέμα που ταλανίζει όλους τους Δήμους: Το ενεργειακό κόστος.

Δυστυχώς, θα έχουμε πάρα πολλές δαπάνες για ενέργεια. Για θέρμανση, για τα απορριμματοφόρα που κινούνται, για το κολυμβητήριο, για τα σχολεία που θερμαίνουμε… Να σας φέρω μόνο το εξής παράδειγμα: για το κολυμβητήριο υπολογίζουμε ότι από 150.000 ευρώ που πληρώναμε κάθε χρόνο σε πετρέλαιο, θα φθάσουμε τις 500.000 ευρώ.

Ειδικά τα κολυμβητήρια είναι πολύ δαπανηρά. Γι’ αυτό αρκετοί συνάδελφοί σας σκέφθηκαν μέχρι και να τα κλείσουν.

Δεν θέλω να φθάσουμε εκεί. Θα το αποφύγουμε πάση θυσία. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι όταν πληρώνεις τόσο αυξημένες δαπάνες για βασικές λειτουργίες όπως είναι το κολυμβητήριο και η θέρμανση των σχολείων, που τις θεωρεί δεδομένες ο κόσμος, ταυτόχρονα σου λείπουν χρήματα από άλλες δράσεις, έργα… Αυτά τα χρήματα ναι μεν τα καλύπτουμε γιατί σφίγγουμε το ζωνάρι πολύ, αλλά δεν παύει να λείπουν από το δημοτικό ταμείο, από άλλες δραστηριότητες που θα κάναμε ως Δήμος.

Να μιλήσουμε για ένα άλλο πολύ σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που αφορά στη σχολική βία.

Εμείς εδώ έχουμε κυρίως πρόβλημα βανδαλισμών στα σχολεία από συγκεκριμένες ομάδες νέων ανθρώπων. Μπαίνουν στα σχολεία, σπάνε, καταστρέφουν… Δυστυχώς είναι μια κατάσταση που δεν μας τιμά, μας προβληματίζει…

Δημοτικούς αστυνομικούς έχετε;

Μόνο τρεις. Παλαιότερα, πριν καταργηθούν οι δημοτικές αστυνομίες με τα μνημόνια, είχαμε 14 δημοτικούς αστυνομικούς. Με 14 άτομα μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση στην πόλη. Με τρία άτομα είναι εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατον.

Τώρα που ξεκινούν και τα έργα και όλοι προσδοκούμε ότι θα αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα της παραλιακής εν γένει, πώς ονειρεύεστε να δείτε τον Άλιμο;

Την πρώτη φορά που κατέβαινα υποψήφιος έλεγα ότι μπορούμε να γίνουμε σαν το Παρίσι. Και τότε με ειρωνεύονταν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι. Όμως εκεί που βάζεις στόχο, εκεί πηγαίνεις. Αν κάποιος βάλει στόχο να γίνει η πόλη του Παρίσι, θα πηγαίνει προς τα εκεί. Αν κάποιος πει «δεν βαριέσαι, υπάρχουν και πιο υποβαθμισμένες περιοχές», θα αρχίσει η περιοχή του να υποβαθμίζεται. Εμείς προσπαθούμε να γίνουμε μια πανέμορφη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή πόλη, με έντονα ελληνικά τουριστικά χαρακτηριστικά.

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις από τον Άλιμο στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ